Life&style

Ovih 5 "zdravih" namirnica sadrži više soli od vrećice čipsa

  • Nakon uživanja u suhomesnatim delicijama potrebno je obratiti pozornost na unos soli
  • Jedna od namirnica koja je na lošem glasu zbog puno soli svakako je i čips
  • No, posebno je zanimljivo što neke namirnice koje slove za zdrave sadrže puno više soli od čipsa, a otkrivamo ti o kojima je riječ

Usprkos tome što kuhinjska sol sadrži jod koji se smatra neophodnim elementom za održavanje raznih funkcija u tijelu, dobro je poznato da prekomjerno unošenje soli u organizam nije zdravo. Naime, previše soli u svakodnevnoj prehrani može biti uzrokovati srčane, plućne i bubrežne bolesti, a povećava i rizik od moždanog udara. Osim toga, puno soli uzrokuje i zadržavanje vode koje se manifestira kao nadutost, povećanje težine ili natečenost. 

Ipak, to nas najčešće ne sprječava da i dalje konzumiramo velike količine soli preko slanih namirnica poput čipsa do naizgled "zdravih" namirnica koje je sadrže u velikim količinama - i to ne tako slanima. Vjerovala ili ne, u nekim namirnicama koje nemaju slani okus krije se više soli nego u slanom čipsu. Otkrij ih u nastavku: 

1. Konzervirani umak od rajčice

Umak od rajčice  sadrži likopen poput karotenoida zbog čega je odličan saveznik za smanjenje rizika od srčanih bolesti te obolijevanja od nekih vrsta raka. Međutim, s njegovom konzumacijom trebaš biti oprezna i jesti ga u umjerenim količinama. Samo pola šalice ovog ukusnog umaka sadrži 642 miligrama soli (vrećica čipsa od 30 grama sadrži 170 miligrama!). 

 | Autor: Photo by rawpixel.com from Pexels Photo by rawpixel.com from Pexels

2. Kukuruzne i zobene pahuljice

Kukuruzne i zobene pahuljice mnogima su omiljeni doručak koji gotovo nikada ne povezujemo sa soli. No ono što moraš imati na umu pri odabiru ovih namirnica je da neke žitarice imaju više natrija u sebi nego čips. Na primjer, jedna šalica kukuruznih pahuljica ima 270 miligrama natrija, što čini 12 posto preporučene dnevne doze. 

 | Autor: Photo by Calum Lewis on Unsplash Photo by Calum Lewis on Unsplash

3. Integralni kruh

Ovisno o tome o kojoj vrsti riječ (pa čak i integralnoj), jedna šnita kruha sadrži između 100 i 200 miligrama soli. Drugim riječima, konzumacijom svega dvije šnite kruha dnevno u organizam ćeš unijeti više soli nego s jednom vrećicom čipsa. Ako se već ne možeš ili ne želiš odreći kruha, preporučujemo ti da pripremaš kod kuće. 

 | Autor: Photo by Louise Lyshøj on Unsplash Photo by Louise Lyshøj on Unsplash

4. Nemasni sir

Da, i nemasni je sir na ovom popisu! Samo pola šalice ovog sira sadrži čak 270 miligrama soli. Otprilike pola šalice je količina koju unesemo tijekom jednog obroka. Drugim riječima, nemoguće je ne pretjerati s unosom prevelike količine soli u organizam ako odlučiš jesti nemasni sir. 

 | Autor: Pixabay Pixabay

5. Juhe 

Istraživanja su pokazala da ljudi koji započnu obrok s juhom od povrća unesu i do 20 posto manje kalorija od onih koji to ne čine. Prema tome, domaća juha od povrća može pomoći u smanjenju težine. No, to nije slučaj s juhama iz vrećice. Samo jedan tanjur takve juhe sadrži od 900 do 1600 miligrama soli, što je prilično puno. Prema tome, radije biraj domaću varijantu. 

 | Autor: Photo by Cayla1 on Unsplash Photo by Cayla1 on Unsplash

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0