Life&style

Ovaj zaštitar nam otkriva što i kako Hrvatice kradu po trgovinama

Mato Pranjić, zaštitar poznatog trgovačkog lanca za multimediju i bijelu tehniku, otkrio nam je kakvim se sve trikovima služe 'dugoprstići' u trgovinama u Hrvatskoj

Mato Pranjić (26) radi kao zaštitar već dvije i pol godine po raznim trgovačkim centrima, i u tom je razdoblju imao priliku svjedočiti čemu se sve Hrvati dosjete kako bi izbjegli posezanje za novčanikom. Odlučio nam je otkriti neke tajne, a zanimljivo, kaže da su gotovo 90 posto kradljivaca po trgovačkim centrima žene, i to one koje očito jako dobro brinu o svom kućanstvu, jer su pegle, parne postaje, mikseri i posuđe ono čega se najradije vole dočepati. 

 | Autor: Danijel Berković Danijel Berković

Mato objašnjava: "U želji da iznesu teške parne postaje i skupe sokovnike, oblažu vrećice i torbe s aluminijskom folijom koja sprečava da čip na proizvodu izazove reakciju senzora pri izlasku iz trgovačkog centra". Muškarci, kaže Mato, kada dođu u „shopping“, najčešće ga obavljaju u skupinama. Oni su, pak, najslabiji na LED žarulje, tave, tostere, pegle i noževe koje uglavnom kasnije prodaju po nižoj cijeni. Ukradenu robu najčešće spremaju u jakne sa ušivenim unutarnjim džepovima.
"Neki u 'operaciji' koriste' i svoju djecu i u odjeću im uguraju ukradene artikle i tako "opremljene" ih prve puštaju da prođu pored senzora", priča nam zaštitar.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver Mato bi, kao najzanimljiviju, izdvojio 21-godišnju djevojku kojoj je haljina poslužila kao jedan divovski džep. Nakon što je samovoljno pokazala praznu torbu, i dalje osumnjičena djevojka, iz haljine je počela izvlačiti različite artikle. Bilo ih je čak 14. Od spužvica za pranje posuđa preko lopatice i metle sve do različitih uzoraka panel zavjesa. Uhvaćeni kradljivci se najčešće predaju bez incidenta, neki se zapitaju kako im se to našlo u torbi (??), ali ima i onih koji se ne predaju tako lako. Neki kradu po narudžbi, neki glume Robina Hooda, a neki to rade iz čistog zadovoljstva. Iako im krađa krade duševni mir, energiju i dobar san, moto nekih naših sugrađana je i očito - ako mogu političari, možemo i mi!

Photo: Danijel Berković

Komentari 0