Life&style
Žene koje su zahvaćene trajnim poremećajem genitalnog uzbuđenja

Ove žene imaju gotovo neprestane orgazme koji traju satima ili danima, iskustvo je traumatično i ima dijagnozu

  • Uglavnom se radi o ženama koje su zahvaćene „trajnim poremećajem genitalnog uzbuđenja“ (PGAD)
  • Žene pate od stalnog seksualnog uzbuđenja i preranih orgazama
  • I sve to bez ikakvog seksualnog podražaja 

Seksualno uzbuđenje, a posebice orgazam, dobro su poznati većini ljudi, ali neki od toga dobivaju puno više nego što bi željeli. Pate od sindroma zvanog „perzistentni poremećaj genitalnog uzbuđenja“, a naziv potječe od engleskog „Persistent Genital Arousal Disorder“ (PGAD).

Orgazmi ne donose olakšanje

Pogođeni doživljavaju stalno tjelesno uzbuđenje koje ih muči bez obzira na seksualnu želju. Može trajati satima ili danima, u najgorem slučaju nikad ne prestaje. Čak ni često bolni orgazmi ne donose olakšanje ili opuštanje pogođenima.

Ses1234ses, oboljela, opisuje svoje simptome na PGAD Reddit forumu:

„Bok, od jučer su mi utrnuli klitoris i druge genitalne regije. I dalje sam uzbuđena, ali zbog utrnulosti ne mogu doživjeti orgazam, a kada pokušam, imam samo osjećaj uboda igala u genitalijama, osobito u klitorisu!“

via GIPHY

Kaže se da oko jedan posto stanovništva pati od tog sindroma, a gotovo isključivo žene. Prema znanstvenoj skupini „Sexual Health Research Lab“ na kanadskom sveučilištu Queen's, trećina oboljelih postiže orgazam spontano, tj. bez seksualne stimulacije. Na primjer, 20-godišnja Nora doživjela je orgazam otprilike svakih pet minuta na šestosatnom letu, navodi Vice.

U najgorem slučaju, život u cjelini je masovno pogođen PGAD-om. Kad je Nora u posebno snažnoj epizodi, „vrhunci“ dolaze svake dvije minute. Odustala je od planova za karijeru.

Možda vas zanima Halucinacije, bol u stopalu i gripa... ove čudne nuspojave orgazma zvuče nevjerojatno Rubrika Love&Sex Love&Sex

Uzroci i terapije za PGAD još se istražuju

Uzrok poremećaja još nije jasan, a terapije gotovo da i nema. A iz tog razloga pacijenti su često očajni i traže pomoć na forumima kao što je PGAD forum na Redditu. _introvert121 ovako opisuje svoje probleme:

„U ponedjeljak navečer sam masturbirala tri puta u sat vremena i nakon toga sam još uvijek osjećala uzbuđenje u klitorisu koje nije nestajalo. Nisam spavala cijelu noć i tražila sam po netu 'stalno uzbuđenje' da vidim što bi to moglo biti i sve što sam mogla pronaći na Google-u je PGAD. Već sam čula za ovaj poremećaj i kažu da nema lijeka. To me izluđuje. Ovaj problem imam već šest dana i nemam pojma što bi to moglo biti. Nije da sam napaljena, ali doista mi se ništa ne da raditi, a i moja vagina je čudna, a i izrazito je neugodna i uznemirujuća.“

Ruined orgasm: seksualna tehnika Možda vas zanima Ruined orgasm ili 'uništeni orgazam': evo što se skriva iza ove tehnike seksa Rubrika Love&Sex Love&Sex

via GIPHY

Premda se dugo mislilo da je sindrom mentalni poremećaj, čini se da neurolozi sada na tragu uzroka. Nereprezentativna istraživanja na Sveučilištu Harvard sugeriraju da se radi o neurološkom problemu koji može biti uzrokovan pogrešno usmjerenim živčanim podražajima ili ozljedom leđne moždine. Neurologinja dr. Anne Louise Oaklander daje pacijentima nadu: „Poremećaj se može liječiti, ali liječenje ovisi o uzroku.“ U svakom slučaju, oboljeli bi trebali potražiti ne samo psihološku, nego prije svega neurološku pomoć.

Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Neke ne mogu nikako