Life&style

Ovo su najpopularniji trendovi u gastronomiji

Gastronomija je kao moda... Trendovi se mijenjaju nevjerojatnom brzinom, a evo koji su najpopularniji

Trendovi se u gastronomiji mijenjaju vjerojatno jednakom brzinom koliko puta u danu budete gladni, pa je teško popratiti sve. Kod nas se već priča i o zanimljivoj molekularnoj gastronomiji od koje će vam pamet stati, a samo ako prošetate adventskim štandovima koji krase trgove gotovo svih naših gradova, vidjet ćete koliko se ponuda razlikuje, jer je hrvatska gastro scena raznolikija no ikada. 

Jedan od najvećih trendova koji možete primijetiti na našoj gastro sceni u posljednje vrijeme, je otvaranje restorana s pomalo street style vibrom, poput zagrebačkog hit mjesta Ab Ovo. Ovo urbano mjesto, potpuno se uklapa u taj "cool" trend koji vlada ulicama. Ovaj restoran nudi zanimljiv pristup gostu kojem se pruža samo ono što je toga dana pomno odabrano na centralnoj zagrebačkoj tržnici. Tek u 11 sati svakog dana, kada se namirnice donesu s tržnice, dogovora se dnevni meni, a u 11.30 meniji su složeni i mogu se poslužiti. Volite li moderne tehnologije? Svidjet će vam se filozofija Ab ova i njegova chefa Filipa Horvata. 

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka S druge strane, potpuna suprotnost ovom urbanom gastro trendu- klasika, vratila se na velika vrata. Naime, s ponudom restorana koji nude pomalo "čudne" menije ili drugačiji način pripreme hrane, jedna strana publike želi povratak tradiciji. Restoran koji može ispuniti ovakve želje je iločki Stari podrum. Čak mu i ime govori da ćete se tamo dobro najesti jela kakve su spravljale vaše mame i bake. Uz odlična riblja jela od kojih će vam narasti zazubice, lijep je izbor mesnih jela, imaju i ponudu za vegetarijance, a deserti su mješavina internacionalnih favorita i lokalnih finih seljačkih jela poput tačkrla; jastučića od krumpirova tijesta punjenih pekmezom i zalivenih makom.

 | Autor: Stari Podrum Stari Podrum Moderna hrana od koje nećete ostati gladni (za sve one koji misle da baš uvijek samo malene porcije u modernim restoranima) nudi se u splitskoj konobi Ma:Toni. Nakon nekoliko prijašnjih vlasnika, koji su očigledno imali previše fancy pristup, nova mlada ekipa je sve obojila u modernu priču, zanimljivu, jednostavnu i iznad svega - nevjerojatno ukusnu. U ovom restoranu nude i hranu za kojom odnedavno baš svi lude, a to je - bezglutenska. Hrana bez glutena jedan je od najvećih ovogodišnjih trendova, a restorani koji nude ovakvu hranu dokazat će vam kako je, iako zvuči čudno, vrlo, vrlo ukusna!

 | Autor: Ma:Toni Ma:Toni

Uz bezglutensku i zdravu prehranu, čini se kako je na sam vrh trendova ipak isplivalo - domaće uzgojeno, s okusom doma... Jer ionako volimo da hrana u nama probudi neke emocije. A ima li boljeg od toga da se osjećamo kao kod kuće, pa gdje god to bilo...

Osim toga, trend s kojim nikada nećete pogriješiti je poštivanje vrhunskih sezonskih namirnica kojima se Hrvatska itekako može pohvaliti. Primjerice, sada su trendy slastice koje se spravljaju od otočkih agruma... Kako tome odoljeti? Ne samo da ćete od finih naranči i limuna cijelu zimu ostati zdravi, već ćete i uživati u odličnoj kombinaciji kiselkasto-slatkog.

 | Autor: Stock Food Stock Food Prepuni vitamina, limuni i naranče, a posebice oni otočkog podneblja, svako će jelo začiniti upravo savršenom dozom osvježavajućih tonova. Vole se sa sirovim namirnicama, juhama, toplim i hladnim predjelima, raskošnim glavnim jelima, a najslađi su u desertima. Nije tajna da se agrumi i čokolada najviše vole, a ako ste dovoljno hrabri, probajte i sladoled limuna u najhladnijem godišnjem dobu u godini... Dobar tek!

 

 

Photo: Stock Food

Komentari 0