Life&style
Anslem, dokumentarac Wima Wendersa

Ovih 8 naslova vjerojatno su najbolji dokumentarni filmovi u 2023. godini

  • Ne postoji bolja kombinacija od one u dobrom dokumentarcu, koji ima moć i zabaviti i prosvijetliti
  • I ove godine ima izvrsnih dokumentarnih filmova, a mi smo napravili popis onih koje smatramo najboljima
  • S raznim streaming uslugama koje nam se danas nude, većinu ćemo moći gledati kod kuće

Najbolji dokumentarni filmovi ostaju s nama godinama, moćni poput bilo kojeg igranog filma, oblikujući – vrlo direktno – način na koji doživljavamo svijet oko sebe. Na popisu ovogodišnjih najboljih dokumentaraca nalazi se djelo koje nudi pogled izbliza na rat u Ukrajini ('20 dana u Mariupolju') i nijansiraniji pogled na sirotišta u toj zemlji ('A House Made of Splinters'); ispituje dugoročni odnos između urednika i pisca (Turn Every Page'); i slavi umjetnikovo životno istraživanje ('Anselm'). Mnogi od tih filmova imali su debi na većim ili manjim festivalima, ali zahvaljujući sustavu streaminga koji se neprestano širi, trebali bi s vremenom biti široko dostupni.

'20 dana u Mariupolju'

Ovaj napeti dokumentarac o opsadi grada Mariupolja od strane nadirućih ruskih snaga u veljači i ožujku 2022. godine uljuljkat će te u šok i užas ranih dana ukrajinskog rata. U režiji Mstislava Černova, ukrajinskog video novinara AP-a koji je bio jedan od male skupine međunarodnih novinara, koji su ostali u gradu kako bi dokumentirali ruski napad, film '20 dana u Mariupolju' učinit će da osjetiš hladnoću urbanog bojnog polja zimi, šok od iznenadnih zračnih napada (uključujući zloglasno gađanje rodilišta) i odlučnost Černova i njegovih kolega da pronađu način da sve to dokumentiraju. Njihovi napori da pronađu dragocjenu satelitsku vezu—često na otvorenom, na opasan način—i da vijest prenesu ostatku svijeta, prikaz su modernog herojstva.

Premijera na PBs Frontilne 21. studenog 2023.

'Anselme'

Film izlazi tek kasnije ove godine, ali ga željno iščekujemo. Mnogo je stvaratelja čiji rad smatramo sjajnim i vrijednim prikaza, a njemački umjetnik Anselm Kiefer nedvojbeno to zaslužuje. Kroz Wim Wendersov imerzivni pregled svijeta umjetnika, osobito mjesta od 40 hektara u južnoj Francuskoj gdje postavlja neka od svojih najmonumentalnijih djela, pruža nam se panoramski pogled na Kieferovu karijeru, uključujući platna razaranja i takozvane balske haljine za žene bez glave, većinom proizašle iz njegove želje da se obračuna s mračnom prošlošću svoje zemlje.

U odabranim kinima od 8. prosinca.

Annette Bening i Jodie Foster, film 'Nyad' Možda vas zanima 'Nyad' je novi inspirativan Netflixov biografski film s Annette Bening i Jodie Foster u glavnim ulogama Rubrika Life&style Life&style

'Carpet Cowboys'

'Carpet Cowboys' upleo se među skupinu idiosinkratičnih osoba u Daltonu, Georgia, takozvanoj svjetskoj prijestolnici tepiha, gdje se proizvodi 80% tepiha proizvedenih u Americi i 40% tepiha u svijetu. Debitantski dugometražni igrani film Emily MacKenzie i Noaha Colliera pronalazi svog protagonista u Rodericku Jamesu, dizajneru tepiha rođenom u Škotskoj i samozvanom modernom kauboju, pričaocu i majstoru zanata. Ono što počinje kao neobičan pogled na industriju koja se mijenja, razvija se u dirljivu priču o privlačnosti i nedostižnosti američkog sna i vječnoj prilagodljivosti i mogućnosti izvoza američkog identiteta.

U odabranim kinima, uskoro na nekom od streaming servisa.

