Life&style 30. prosinca 2021.

Ovako ćeš pomoći svome preplašenom ljubimcu tijekom novogodišnje pucnjave!

Pixabay.
  • Nova godina je pred vratima, a time i glasni zvukovi - petarde i vatrometi
  • Upravo to lako prestraši naše ljubimce pa moramo primijeniti dobre stare, ali i uključiti nove trikove kako bismo im olakšali stresno razdoblje
  • Od straha laju, tresu se, pokušavaju se zavući negdje i sakriti, odbijaju ići na šetnju... Ovo su neki savjeti koji će njima, ali i tebi, u ove dane unijeti malo osjećaja sigurnosti

Proslava Nove godine često znači i izuzetnu buku, glasnu pucnjavu, petarde i vatromete koji vrlo lako prestraše naše ljubimce. I netom se smire kad odjednom kreće nova serija! Strah od pucnjave izaziva lavež ili drhtanje i skrivanje, a često i odbijanje izlaska iz kuće. Zato svake godine tražimo nove načine rješavanja problema i podsjećamo na ideje koje bi tebi i tvom mezimcu mogle pomoći.

 | Autor: Pixabay Pixabay

Već znamo da našim ljubimcima pomaže kad su u našoj blizini, kad se smjeste pored nas ispod ili na krevetu, kad ih zagrlimo i češkamo, ali to u ovakvim slučajevima i ne pomaže baš uvijek, zar ne?

Kako bi smirila svog ljubimca možeš ići korak dalje i obući mu usku jaknicu koja će mu davati osjećaj sigurnosti - poput zagrljaja. Rješenje može biti i dekica u koju ćeš ga umotati kako bi sam sebi pružio utjehu i osjetio da je na sigurnom.

 | Autor: Pixabay Pixabay

Osim toga možeš mu nabaviti i posebne štitnike za uši koje će ublažiti glasne zvukove. Naravno da se na jaknicu i štitinike, ako ga dosad nije nosio, neće možda brzo naviknuti pa bi s navikavanjem trebalo krenuti i ranije. To se pak može postići tako da te predmete postaviš u blizini kreveta ili mjesta gdje tvoj ljubimac spava ili pak pored zdjelice s hranom kako bi često na njih nailazio i doživio ih poznatima.

Možda vas zanima... Ovih 19 ljubimaca koji spavaju natjerat će te da ostaviš sve što radiš te odeš odspavati najslađi san Rubrika Life&style Life&style

Preporuča se i odlazak veterinaru kako bi on otklonio mogućnost drugih emocionalnih ili fizičkih razloga zašto tvoj pas na buku reagira na takav način. Najčešće je to slučaj kod spašenih pasa lutalica ili onih iz azila koji su već prošli popriličan broj trauma. Nije čak rijetko i da veterinari propišu, prema potrebi, i neke lijekove za smirenje.

Božićni kostimi za kućne ljubimce Možda vas zanima... Najslađe božićne kostime za tvog ljubimca pronašli smo na ovoj stranici Rubrika Life&style Life&style

Što god od navedenog odabrala, svakako se pridržavaj ovih triju pravila!

1. Nemoj tješiti životinju

Svog ljubimca nemoj previše tješiti i tetošiti jer bi učinak mogao biti suprotan - primijetiti će da nešto nije u redu i mogao bi se bojati još i više. Ili će pak shvatiti da kad je pod stresom dobiva više pažnje ili hrpu ukusnih poslastica pa će to, naučenim postupkom, očekivati i sljedeći put. Budi opuštena. I da, dopušteno je davanje poneke slastice i omiljene igračke - ali sve u normalnoj granici.

 | Autor: Pixabay Pixabay

2. Nemoj ga kažnjavati jer se boji

Nemoj ga kažnjavati, naravno. Ili misliti da mu činiš uslugu ako ga zatvaraš ili vežeš - zbog toga bi se, pokušavajući pobjeći od glasnih zvukova, mogao samo ozlijediti. Možda će i povezati situaciju u kojoj završi u kazni zato što ga je strah. I ti moraš znati da je strah stvar ponašanja, a ne poslušnosti. Nama su zvukovi možda i bezazleni, ali on u tome prepoznaje opasnost.

3. Ne forsiraj šetnje, boravak na dvorištu

Ne prisiljavaj ga na izlazak ako ne želi samo kako bi ga pokušala uvjeriti da se ništa ne događa. Ako on i ne vidi opasnost, on je osjeća i percipira kao mogućnost.

Komentari 0