Life&style

Ove životne lekcije ne želimo otkriti prekasno u životu

  • Nešto u životu učimo iz iskustva ili, kako bi se reklo, "u hodu"
  • Ipak, ponešto od toga dobro je naučiti u mlađim danima
  • Koje su to stvari koje vrijedi otkriti što prije, pročitaj u nastavku

Izreka kaže "Čovjek uči dok je živ", ali neke uvide dobro je steći ranije u životu. Mnogi od nas voljeli bi da su određene životne lekcije otkrili dok su bili mlađi i da su bili "pametniji" pri donošenju pojedinih odluka. Ipak, većina takvih spoznaja dolazi upravo s godinama, kroz osobni rast i iskustvo. S tim na umu, u nastavku donosimo pojedine životne lekcije koje vrijedi otkriti ranije u životu. 

Budi prisutna sad i ovdje

Provodimo toliko vremena preispitujući prošlost ili planirajući budućnost da zaboravljamo iskusiti sadašnji trenutak. Sadašnjost je sve što imamo i treba je iskoristiti maksimalno, a ne živjeti u prošlosti. Budućnost, naravno, treba planirati, ali za sve postoje granice. Naposljetku, nikad ne znamo što sutra donosi i zato ne treba zbog toga propustiti ono što se događa upravo sad. Umjesto da se brineš o tome što ćeš raditi i gdje ćeš biti za nekoliko godina, fokusiraj se na svoj život sad i pokušaj napraviti najbolje od njega u ovom trenutku. Sve ostalo doći će na svoje mjesto. Život ionako prolazi brzo, ne trebaš se dodatno stresirati zbog budućnosti. 

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Ne živi prema očekivanjima drugih

Mnogi danas žive u skladu s onim što se od njih očekuje (bilo u obitelji ili okolini općenito), a ne u skladu s onim što ih usrećuje. Dobri primjeri toga su upis na fakultet (najčešće su to komentari u obitelji poput "Nećeš valjda upisati sociologiju? Pa što ćeš s tim raditi? Radije upiši nešto što donosi kruh na stol") i ženidba ("Već ti je 30., pa kad se ti misliš udati? Kad planiraš imati djecu? Već sad kasniš s tim...") i slične životne odluke. Trebaš živjeti onako kako sama želiš, ne pokušavajući usrećiti druge niti tražiti odobrenje drugih za odluke koje se tiču tvog života. Prestati se ograničavati očekivanjima drugih najbolji je način da budeš sretna. 

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Ne odgađaj ono što te usrećuje

Već mjesecima razmišljaš o upisu tečaja stranog jezika, ali nikako da pronađeš vremena za to? Ili želiš upisati sat plesa ili slikanja, ali sad nije pravo vrijeme? Godinama želiš udomiti psa ili mačku, ali još iz nekog razloga to nisi učinila? Možda ćeš se pronaći u nekom od primjera, a možda imaš neke sasvim druge interese - u svakom slučaju, što prije shvatiš da nemaš vremena konstantno odgađati ono što bi te moglo ispuniti i usrećiti, to ćeš prije početi zaista živjeti. Vrijeme leti i godine prođu u trenu, a većina ljudi starije dobi žali što su takve odluke odgađali pod raznim izlikama i na kraju se nikad nisu odvažili na njih. Možda misliš da za sve imaš vremena, ali sjeti se, jedino vrijeme na koje zaista možemo računati je ovo sad. 

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram Ne preuveličavaj probleme

Normalno je da nam se ponekad neki problemi mogu učiniti nerješivima i baciti nas u očaj, no ipak, ponekad si sami možemo takvo što "zakuhati" u glavi. Iako nam se u tom trenutku može činiti kao da nema izlaza, za tjedan, mjesec ili godinu dana o tome nećemo više razmišljati. Sve je zapravo u perspektivi i načinu na koji pristupamo problemima. Ono što nam pritom može pomoći je petogodišnji trik - razmisli hoće li taj problem utjecati na tvoj život za pet godina - ako neće, nema razloga da se zbog toga stresiraš.

Zdravlje je najvrednije što imaš

Iako posljednja, ova je stavka možda najvažnija. Zdravlje često uzimamo zdravo za gotovo i ne čuvamo se onoliko koliko bismo trebali. Bez obzira na to je li samo riječ o zdravlje zubi, nepravilnom držanju, nedovoljno kretanja ili nečem drugom, takve stvari u kasnijim godinama često dođu na naplatu i tek tad počnemo razmišljati o tome da smo u mladosti trebali biti pametniji i više se brinuti o sebi. Nažalost, tako mnogi od nas počnu razmišljati tek kad nas zateknu zdravstvene tegobe. Zato je važno osvijestiti to što prije u životu. Naposljetku, ne kaže se bez razloga "Bolje spriječiti nego liječiti". 

Da se trebaš više brinuti o svome zdravlju, osobito o zdravlju dojki, i ove godine podsjetit će te kampanja #pinkypromisskoja dolazi u novom ruhu. Stavi zdravlje na prvo mjesto i sklopi #pinkypromiss s prijateljicom - budite tu jedna za drugu. Pronađeš li kvržicu ili neobičnu promjenu na dojci, svakako se javi svome liječniku. 

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Neke stvari treba otkriti na vrijeme. Rak dojke jedna je od njih. Sklopi #pinkypromiss s važnom ženskom osobom u svom životu i počnite prakticirati naviku koja može spasiti život - samopregled dojki. #pinkypromiss. Obećaj. Otkrij. Ozdravi.

 

Kampanja je pokrenuta pod pokroviteljstvom Merkur osiguranja i u suradnji s udrugama Sve za nju, Europa Donna Hrvatska i Nismo same

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0