Life&style

Evo zašto ne bi trebala pratiti trendove i kupovati ono što je trenutačno u modi

  • Mnogima od nas šoping predstavlja zabavu, opuštanje, proslavu, nagradu ili utjehu
  • Zbog toga se tijekom kupnje obično vodimo emocijama a ne razumom, ponavljamo iste pogreške i tako nepotrebno i nepromišljeno trošimo novac
  • U nastavku otkrivamo o kojim je pogreškama riječ i kako se mogu izbjeći

Šopingiranje je, ustvari, vrlo ozbiljna stvar. Premda nam se čini kao zabavno iskustvo koje nas opušta, zahtijeva mnogo vještina i opreza. Tijekom kupnje gotovo svi radimo jednake pogreške, kojih vrlo često nismo ni svjesni, a koštaju nas mnogo novca. To i ne čudi s obzirom na to da ponuda u dućanima nikad nije bila raznovrsnija, pristupačnija i atraktivnija, pa se rijetko tko može oduprijeti izazovima šopinga. Prije odlaska u kupnju, glavni je cilj ostati hladne glave i kupiti samo ono što nam treba, ali dobro znamo da to u praksi baš i ne bude tako. Kad uđemo u trgovački centar i nađemo se okruženi fensi izlozima, iz kojih vire primamljivi modni komadi koje želimo u svojoj kolekciji, vrlo lako upadamo u zamke šopinga i počinjemo nepromišljeno trošiti novac tako što ponavljamo iste pogreške. 

U nastavku otkrivamo o kojim je pogreškama riječ:

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Obavljanje šopinga nabrzinu

Kupnju nikad ne bi trebala obavljati ako si u žurbi i nemaš dovoljno vremena posvetiti joj se. Svaki odlazak u dućan zahtijeva tvoju potpunu predanost i koncentraciju kako ne bi nepotrebno potrošila hrpu novca. Trebaš si uzeti dovoljno vremena da bi mogla procijeniti sviđa li ti se određeni komad u potpunosti i je li ti potreban. Nikako ne bi trebala biti pod pritiskom zbog nedostatka vremena jer tako možeš donijeti pogrešnu odluku i kupiti nešto što ti se zapravo i ne sviđa ili ti jednostavno ne treba. Prema tome, uvijek odvoji posebno vrijeme za šopingiranje, umjesto da ga doživljavaš kao nešto što ćeš obaviti usput.

Nepromišljeno trošenje na rasprodajama

Sezonske su rasprodaje pravi raj za šopingholičarke, ali i razdoblje u kojem i najoprezniji kupci rade pogreške. Gotovo se nitko ne može oduprijeti natpisima "sezonsko sniženje" na izlozima dućana. Sigurno ti se barem jednom dogodilo da si otišla u dućan samo škicnuti što ima u ponudi, a izašla si s punim vrećicama u rukama. Najveća zabluda kod rasprodaja je ta što mislimo da štedimo kad kupimo nešto što je sniženo, a zapravo najčešće kupujemo nešto što nam uopće ne treba i tako nepotrebno trošimo novac. Zato prije kupnje dobro razmisli treba li ti određena stvar, procijeni je li vrijedna tvog novca i zapitaj se bi li je kupila i po redovnoj cijeni. Ako su svi odgovori potvrdni, onda imaš zeleno svjetlo za kupnju. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

 Količina umjesto kvalitete

Većina nas tijekom kupnje vodi se idejom da je bolje kupiti više stvari za manje novca nego manje stvari za više novca. Prema podacima britanskog Fashion Retail Academyja iz 2019. tek će svaki osmi potrošač radije odabrati skuplje dugotrajnije proizvode nego jeftiniju odjeću. Takav stav proizlazi iz našeg uvjerenja da ćemo bolje proći kupnjom povoljnijih stvari. No ono o čemu ne razmišljamo je to da tako trošimo mnogo više. Povoljnije su stvari nerijetko lošije kvalitete i potrebno ih je mnogo češće obnavljati, a  kvalitetni komadi mogu nam potrajati i do nekoliko sezona. Cijena kvalitetnih komada na prvu nam se može činiti visokom i nepristupačnom, ali možemo si olakšati plaćanje tako da ih uzmemo na rate. Zaba, primjerice, ima pogodnost beskamatnog plaćanja na rate. Mastercard kartice pružaju posebne pogodnosti beskamatne kupnje na rate na desecima tisuća prodajnih mjesta diljem Hrvatske. Možeš odabrati otplatu do 24 rate bez kamata i naknada, a obročno možeš plaćati i na internetu. 

Slijepo pratimo trendove

Iz sezone u sezonu na modnoj se sceni pojavljuju novi cool trendovi, a u dućane neprestano pristižu fensi komadi odjeće i modnih dodataka koje želimo imati u svom ormaru. Nepromišljeno kupujemo ono što je trenutačno u modi i što nam se jako sviđa, a ne razmišljamo o tome hoćemo li to stvarno nositi i je li funkcionalno. Nerijetko naknadno shvatimo da ono što smo kupili nemamo s čim upariti ili da baš i nije u našem stilu. Radije umjesto trendi komada biraj one koji su u tvom stilu. Tako ćeš biti sigurna da ćeš ih sigurno nositi i da ih možeš kombinirati s komadima koje već imaš u svojoj kolekciji. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Kupnja pogrešne veličine

Koliko ti se puta dogodilo da si se zaljubila u neki komad odjeće ili obuće u izlogu, ali ga nije bilo u tvojoj veličini?! Ovaj scenarij svima nam je dobro poznat. U takvoj se situaciji teškom mukom uvlačimo u preuske traperice, stišćemo trbuh kako bismo zatvorili patentni zatvarač, uvjeravamo se da će se obuća razgaziti ili da će nam biti dobra na deblje čarape... I sve to u nadi da će nam jednog dana to bolje pristajati. Budimo iskreni, taj dan rijetko kad dođe, a taj komad završava na hrpi stvari koje ne nosimo. Zato se nemoj više zavaravati. Odjeća i obuća trebaju ti savršeno pristajati već prilikom prvog isprobavanja, a u suprotnom su gotovo sigurni promašaj. 

Upravljanje novcem ne mora biti  komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta uz mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7 

Photo: Guliver/Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • varece

    My co-worker's step-mother makes $81 every hour on the internet.. she has been fired from work for 9 months and last month her pay was 15737 just working from home for two hours every day, check out this.,.,.,.,. Www.earn75.Com