Life&style
Cate Blanchett

Ovih 11 uloga dokazuju da je Cate Blanchett sjajni glumački kameleon, a sada je odmetnuta časna sestra

  • Glumica Cate Blanchett osvojila je dva Oscara, a na prošloj dodjeli joj je (po mnogima nepravedno) izmaknuo treći i to za fenomenalnu ulogu u filmu 'Tar'
  • U svojoj bogatoj glumačkoj karijeri Blanchett je glumila šaroliki niz likova u filmovima gotovo svih žanrova 
  • Njena mogućnost prilagodbe i uživljavanje u uloge doista su fascinantne, a veselimo se vidjeti je u novom filmu 'The New Boy' koji će ovog tjedna biti prikazan na filmskom festivalu u Cannesu

Postoji li ijedna glumica tako svestrana kao Cate Blanchett? Slavna 54-godišnja glumica izgradila je reputaciju kameleonske dive otkako je iz rodne Australije stigla u Hollywood. Glumila je monarhe, filmske zvijezde, konzervativnu aktivisticu, vilenjakinju i božicu smrti, a da ne spominjemo 'opaku' dirigenticu u kritički hvaljenom 'Táru' Todda Fielda. Njezin sljedeći potez? Preuzeti ulogu odmetničke časne sestre koja živi u udaljenom australskom samostanu 40-ih, u drami 'The New Boy' Warwicka Thorntona.

Uoči ovotjedne premijere na filmskom festivalu u Cannesu napravili smo uži izbor od 11 njezinih najboljih uloga koje vrijedi ponovo pogledati.

Elizabeta (1998.)

Kao smrtno blijeda, crvenokosa Elizabeta I. u veličanstvenom biografskom filmu Shekhara Kapura, Blanchett je stekla slavu i zaradila svoju prvu nominaciju za Oscara. Dobila je još jednu kada je reprizirala ulogu u filmu 'Elizabeta: Zlatno doba' (2007.), živopisno portretirajući vatrenu vladaricu koja vlada podijeljenom nacijom.

Talentirani gospodin Ripley (1999.)

U izvrsnom trileru Anthonyja Minghelle o sociopatu koji se uspinje po društvenoj ljestvici (Matt Damon), Blanchett oduševljava kao američka nasljednica Meredith Logue. Njezina garderoba na ekranu, koja se sastoji od zapanjujućih balskih haljina, džempera od kašmira i uskih kaputa, već je dovoljan razlog za gledanje.

Gospodar prstenova: Prstenova družina (2001.)

Blanchett je genijalno utjelovila prelijepu i mističnu vilenjačku  kraljicu Galadriel, koja savjetuje Froda (Elijah Wood) dok kreće na opasno putovanje u fantastičnom epu Petera Jacksona. Blanchett se pojavljivala kao zadivljujući plavokosi lik u dva nastavka filma, kao i u franšizi 'Hobbit'.

Možda vas zanima Angelina Jolie otkrila je svoju listu najboljih filmova svih vremena: "Zbog jednog sam odlučila postati glumica" Rubrika Life&style Life&style

Kava i cigarete (2003.)

Kultna saga Jima Jarmuscha prikazuje Blanchett kako preuzima dvije uloge: primarnu verziju sebe i svoju izmišljenu rođakinju Shelly, razbarušenu rokericu čupave kose koja je ogorčena na slavu svog rođaka kad se njih dvoje nađu na kavi. Nema boljeg dokaza njenog nevjerojatnog glumačkog talenta i raspona.

Avijatičar (2004.)

Kako bi utjelovila filmsku legendu Katharine Hepburn u raskošnoj filmskoj priči Martina Scorsesea, glumica je savršeno 'skinula' hod i prenaglašen stil govora glumačke legende te je nosila elegantna, široka odijela koja su joj tako dobro stajala. Na kraju je nadmašila kolegu Leonarda DiCaprija, osvojivši svog prvog Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Bilješke o jednom skandalu (2006.)

Učiteljicu koja se približava mirovini (Judi Dench) zaintrigira slobodoumna pridošlica Sheba (Blanchett) u jednu školu u Londonu. Film 'Bilješke o jednom skandalu' uzbudljiva je priča Richarda Eyrea o opsesiji i ucjeni. Kada Sheba spava sa učenikom (Andrew Simpson), bivši pokušava preuzeti kontrolu nad njezinim životom.

Nema me (2007.)

Šest glumaca istražuje kontradiktorne javne pojave Boba Dylana u ovom neobuzdanom eksperimentalnom glazbenom biografskom filmu Todda Haynesa. Nevjerojatna transformacija Blanchett doista je impresivna: S kovrčavom kosom, tamnim naočalama i prezirnim izrazom, napada svoje kritičare i prkosi svim konvencijama.

Carol (2015)

Ćudljiva i neodoljiva, uloga Cate Blanchett u romantičnom filmu Todda Haynesa jedna joj je od najdražih. Glumi bogatašicu usred razvoda 1950-ih koja se zaljubljuje u mladu fotografkinju (Rooney Mara) i riskira sve nastavljajući njihovu zabranjenu ljubavnu aferu.

Thor: Ragnarok (2017)

Thor (Chris Hemsworth) susreće se sa svojom zlom sestrom Heli (Blanchett), božicom smrti u fantastičnom blockbusteru o superherojima. 'Zlokobni' kostimi i akcijske sekvence drže gledatelje na rubu sjedala.

Mrs. Amerika (2020.)

Borba za oslobođenje žena u 1970-ima tema je majstorske serije od devet nastavaka Dahvija Wallera. Kruna je Blanchett, krhka i neumoljiva kao Phyllis Schlafly, lobistica koja svoju političku karijeru unapređuje protiveći se Amandmanu o jednakim pravima.

Tar (2022.)

Tiranska, krajnje zastrašujuća, ali briljantna, Lydia Tár je višestruko nagrađivana dirigentica, skladateljica i autorica čiji se svijet polako ruši u napetom trileru Todda Fielda o institucionalnim zlouporabama moći. Mnogi kritičari tvrde kako je to vjerojatno najuvjerljivija uloga Blanchett do sada.

Možda vas zanima Kako izgleda dan u životu Scarlett Johansson: Slavna glumica otkrila je svoju omiljenu beauty rutinu Rubrika Stars Stars
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    dobra glumica