Life&style

Ovo je 8 najboljih buvljaka u Europi, a među njima je i jedan naš domaći favorit

  • Buvljaci, sajmovi rabljene robe na otvorenom, pravi su hit već duži niz godina
  • Buvljaci spajaju retro i moderno, sadašnjost i prošlost, novo i staro
  • Donosimo ti listu najvećih i najvažnijih buvljaka u Europi, ali i najavu skorašnjeg Ful Kul buvljaka u Zagrebu

Ako si strastvena kad je riječ o kupovini, a osobito ako voliš vintage stvari, onda su buvljaci ostvarenje tvojih snova. Osim retro stvari, na svim se buvljacima može nabaviti sve od „igle do lokomotive“, a nerijetko možeš kupiti vrlo elegantan, trendi komad odjeće, obuće, nakita ili modnih dodataka. Naravno, za mnogo nižu cijenu nego u skupim buticima ili salonima…

Predstavljamo najbolje buvljake u Europi, a ako se odlučiš posjetiti koji, pripremi si golemu torbu ili kofer - trebat će ti! 

 | Autor: shutterstock shutterstock

1. Münchenski buvljak, Njemačka 

Ako se u proljeće nalaziš u Bavarskoj, onda svakako potraži  golemi Münchenski Flohmarkt. Ovaj buvljak obilježava proljetni festival i održava se jednom godišnje.

 | Autor:

Na sajmu se nerijetko nalazi više od 2000 trgovaca s nevjerojatnim ponudom, poput Louis Vuitton torbica po smiješnim cijenama. Stoga svakako prati događanja u Münchenu te posjeti divovski buvljak na Theresienwiese. Nebi bilo loše da imaš popis za kupovinu (jer ponuda je toliko golema da ćeš se izgubiti) i budi tamo rano ujutro, što ranije možeš. 

 | Autor: Pixabay Pixabay

2. Feira da ladra, Lisabon, Portugal

Feira da Ladra, „Tržnica lopova“ ako se doslovno prevede, je buvljak u Lisabonu koji se proteže na nekoliko ulica u gradu.

 | Autor: TripAdvisor TripAdvisor

Ova tržnica vuče korijene iz srednjeg vijeka, a to je doista bilo mjesto gdje su trgovci prodavali ukradenu robu (kao što samo ime govori). Danas je to vrlo poznati buvljak, koji unatoč svom imenu ima veliki ugled. Uključuje sve od kolekcionarskih predmeta, starih predmeta, trendovskih predmeta po niskim cijenama. Feira da Ladra održava se u Lisabonu utorkom i subotom.

 | Autor: go lisbon go lisbon

Radno vrijeme buvljaka je utorkom i subotom od 6 do 17 sati, a nalazi se na adresi Campo de Santa Clara, u dijelu Lisabona koji se zove Alfama.

3. Braderie De Lille, Francuska

Najveći i najpoznatiji buvljak u Francuskoj je Grande Braderie de Lille, a na njemu je nerijetko 10.000 trgovaca. Buvlja pijaca u Lilleu najveći je događaj u godini i održava se prvog vikenda u rujnu i prava je meka ekstravagancije.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou
Povijest buvljaka u Lilleu ostaje nejasna, a prvi pisani zapis datira iz 1127. godine. U srednjem vijeku, u dvanaestom stoljeću, sluge su morale prodavati antikvitete i odjeću svojih gospodara. Taj se običaj nametnuo na sajmu u Lilleu. Danas se buvljak proteže na desetke kilometara nogostupa i može primiti između dva i tri milijuna ljudi. Općenito, održava se vikendom prve nedjelje u rujnu i službeno započinje u subotu rano poslijepodne kako bi završio u nedjelju u podne, bez prekida. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

4. Tržnica Portobello Road, London, Velika Britanija

Najbolji buvljak u Engleskoj događa se svaki dan na tržnici Portobello u Londonu. Moda, starine, hrana, polovno blago čekat će te svaki dan u tjednu, a u subotu budi spremna na totalno ludilo od ponude. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design
Posjet buvljaku Portobello Road jedna je od najboljih stvari u Londonu pa ako ideš u britansku prijestolnicu, rezerviraj si jedan dan za posjet ovom buvljaku.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

