Life&style
Paleta boja

Ovo je najružnija boja na svijetu, trebala bi ljudima zgaditi čak i pušenje

  • Budimo potpuno iskreni: nisu nam sve boje lijepe
  • I ako netko tvrdi da mu se sviđaju baš sve boje, vjerojatno ne govori istinu
  • Barem tako tvrdi znanost – i tvrdi da se zna koja je najružnija boja na svijetu 

Premda postoje neke boje koje jednostavno nisu privlačne, samo je jedna boja prozvana najružnijom bojom na svijetu. Neka nijansa sive boje mogla bi se bi se smatrati ružnom, nagađamo. Ili je to možda smeđa? Vojna zelena može biti i gora... Međutim, te boje ni izbliza nemaju istu neprivlačnost kao ova...

Možda vas zanima Znaš li koje ti boje pripadaju prema danu rođenja? Kako ih otkriti i zašto je dobro okružiti se njima Rubrika Life&style Life&style

Prema znanstvenicima, ova boja „ima moć minimizirati privlačnost i povećati percipiranu štetu.“ Riječi povezane s tom bojom su „prljava“, „mutna“, pa čak i „mrtvačka“. Pitaš se koja je tako užasna, odvratna? Dakle, boja koja izaziva toliko šokantnu količinu gađenja na Pantoneovoj paleti boja nosi oznaku 448 C. To je mješavina smeđe i zelenkaste boje, „blatnjava smeđa boja“ koja te natjera da odmah pomisliš na nešto što truli.

A izgleda ovako…

Pa kako se osjećaš zbog te boje? Kako se pokazalo, međutim, ova boja zapravo ima posebnu i to plemenitu misiju. Koristi se za obeshrabrivanje pušača! Na tome moramo zahvaliti australskoj vladi.

Naime, 2012. angažirali su GfK, istraživačku agenciju, za stvaranje novog dizajna za duhanske proizvode. Ali, umjesto da potiču ljude na kupnju proizvoda, htjeli su da ih ljudi uopće ne kupuju. A to su zamislili osigurati tako da pakiranje cigareta naprave što ružnijim. Tri mjeseca, sedam istraživanja i tisuće redovitih pušača kasnije otkrili su da je ova boja najneprivlačnija od svih ostalih.

Čak su joj dali nadimak „blatnjava tamno smeđa“. Na popisu su bile i limeta zelena, bijela, siva, pa čak i tamnosmeđa. To je postalo toliko učinkovito da su čak Irska, Velika Britanija i Francuska krenule njihovim stopama. Pušenje je nezdrava i užasna navika. Ne samo da dovodi do bolesti opasnih po život, poput raka pluća, nego je i velika opasnost za okoliš.

Psihologija boja: evo što boje u tvom stanu otkrivaju o tvojoj osobnosti

via GIPHY

Kad bi se svijet okanio pušenja, općenito bi bio puno čišće, zelenije i zdravije mjesto za život.

A možda i bude zahvaljujući toj ružnoj boji…

Photo: Shutterstock

Komentari 0