Life&style

Ove 3 stvari dočekale su našu kožu nakon karantene

  • Jedva smo dočekali izlazak iz karantene da možemo uživati na suncu i svježem zraku
  • Međutim, kako smo za vrijeme karantene mnogo više vremena provodili u svojim domovima, našu su kožu sada dočekale neugodnosti 
  • U nastavku saznaj o čemu se radi i što možeš učiniti po tom pitanju

Kako smo zbog pandemije veći dio proljeća provele zatvorene u svojim domovima, mnoge od nas sada koriste svaki slobodan trenutak kako bi napokon uživale vani na svježem zraku. Ipak, ono što nas je dočekalo po završetku karantene za većinu nas nije ugodno. Osim što smo odvikle kožu od svakodnevnog šminkanja i nanošenja raznih preparata za njegu, dočekali su nas vanjski čimbenici od kojih se naša koža pošteno odmorila, a sada im je ponovno izložena. Evo koji su to vanjski utjecaji koji štete tvojoj koži i zbog kojih je treba dobro zaštititi te pravilno njegovati.

Pelud

Znaš li da više od 150 milijuna Europljana pati od neke vrste alergija? To je najučestalija kronična bolest u Europi općenito, a upravo je pelud najjači prirodni alergen koji mnogima uzrokuje alergijske reakcije. Iako smo jedva dočekale izaći u prirodu i uživati na svježem zraku, upravo nas je pelud dočekala po završetku karantene. Najčešće su to kihanje, hunjavica, svrbež i curenje nosa, otežano disanje te svrbež i peckanje očiju.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Međutim, kod mnogih se alergija očituje i na koži pa se pojavljuje crvenilo, svrbež, iritacija i općenito neugodan osjećaj. Svi ti simptomi, nažalost, u velikoj mjeri negativno utječu na kvalitetu života i psihu pojedinca, osobito kada se manifestiraju na koži pa nisu samo zdravstveni, već i estetski problem. Zato je vrlo važno slijediti pravilnu rutinu njege namijenjenu netolerantnoj koži i koži sklonoj alergijama kao što je La Roche-Posay Toleriane Ultra linija. Pravilna rutina njege pomoći će držati simptome alergije pod kontrolom, a ujedno njegovati i hidratizirati kožu. Najbolje je potražiti proizvod koji sadrži sastojak Neurosensine, poput Toleriane Ultra Dermalergo seruma, koji djeluje smirujuće i pomaže kod obnove osjetljive kože te učvršćivanja kožne barijere kako bi se ograničilo prodiranje alergena. 

Osim pravilne njege, izbjegavaj izlazak iz kuće u jutarnjim satima kad je koncentracija peludi najviša te češće peri kosu i mijenjaj odjeću. Naime, pelud se najviše zadržava na odjeći i u kosi što može biti razlog zašto imaš simptome čak i onda kada si cijeli dan u zatvorenom. Usto, redovito peri podove i prostorije u kojima boraviš održavaj čistim kako bi smanjila pelud koju unosiš izvana. Pomoći će i praćenje peludnog kalendara pa svoje aktivnosti vani možeš prilagoditi razini koncentracije peludi. 

Sunce

Osim peludi, dočekali su nas sunčaniji dani, a s njima i štetne sunčeve zrake. Iako je pravi užitak napokon provoditi vrijeme u parkovima ili šetnjama gradom na svježem zraku i uživati u lijepom vremenu, mnogima to predstavlja problem zbog alergijskih reakcija izazvanih suncem. Osim što su općenito vrlo štetne jer mogu dovesti do opekotina, fotostarenja, dehidracije i melanoma, mogu izazvati i alergiju na sunce. Riječ je o netoleranciji kože na sunce koja se može manifestirati kroz crvenilo, peckanje, svrbež, osip i općenito neugodan osjećaj na koži.

Primijetiš li neki od tih simptoma nakon izlaganja suncu, vrlo vjerojatno imaš alergiju na sunce. U tom slučaju svakako se zaštiti prije izlaska iz kuće s adekvatnom zaštitom namijenjenom osjetljivoj koži kao što je Anthelios Shaka fluid SPF50+. Ovaj fluid pruža najvišu zaštitu UVA među Anthelios proizvodima pa će pouzdano štititi tvoju kožu od sunčevih zraka, a primjeren je za sve tipove kože. Naravno, ne zaboravi na šešir i naočale kako bi dodatno zaštitila lice pri izlasku na sunce, a ako možeš, pokušaj nositi i neki lagani sako ili tanku jaknicu kojom ćeš zaštititi ruke, a u kojoj ti neće biti jako vruće. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Zagađenje

Iako se ne očituje u takvoj mjeri kao alergija na pelud i sunce, zagađenje zraka također utječe na našu kožu i ten. Tijekom izolacije, naša se koža zaista odmorila, a kod mnogih i proljepšala, upravo zahvaljujući smanjenu zagađenja kao posljedice zatvaranja većine tvornica te ograničavanje prometa između gradova. Nakon takvih "pročišćenih" nekoliko tjedana, malo je reći da se naša koža preporodila.

Ipak, sada kad se polako vraćamo u normalu, ponovno se izlažemo svakodnevnom zagađenju koje se skuplja i u našim porama. Zato obavezno na kraju dana (poželjno je i prije, npr. čim dođeš kući s posla) skini šminku i temeljito operi lice pjenom ili gelom za umivanje koja će očistiti eventualne ostatke šminke i ukloniti svu nečistoću. Također, jednom do dva puta na tjedan napravi piling lica kako bi temeljitije očistila pore i pomogla licu da se brže riješi mrtvih stanica kože. Ne zaboravi i na njegu prije spavanja - nanesi serum i kremu za lice koji će hidratizirati i nahraniti kožu tijekom noći. 

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0