'The Deepest Breath'

Kao dokumentarna tema ronjenje na dah ima smrtonosnu ludost surfanja na velikim valovima i kozmopolitsku privlačnost Formule 1. A u talijanskoj šampionki u ronjenju na dah, Alessiji Zecchini, film ima živopisnu heroinu koja je lijepa i tragično monomanijakalna. Ovaj zadivljujući film priča njezinu priču i prati njezinu cvjetajuću ljubavnu aferu s irskim sigurnosnim roniocem Stephenom Keenanom, koji vodi ustanovu za obuku ronjenja na dah u Dahabu u Egiptu, gdje Zecchini odlazi trenirati. 

Gledaj na Netflixu.

'Donyale Luna: Supermodel'

Donyale Luna bila je prvi crni model koji se pojavio na naslovnici Voguea – bilo kojeg Voguea – kada je pozirala za izdanje britanskog Voguea u ožujku 1966. godine. U 1960-ima i 1970-ima ona je nedvojbeno bila 'it djevojka', pojavljujući se u svemu što je u to vrijeme imalo kulturni utjecaj: Bila je u Tvornici Andyja Warhola i pojavila se u brojnim njegovim filmovima; bila je u Londonu na youthquakeu, danima je nosila mini haljine Mary Quant; snimala je camee u filmu 'Blow-Up' Michelangela Antonionija, 'Qui Êtes-Vou Polly Magoo' Williama Kleina, pa čak i Fellinijevom 'Satirikonu'. Pa ipak, usprkos svim njezinim postignućima, većini je uglavnom nepoznata. Ovaj dokumentarac želi to promijeniti. Uz sudjelovanje njezinih prijatelja i članova obitelji, te iz Luninih vlastitih dnevnika, HBO-ov dokumentarac priča priču o tome kako je Peggy Ann Freeman, rođena u Detroitu 1945., postala Donyale Luna, jedna od najsjajnijih modnih zvijezda.

Gledaj na Max-u.

'A House Made of Splinters'

U režiji danskog redatelja Simona Lerenga Wilmonta, 'A House Made of Splinters' gotovo se u potpunosti zatvara unutar zidova ukrajinskog sirotišta i prati sudbinu troje djece koja su tamo smještena, a čiji se roditelji ne mogu brinuti za njih zbog alkoholizma, ovisnosti, rata… Mješavinu trauma ova djeca drže na svojim izražajnim licima. Sirotište, u kojem rade iznimno brižni socijalni radnici, djeluje kao neka vrsta privremene usputne točke, a pitanje visi nad svakim djetetom: Hoće li se njihovi roditelji vratiti po njih ili će pasti dublje kroz pohabanu mrežu socijalne sigurnosti u zemlji? Postoje scene radosti i igre - ali i potpunog očaja - a kraj je potresan…

Gledaj na PBS-u.

'Turn Every Page'

Odnos između pisca i urednika - alkemijski, napet, često međusobno ovisan - fascinantna je tema ovog srdačnog dokumentarca Lizzie Gottlieb, kćeri pokojnog, legendarnog urednika Roberta Gottlieba. On je polovica čudnog para u filmu; drugi je nitko drugi nego Robert A. Caro, vrhunski biograf Roberta Mosesa i Lyndona B. Johnsona. Njihove svađe oko uređivanja redaka legenda su izdavaštva. 

Gledaj na Amazonu.

'Q'

Dugometražni prvijenac snimateljice Jude Chehab, koji je premijerno prikazan na Tribeca Film Festivalu ove godine, zadivljujuće je istraživanje pritiska koji je mračni matrijarhalni vjerski poredak Qubaysiat imao na tri generacije libanonskih žena: Chehabinu majku, njezinu baku i samu filmašicu. Prekrasno snimljen i zapanjujuće nepokolebljiv u postavljanju teških pitanja onima koji su najbliži Chehab, to je zastrašujući pogled na, prema njezinim riječima, „kako se ljubav koristi i zlorabi, čak i u najboljim namjerama, od strane onih na vlasti.“

U odabranim kinima; vjerojatno kasnije na nekom od streamera. 

Ben Hardy Možda vas zanima Tko je Ben Hardy koji glumi Olivera u novoj romantičnoj hit komediji 'Love at First Sight'? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0