Life&style

Ovo su najljepši fotografski trenuci i fotografije godine

Sony World Photography Awards objavio je najbolje u deset kategorija, a konačni izbor za fotografiju godine slijedi...

 Zaustavljanje na benzinskoj postaji neizostavan je dio svakog putovanja, no kada se njemački fotograf Ralph Graf zaustavio na kalifornijskoj Route 66, u neuglednom kafiću imena Roy’s Cafe, nastala je jedna od najboljih fotografija godine. Ralphu je prošlog tjedna dodijeljena nagrada za najbolju fotografiju s putovanja u ovogodišnjim Sony World Photography Awards, proglašenim najvećim fotografskim natjecanjem na svijetu.

 | Autor: Sony World Photography Awards Sony World Photography Awards

Među više od 227.000 fotografija poslanih iz 183 zemlje svijeta stručni žiri odabrao je po jednu najbolju u deset kategorija - arhitekturi, kretanju, prirodi, kulturi, portretima, kretanju, mrtvoj prirodi, uličnoj fotografiji, putovanjima, životinjskom svijetu i takozvanoj enhanced kategoriji. “Bilo je iznimno zadovoljstvo gledati sve te fotografije i zahvalan sam na privilegiji sudjelovanja u privatnim trenucima, sreći, suzama, životu i gubitcima fotografa iz cijelog svijeta koji su ih zabilježili svojim fotoaparatima”, izjavio je predsjednik žirija, novinar i fotograf Damien Demolder.

 | Autor: Sony World Photography Awards Sony World Photography Awards

U desetom izdanju Sony WP Awards odlučio je dati priznanja i lokalnim fotografima iz 66 država - od žirafe i zebre u trku, preko kineskih ribara koji bacaju mreže,, do vijetnamskih polja riže, ove fotografije doista daju pregled nekih od naljepših trenutaka godine iza nas. Njihova čar upravo je u osobnosti - rijetko koja prikazuje neki veliki i slavni trenutak i uglavnom su fokusirane na trenutke koji su se dogodili u svakodnevnim životima “običnih” ljudi. Među izdvojenim radovima je i nekoliko s naših prostora - slovensko jezero Bled čarobno je u oblacima i snijegu, balkanske planine oduševile su žiri jesenskim bojama, a jedna od pamtljivijih je odlična fotografija Jelene Janković koja prikazuje dva muškarca kako snimaju selfie tijekom koncerta Massive Attacka.

 | Autor: Sony World Photography Awards Sony World Photography Awards

Iz Hrvatske su izdvojena tri rada - onaj Nikole Franjića (treće mjesto), Petra Bobana (drugo) te Petra Sabola (prvo). Svaka od deset fotografija nagrađenih u glavnim kategorijama pokazuje izniman fotografski talent i kreativnost - od nevjerojatne snimke flaminga u nambijskom zaljevu Walvis (rad Alessandre Meniconzi) do ledene plave i bijele zime koju je ulovio Hiroshi Tanita. U kategoriji portreta nagrada je otišla Alexanderu Vinogradovu, koji je bio inspiriran mladom Natalie Portman u filmu “Leon”.

 | Autor: Sony World Photography Awards Sony World Photography Awards

S dimenzijama su se igrali Jianguo Gong, koji je snimio više od 1300 ljudi kako rade Tai Chi u Kini, i Tim Cornbill, koji je dobio nagradu za fotografiranje arhitekture u Berlinu. Jedna od najzanimljivijih je snimka podvodnog ragbija, rad Camila Diaza, a dobitnici kategorija Enhanced i Travel, Lise Johansson i Ralph Graf, priklonili su se nježnim bojama, dok je crno-bijela fotografija Constantinosa Sofikitisa proglašena najboljom u kategoriji ulične fotografije.

 | Autor: Sony World Photography Awards Sony World Photography Awards

Svaki pobjednik kao nagradu dobio je fotoaparat i objektiv Sony, 5000 dolara te putovanje u London na svečanu večer odabira najbolje fotografije godine 20. travnja. Fotografije će biti izložene u Somerset Houseu do 7. svibnja, nakon čega će otići na turneju svijetom.  

Photo: Sony World Photography Awards

Komentari 0