Life&style

Ovo su zablude koje muškarci imaju o menstruaciji

Znamo da je muškarcima puno stvari u vezi menstruacije nepoznanica poput bosanskih piramida. No, uvijek nas iznova iznenadi njihov tijek misli

Muškarci imaju nekoliko zaključaka o menstruaciji: "PMS je razlog zašto su žene tako posebno osjetljive", " Seks je jako problematičan" i "Ne možeš zatrudnjeti za vrijeme menstruacije". Koliko god nas ovakvi glupi odgovori uvijek iznova uspiju izbaciti iz takta, nekako im moramo objasniti da su u krivu. Ovo su neke od najluđih zabluda koje muškarci imaju o menstrualnom ciklusu:   | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

1. Menstruacijska krv dolazi iz rodnog kanala

"Rekao mi je da se priča kako žene dolje imaju jednu jedinu liniju koja ide "po pola". U toj drugoj polovici je "dio za krv". Recimo samo da sam se jako trudila da ne umrem od smijeha. A jadan!" (Lucija, 34)

 

Menstruacija može uzrokovati bol u više dijelova tijela, na primjer u trbuhu ili u donjem dijelu leđa, no pravi bolovi se događaju zbog kaosa u uterusu. Bol može biti različitog spektra, od teških grčeva preko pulsirajuće bole u trbuhu, a postoje i neke žene koje uopće nemaju grčeve! Sretnice!  | Autor: thinkstock thinkstock

2. Krv se može zadržati, baš poput mokraće

"Prije rođenja našeg prvog djeteta konačno si je dao oduška i ispitao me sve o rođenju djeteta. Pitao me možemo li zadržati krv u sebi, baš kao što možemo i veliku i malu nuždu? Već sam se oženili, inače bio ovo bio deal breaker!" (Suzana, 29)

 

Ovo pitanje bi vjerojatno jako razljutilo žene koje imaju obilna krvarenja i kojima niti najveći ulošci ili gigantski tamponi ne mogu pomoći. Ispada kao da namjerno ostavljamo mrlje na plahtama ili odjeći, jer eto, nije nam se dalo! Dragi muškarci, žene nemaju baš nikakvu kontrolu nad događanjima za vrijeme ciklusa. Nema tu nekog gumba za pauzu, na žalost!  | Autor: thinkstock thinkstock

3. Sve žene u isto vrijeme mjeseca imaju menstruaciju

"Kolega i ja smo igrom slučaja počeli pričati o menstruaciji i ciklusu generalno. Skužio je da dvije kolegice imaju mengu i rekao da se ja baš dobro nosim s time. "S čime?", pitala sam ga. "Pa sve vi to dobijete na kraju mjeseca, zar ne?" (Josipa, 26)

 

Svaka žena je drugačija, ne postoje dva ista ciklusa, iako nam se nekad čini da se uspijemo sinkronizirati sa ženskim osobama s kojima provodimo puno vremena. Sa znanstvene strane to još uvijek nije utemeljeno, pa se ne možemo (ipak) u potpunosti osloniti na tu tezu.

 | Autor: thinkstock thinkstock

4. Možeš ubrzati menstruaciju ženi ako je dovoljno snažno zagrliš

"Bila sam nwešto baš neraspoložena i prijatelj mi je htio pružiti utjehu i odlučio me snažno zagrliti. Rekla sam mu da malo olabavi jer sam sva natečena od menstruacije. Na to se on odmaknuo i poskočio kao da je vidio moj zmijski jezik i zaključio da sam kao boca kečapa! Tim riječima! Mislio je da će cijelu krv istiskati iz mene ako me prejako stisne!" (Dijana, 29)

 

Ovo je doista fascinantno. Ako se ikad osjećaš loše onih dana u mjesecu, trebala bi početi čitati ove muške bisere. Ponavljamo, ne možemo utjecati na ciklus niti na količinu krvi koju ispustimo za vrijeme menstruacije. Stvarno ne možemo!

 

5. Nije svaka menstruacija jednako dugačka

"Smatram da dosta dobro poznajem sve što se oko žena događa, ali do nedavno sam živio u velikoj zabludi. Mislio sam da ciklus traje najviše dva dana. Sad shvaćam da su rijetke žene koje imaju tako kratak ciklus i da ne mogu biti isključiv" (Darko, 22)

 

Možda vas zanima Seks za vrijeme menstruacije? Ovih 6 stvari se svima dogode Rubrika Love&Sex Love&Sex

Barem priznaješ! Ne postoji "normalno" vrijeme trajanja menstruacije. Ponavljamo, svaka žena ima poseban ciklus, a često se pojedinačnoj ženi razlikuju od mjeseca do mjeseca. Isto tako, trajanje menstruacije je od  2 do 7 dana. No, postoje i žene koje imaju 6 puta godišnje menstruaciju i ginekolozi potvrđuju da to ne mora nužno biti nešto loše.

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0