Life&style

Ovaj ukusni složenac spasit će sve ostatke hrane od Božića i biti slastan ručak

  • Badnjak Božić su iza nas i svi smo skuhali previše svega, zar ne? 
  • Mnogo je hrane ostalo od ručka i večere prethodnog dana ili čak dva i više se nikome ne jedu ta podgrijana jela. Ili čak nema ni dovoljno za obrok već je ostalo od svega pomalo?
  • Idealna prilika za napraviti preukusni složenac od božićnih ostataka i spriječiti bacanje hrane 

Ovih dana uživamo u obilju raznovrsne hrane koju smo dugo i brižno pripremali za Božić kad je naša trpeza prepuna slasnih jela kao što su pečenka, purica s mlincima, francuska salata, krumpir na razne načine i slično. Sve, naravno, ovisi o podneblju u kojem živimo i našim obiteljskim tradicijama. Iako postoje (male) razlike u našim blagdanskim trpezama, mislimo da se svi možemo složiti u jednom - uvijek ima ostataka s kojima ponekad ne znamo što ćemo.

Ili nije ostalo dovoljno kako bi se svi najeli, ili pak ne volimo jesti hranu koja nije svježe pripremljena, ili nam dosadi isti meni dva, tri dana zaredom... Kako bilo, baciti hranu doista je grijeh, a i ekonomski jako loša stvar, a jedno od rješenja je da ju "preradimo" odnosno pretvorimo u novo jelo! Možemo iskoristiti ostatke božićnog ručka i dobiti jako ukusan obrok. Takvih jela postoji mnoštvo, a nama se najviše sviđa složenac u kojemu, ovisno o hrani koju imaš, bez problema možeš mijenjati sastojke. 

 | Autor: Unsplash+ / Laura Adai Unsplash+ / Laura Adai Foto: Unsplash+ / Laura Adai

Sastojci za ovaj složenac mogu biti razni, ali je važno da imaš barem dvije od tri namirnice kao što su - mlinci, stari kruh te krumpir narezan na ploške (pečeni ili iz krumpir salate ako nije jako kisela - luk će dati još bolji okus). Uz to ti treba i neka vrsta mesa poput pečenke ili purice koje ćeš narezati na sitne komade, a ako imaš i kuhanog povrća (mrkva iz juhe je savršena), možeš dodati i njega. Uz to ti još trebaju dva jaja, 100 mililitara mlijeka, žlica kiselog vrhnja i malo naribanog sira, sol, papar i drugi začini po želji te maslac na premaz lima.

Za pripremu složenca, na dno lima složi mlince (ili krumpir na ploške) pa na taj sloj dodaj sjeckano meso koje si pomiješala s nekoliko šnita nasjeckanog kruha (ovisno o veličini pekača), kuhanim povrćem ako ga imaš i jednim jajetom. Po potrebi još dodaj soli i papra. Zatim na to složi još jedan red mlinaca ili krumpira pa sve prelij mješavinom jajeta, mlijeka i vrhnja koju si začinila po ukusu. Preko svega naribaj sir i stavi peći u pećnicu koju si prethodno zagrijala na 190 stupnjeva. Peci između 30 i 40 minuta, odnosno dok se ne uhvati lijepa zlaćana korica. 

Photo: Unsplash / Micheile Henderson

Komentari 0