Life&style

Zdrave navike sa skrivenom greškom

Saznali smo da nam upravo neke naše "zdrave" prehrambene navike mogu biti neprijatelji i činiti više štete nego koristi

Ok, svi znamo formulu održavanja dobre linije - zdravo se hraniti, redovito vježbati i piti puno vode. Kad govorimo o zdravoj prehrani, skoro svakoga tjedna slušamo o nekom novom trendu, nekoj novoj super zdravoj namirnici, nekom novom zdravom napitku. No, je li moguće da pretjerujemo sa zdravom hranom kao takvom? U nastavku donosimo šest mogućih pogrešaka sa zdravom hranom koja bi nas mogla sabotirati, a da uopće toga nismo ni svjesne...

Pogreška br.1: Jedeš isključivo gluten-free

Ako na pakiranju piše gluten-free, to nikako odmah ne znači da je namirnica zdrava! Iako ima puno prednosti, jednako tako gluten-free hrana zna biti puna dodanih šećera, prema tome ako misliš da si odabrala najbolju odnosno najzdraviju opciju, malo više obrati pažnju na deklaraciju. 

Pogreška br.2: Jedeš sve "low-fat"

Baš kao i kod glutena, low-fat hrana može sadržavati puno dodanih šećera. Nažalost, masnoće su ono što nam je fino u hrani pa kad se iz njih ukloni taj sastojak, proizvođači znaju dodavati šećere kako bi okus bio bolji. Masnoće su ono što nas čini sitima, prema tome nikako ne zaboravi na avokado, orašaste plodove, masnu ribu i maslinovo ulje. 

 

Pogreška br.3: Koristiš umjetna sladila

Razmisli o nepotrebnim šećerima koje unosiš u organizam, a pri tom imaj na umu da mnogi proizvodi s umjetnim sladilima sadrže i šećere. Postavit ćemo stvari ovako: šećer ide direktno u trbuščić, a nismo sigurni želiš to baš sada prije odlaska na more...

Pogreška br.4: Započinješ dan zobenim pahuljicama

Nije važno vjeruješ li da je doručak najvažniji obrok u danu, ali važne su namirnice koje biraš za doručak. Najbolja opcija za doručak su proteini jer nas duže čine sitima i pune energijom za cijeli dan.

 

Pogreška br.5: Jedeš malo i često

Konstantno grickanje kroz dan moglo bi ti se obiti o glavu. Osim ako nemaš problema s razinom šećera u krvi, drži se onog pravila 3-5 većih nutritivno bogatih obroka u danu. 

Pogreška br.6: Jedeš previše soje

Malo sojinog mlijeka ili tofu tu i tamo nećete ti naškoditi, ali nikako nemoj namirnice na bazi soje jesti baš svakoga dana. Soja sadrži biljne hormone slične estrogenu koji mogu itekako poremetiti razinu hormona u tijelu. 

 

 

miss7 retro: Jesi li već poslala razglednicu ovog ljeta? 

Photo: For Love and Lemons

Komentari 0