Life&style

Iznenadit ćeš se što sve cikla radi tvom tijelu

Sezona je cikle pa doznaj zašto bi se ovo povrće trebalo bi što češće naći na tvom jelovniku

Za mnoge je cikla tek ono nezanimljivo i ne baš ukusno ukiseljeno povrće u staklenki koja najčešće ostane sjediti zaboravljena u smočnici ili hladnjaku pa je na kraju bacimo, nepojedenu. Ali u posljednje vrijeme ovaj crveni korijen izišao je na dobar glas - kao superhrana dobra za srce, mišiće i mozak, koja se pritom može pripraviti razne načine. Cikla sadrži i dosta šećera pa će biti ukusna i onima koji inače ne vole povrće, a isto tako je odličan odabir ako paziš na liniju jer 100 grama ima samo 36 kalorija.
Evo zašto cikla zaslužuje da ti se redovito nađe na jelovniku.

1. Snižava tlak

Visoki tlak jedan je od najčešćih ozbiljnih zdravstvenih problema u svijetu, pa i kod nas: prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, hipertenzija uzrokuje gotovo 13 posto smrti. Tu pomaže cikla! Bogata je zdravim nitratima koji se u tijelu pretvaraju u dušikov monoksid, spoj koji širi krvne žile i snižava tlak. Istraživanje provedeno prije dvije godine pokazalo je da je dovoljno uzimati jednu čašu soka sirove cikle ili 25 dag kuhane cikle na dan da u roku od samo dva tjedna tlak padne na prihvatljive vrijednosti.

2. Daje energiju

Kako cikla širi krvne žile, kisik lakše dopire do mišića, što znači da imaš više energije i više izdržljivosti. To je posebno važno za sportaše, ali i za sve koji žive aktivnim životom. Popij sok od svježe cikle sat prije odlaska u teretanu ili na trčanje i uvjerit ćeš se sama. Nije čudo da su stari Rimljani voljeli iskapiti čašu iscijeđene cikle prije seksa.

 | Autor: Instagram Instagram

3. Poboljšava rad mozga

Cikla napaja kisikom mišiće kao i mozak pa će ti poboljšati kognitivne funkcije - ili, jednostavnim rječnikom, razmišljat ćeš brže i bistrije.

4. Pomaže probavi

15 dag cikle sadrži oko 3,5 g vlakana, i to uglavnom onih koji pomažu probavi i sprečavaju zatvor. A dobra probava i redovita stolica najbolja su prevencija protiv hemoroida, neugodne boljke našeg vremena koja napada više od 50 posto starijih od 50 godina.

5. Puna je antioksidansa

Veličanstvena tamnocrvena boja pokazuje da je cikla krcata antioksidansima, molekulama koje igraju važnu ulogu u sprečavanju mnogih teških bolesti jer se uspješno bore protiv slobodnih radikala. Posebno je bogata betalainom koji je, kako su pokazala istraživanja, učinkovitiji u obrani od slobodnih radikala nego vitamin C.

 | Autor:

6. Liječi anemiju
Samo jedna šalica sirove naribane ili nasjeckane cikle na dan povećat će ti broj crvenih krvnih stanica u tijelu; cikla, naime, ne samo da obiluje željezom, nego i vitaminom C koji pomaže da to željezo lakše apsorbiramo.

Kako uvrstiti ciklu na jelovnik

Iscijedi je ili izblendaj za sok, zajedno s mrkvom i jabukom, da bude ukusnija. Naribaj je svježu za salatu, u koju možeš dodati celer, repu, mrkvu. Od kuhane cikle priredi boršč, rusku juhu od cikle, ili je nareži na kolutiće za salatu u koju dodaj kapare i usitnjene kisele krastavce. Ispeci u pećnici zajedno s ostalim korjenastim povrćem.

Upozorenje

Ako primijetiš da ti je mokraća ružičasta, ne paničari: to nije krv, nego cikla koju si pojela! A cikla ti može crveno obojiti i stolicu.

Photo: None

Komentari 0