Life&style

Ovo su trenutačno tri najpopularnija pametna kuhinjska gadgeta na svijetu, evo zašto

  • Kuhinjski gadgeti mogu učiniti kuhanje učinkovitijim, praktičnijim, pa čak i zabavnijim
  • Od uređaja koji mogu sporo kuhati obrok do ručnih alata za precizno rezanje na kriške i kockice, dostupan je širok raspon naprava koje nam pomažu u kuhinji
  • Otkrit ćemo ti tri trenutačno najpopularnija kuhinjska gadgeta na svijetu

Bilo da si domaćica i kuhaš isključivo kod kuće ili si čak profesionalna kuharica, posjedovanje pravih alata i naprava može učiniti veliku razliku u kvaliteti i jednostavnosti tvog iskustva kuhanja. Neki od najpopularnijih kuhinjskih naprava uključuju spora kuhala, blendere, instant lonce, friteze, samostojeće miješalice, aparate za kavu, kuhala za vodu, razne rezače, termometre za meso i sous vide kuhala.

Svaki od kuhinjskih gadgeta ima jedinstvene značajke i prednosti pa ti može pomoći u obavljanju različitih zadataka u kuhinji. Otkrit ćemo ti koja su trenutačno tri najpopularnija kuhinjska gadgeta na svijetu. 

Instant Pot multicooker

Ovaj električni ekspres lonac je doista svestran uređaj koji možeš koristiti za različite metode kuhanja, uključujući pirjanje, kuhanje pod pritiskom, sporo kuhanje itd. U Americi je trenutačno kuhinjski uređaj broj 1, koriste ga milijuna, a na internetu se mogu pronaći tisuće recepata i videa pripreme raznih jela. Kuhanje u ovom uređaju je izuzetno jednostavno i brzo.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Može ti uistinu uštedjeti puno vremena, osobito kada kuhaš jela koja se tradicionalno dugo pripremaju, poput variva, juha i slično. 

Instant Pot je najpoznatiji brend multicookera na svijetu, a uz rame im se nalazi i Crock Pot, kojeg je nešto jednostavnije nabaviti u hrvatskim dućanima. Samo prilikom kupnje treba pripaziti da je riječ o multicookeru, a ne o uređaju za sporo kuhanje.

Friteza na vrući zrak 

'Air Fryer', tj. friteza na vrući zrak je kuhinjski aparat koji koristi, kako joj sam naziv otkriva, vrući zrak za kuhanje hrane. Naime, takav način kuhanja rezultira jelima koja su hrskava izvana i mekana iznutra.

'Kuhanje' djeluje kruženjem vrućeg zraka oko hrane, koji je zagrijava i termički obrađuje. Hrana se nalazi u košari ili na pladnju te se ubacuje u fritezu.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Jedna od glavnih prednosti korištenja ove friteze jest činjenica da hranu, koja se obično prži u dubokom ulju, poput prženih krumpirića, pohane piletine ili kolutića luka, možeš spraviti s puno manje ulja, što ih čini zdravijima. Također kuha hranu brže od tradicionalnih pećnica.

Sous vide kuhalo

Izraz 'sous vide' doslovno znači 'pod vakuumom', odnosno, 'u vakuumu'. Riječ je o tehnici kuhanja kod koje vakuumski zapakiranu namirnicu kuhaš na precizno odabranoj temperaturi i vremenu. Temperatura je prilično niža od vrelišta, zato kuhanje traje više sati.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Sa sporim kuhanjem postiže se mekoća i razvija razina okusa koja se s tradicionalnim pečenjem teško može stvoriti.
Sous vide kuhalo funkcionira kao cirkulator topline odnosno vruće vode u loncu. Temperaturu vode održava na precizno odabranom stupnju više sati, zato je hrana kuhana ravnomjerno na rubovima i u sredini. Ne trebaš više brinuti da će se namirnice skuhati previše ili neravnomjerno.

To je izvrstan način za postizanje dosljednih i preciznih rezultata kuhanja, a može se koristiti i za kuhanje hrane koju bi bilo teško postići tradicionalnim metodama, poput odreska koji je savršeno pečen, a da se izvana ne prepeče.

Photo: Instagram @detoxinista

Komentari 0