Life&style

Ovo se događa kad djeca dobiju previše poklona

Srca djece diljem svijeta lupaju brže, a oči sjaje više no ikad. Da, Božić je, a djeca često imaju i više nego dovoljno razloga za slavlje. Ali kad količina zapakiranih poklona pređe određenu granicu, psiholozi upozoravaju kako je utjecaj na djecu negativan

Smisao Božića s godinama se definitivno počne mijenjati, ali u mladim su danima stvari poprilično crno-bijele: pokloni. Pokloni, pokloni, pokloni. Zato je neupitno kako je Božić svakom gotovo svakom djetetu uz rođendan najuzbudljiviji dan u godini. Njihovi se podulji popisi želja gotovo uvijek u potpunosti ispunjavaju, a količina dobivenih poklona toliko je velika da do posljednjeg više ni ne znaju koji je bio prvi. I, iako se klinci možda i ne bi složili, postoji "previše poklona", a psiholozi tvrde kako učestalo pretjerivanje (bilo za Božić ili ne) dolazi i sa svojim posljedicama.

 

Možda vas zanima 6 originalnih poklona koje možeš sama izraditi Rubrika Life&style Life&style



Bolje je poklanjati jedan veći poklon nego veliku količinu manjih
Posebno kad se radi o mlađoj djeci, velika količina poklona zna stvarati umor i stres jer se radi o konceptu koji jako mala djeca još uvijek ne razumiju. Oni žele dobiti novu igračku i s njom se odmah početi igrati. Ali ako ih pod borom čeka brdo malih paketića, djecu dovodimo u situaciju u kojoj su zbunjeni i pretrpani. Zato, kako bi olakšali i sebi i svom djetetu, odlučite se za jedan poklon koji znate da će oduševiti vaše dijete i bez brige, ono će biti itekako zadovoljno. Naposljetku, doista ne želite da vaše dijete od rođenja uči o tome kako Božić (ili rođendan) nije Božić osim ako ne dobiju barem dvoznamenkasti broj novih skupih stvari.

 

Možda vas zanima Je li ova mama pretjerala s rođendanskom proslavom? Rubrika Life&style Life&style


Djeca koja dobivaju puno poklona nerijetko su usamljena
Roditelji koji kupuju veliku količinu poklona svojoj djeci nerijetko su oni koji materijalnim stvarima nastoje nadoknaditi one puno bitnije. S vremenom, djeca odobrenje svojih roditelja počinju definirati kroz  materijalno, a svoju vrijednost mjeriti u količini stvari koje posjeduju.

Postoje puno važnije stvari od velike količine poklona
Problem je u tome što se roditelji boje da će djeca reagirati negativno ako ih pod borom ne bude čekala ogromna količina poklona. Činjenica je da nitko ne želi slaviti Božić s razočaranim i uplakanim djetetom.

Pa, rješenje tog problema bliže je nego što misliš jer postoje stvari, vjerovala ili ne, koje su djetetu puno važnije od novih igračaka. Naprimjer, djeca obožavaju peći kolače, ukrašavati božićno drvce, pjevati i uživati u zimskim radostima. Zapravo, postoji toliko stvari koje će dijete razveseliti u božićno vrijeme pa i na sam Božić, da će i ti silni pokloni vrlo brzo pasti u neki drugi plan.
 

Photo: Getty Images

Komentari 0