Life&style

Ovi ulošci navodno umanjuju menstrualne grčeve. Evo što liječnici kažu o tome

O da, svaka žena koja proživljava bol za vrijeme mjesečnice itekako bi to rado izbjegla, no je li rješenje u ovim 'nanoulošcima'?

Na tržište neprestano izlaze nove vrste tampona, uložaka i drukčijeg pribora za one dane u mjesecu kao što su menstrualne čašice i posebno, nepropusno donje rublje. No, jedan je novitet izazvao priličnu buru: higijenski uložak koji navodno sadrži ustinjenu zemlju i svašta s tla pa tako djeluje protiv bolova. NannoPad, kako se zove proizvod kompanije NannoCare, «prirodno ublažava menstrualne grčeve bez ikakvih lijekova ili kemikalija ... jer sadrži prirodne zemljane elemente koje razlaže u nanočestice».
No, ginekologinja dr. Jennifer Gunter, koja se aktivno zalaže za istinitost i znanstvenu utemeljenost informacija o zdravlju i medicini na internetu, odlučno tvrdi da to jednostavno nije točno. 
 

Što su to 'prirodni zemljani elementi', upitala je dr. Gunter na svojoj stranici i objasnila kako to može značiti bilo što, uključujući i aktivni ugljen koji se već dulje vrijeme upotrebljava u ulošcima da smanji neugodan miris, ali sigurno ne djeluje na bolove.
"Ako se radi o nanočesticama nekog neimenovanog elementa, za mene je to onda prljavština. Ili možda prašina s tla", piše dr. Gunter na Twitteru i napominje kako zemlja ne posjeduje neku posebnu energiju koja bi djelovala na mjesečnicu.
- S obzirom na to da smo neprestano izloženi zemlji, njezinim elementima i tvarima u tlu, po toj logici nikad nijedna od nas ne bi imala bolnu menstruaciju. Sama pomisao da bi neki uložak mogao ublažiti menstrualne grčeve po meni je smiješna – kaže britanska ginekologinja.

 

 

 

Photo: Instagram

Komentari 0