Life&style

Ovo je 5 najčešćih mitova o kontracepciji

Oko teme o kontracepciji kruže razne glasine. Odlučili smo im stati na kraj te razjasniti što doista stoji iza nekih najčešćih mitova

Posljednjih godina provedena su mnoga istraživanja o tome koliko ljudi znaju od kontracepciji, a osobito mladi. Rezultati i nišu baš sjajni: naime, pokazalo se kako (pre)velik broj mladih nije dovoljno upoznat sa činjenicama o spolnom zdravlju, niti se osjeća upućeno da zatraži kontracepciju ili nije stekao vještine dogovora o korištenju kontracepcije s partnerom. Stoga ne čudi kako kolaju razni mitovi o kontracepciji – koje ćemo sada razbiti! 

1. „Moram imati menstruaciju, ona čisti moje tijelo“ 

Taj mit tvrdoglavo traje i traje - ideja da mjesečnica čisti klice i mrtve stanice iz maternice. Iz medicinskog razloga nema nikakve prednosti ako krvarimo svaki mjesec. Ako menstruacija kraće traje, oskudnija je ili čak ponekad izostane što se zna dogoditi ako koristiš kontracepcijske tablete), to nije štetno za tvoje tijelo. 

2. „Moram napraviti stanku i prestati uzimati kontracepcijske tablete kako bi se moje tijelo oporavilo i odmorilo“

Neke žene smatraju kako je potrebno napraviti stanku od redovitog uzimanja kontracepcijskih tableta – i to čak od nekoliko mjeseci. Međutim, danas znamo kako stanke nemaju smisla. Naprotiv – čak mogu štetiti našem tijelu. 

Naime, rizik od tromboze je kratko nakon početka uzimanja kontracepcijskih tableta najveći, a potom vremenom pada. Dakle, ako se napravi stanka, veći je rizik od tromboze. Tablete također neće imati snažnije djelovanje nakon stanke – vrijeme uzimanja nema nikakvog utjecaja na to. 

3. „Za vrijeme menstruacije ne trebam kontracepciju jer i tako ne mogu zatrudnjeti“ 

Imati seksualne odnose za vrijeme menstruacije bez ikakve zaštite nešto je poput ruskog ruleta. Može proći OK, ali ne može se potpuno isključiti rizik od trudnoće. Naime, oplodnja je moguća čak i u toj fazi! Ovulacija počinje negdje dva tjedna prije menstruacije. Pošto je teško odrediti životni vijek spermija, seks bez zaštite dan prije menstruacije može dovesti do trudnoće. 

4. „Nisam još dovoljno stara za spiralu“ 

Činjenica je sljedeća: većina žena može nakon prve menstruacije koristiti spiralu kao zaštitu od trudnoće. Spirala je čak dobra alternativa ako postoji preosjetljivost na estrogen. 

5. „Bol za vrijeme menstruacije je sasvim normalna i trebam se pomiriti s time“ 

Neke žene osjećaju lagano peckanje, drugima je malo muka, a treće imaju za vrijeme menstruacije bolne grčeve i migrenu. Pri tome nitko ne smije nijemo patiti! Liječnik ti može dati savjet, odnosno zajedno možete pronaći rješenje protiv neugodnih bolova. Neke hormonske kontracepcijske metode mogu ublažiti menstruaciju te je učiniti podnošljivijom. 

Photo: Getty Images

Komentari 0