5. Pariški buvljak, Francuska

Kad pomislimo na Pariz, odmah zamišljamo „finu francusku atmosferu“. Posebno, misteriozno, drevno, kraljevski, elegantno, moderno, šik… sve su to pojmovi povezani s Parizom i tamošnjim nevjerojatnim buvljakom.
Pariški buvljak jedan je od najboljih buvljaka u Europi zahvaljujući rijetkom blagu koje skriva. Afrička umjetnost, vintage ukrasni komadi i beskrajna odjeća samo su neke stvari koje ćeš pronaći na ovom golemom buvljaku.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Radno vrijeme buvljaka je svake subote od 9 do 18 sati, svake nedjelje od 10 do 18 sati te svakog ponedjeljka od 11 do 17 sati.  Adresa je Avenue de la Porte de Clignancourt, 18e, Pariz (Metro: Porte de Clignancourt)

6. Tržnica Jeu de balle, Bruxelles, Belgija

Buvljak, antikviteti, modne kolekcije... u vrlo tipičnoj i prijateljskoj atmosferi u Bruxellesu, 365 dana u godini! Buvljak na Place du Jeu de Balle otvoren je za sve koji žele jeftino kupovati. Tamo možeš pronaći doista od svega pomalo. Redovni posjetitelji kažu da su najbolji dani za odlazak četvrtak i petak. Međutim, subotom i nedjeljom možda ćeš pronaći specifičnije ili rijetke komade koji su dostupni samo vikendom. Također otkrij antikvarnice i trgovine rabljenom robom u okolnim ulicama Haute, Rue Blase i Place du Sablon. Buvljak na place du Jeu de Balle više je od buvljaka, to je doista posebna atmosfera!

 | Autor: shutterstock shutterstock

Tržnica je otvorena svaki dan, tijekom cijele godine, od 6 do 14 sati radnim danom i od 6 do 15 sati vikendom. Adresa je Place du Jeu de Balle, Bruxelles.

7. Milanski buvljak, Italija

U Milanu postoji nekoliko buvljaka, a to ne čudi, jer je to svjetska prijestolnica mode. Mercatone dell'Antiquariato najveća je buvlja pijaca u Milanu i održava se posljednje nedjelje u mjesecu. Tamo možeš pronaći stotine štandova, od antikviteta do vintage odjeće.
Međutim, najfinija buvlja tržnica u Milanu je East Market. Ako tražiš kolekcionarske predmete ili moderna umjetnička djela, zaljubit ćeš se u ovaj buvljak. Milanski buvljak jedan je od najboljih buvljaka u Europi. Možda ćeš u prijestolnici mode pronaći rijedak dragulj, starinski namještaj, nevjerojatan nakit i odjeću.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

8. El Rastro, Madrid, Španjolska

Mješavina modernog i tradicionalizma, svjetski poznata madridska buvlja tržnica otvara se oko Plaza de Cascorro.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Postoji od srednjeg vijeka pa je El Rastro jedan od najstarijih buvljaka u Europi, ali i jedan od najmodernijih. Mnoštvo prodavača i kupaca, domorodaca i turista, učinilo je El Rastro jednim od najpopularnijih mjesta u gradu, koje moraš posjetiti. Za potpuni doživljaj najbolje je lutati njegovim ulicama, gubiti se u gužvi, vježbati umijeće cjenkanja i upijati atmosferu. 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

9. Ful Kul Buvljak, Zagreb

Ful Kul buvljak održati će se u subotu 11.06.2022. na platou zagrebačkog Boogaloo Cluba. Ful Kul Buvljak, jedan od najvećih i najboljih urbanih buvljaka u gradu okuplja mnoštvo zanimljivih izlagača i posjetitelja, a na terasi kluba Boogaloo se okuplja i druži ful kul ekipa i uživa u druženju, piću i glazbi. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Ful Kul Buvljak se za posjetitelje otvara u 10:00 sati i traje do 17:00 sati, ulaz je besplatan, a zbog velikog interesa je proširen na još dva manja platoa na ulazu u sam klub. Osim što posjetitelji dolaze u kupovinu, mnogi dolaze samo na druženje, piće i glazbu koju vrti DJ Tomi Phantasma na terasi kluba, ali i na uživanje i iću i piću. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Kvaliteta ponude je na razini velikih europskih gradova, za što su najviše zaslužni sami izlagači, kao i organizatori. Ful kul buvljak je koncipiran na prodaji i zamjeni raznoraznih zanimljivih stvari, od odjeće, obuće, nakita i drugih modnih dodataka, umjetnina, knjiga, stripova, gramofonskih ploča, CD-ova, DVD-ova, kazeta, VHS-a, poštanskih markica, crteža, antikviteta…

Za one koji ne znaju, Boogaloo Club se nalazi na adresi Ulica grada Vukovara 68 u sklopu zgrade Pučkog otvorenog učilišta, a ulaz u klub je iz Ulice Ivana Lučića na raskršću sa Čazmanskom ulicom.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Photo: Shutterstock

Komentari 0