Life&style

Ovaj dodatak prehrani jača zdravlje pluća i bori se protiv infekcija - što nam ovih dana treba

  • Nevjerojatno mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje pluća imaju omega-3 masne kiseline
  • Na žalost, moderna prehrana je takva da ih većina ljudi ne uzima dovoljno s hranom - nedostatak omege-3 neki nazivaju čak skorbutom našeg doba
  • Čudotvorna pomoć je riblje ulje kao dodatak prehrani, no još je bolje staviti više namirnica s ovim masnim kiselinama na jelovnik

Ovih dana zdravlje nam je svima na prvom mjestu, što nije čudno jer broj oboljelih od Covida-19 raste, a kako djeluje na respiratorni sustav, poduzeti preventivne mjere da zaštitimo pluća je dobra ideja. Istraživanja su pokazala kako uzimanje ribljeg ulja ne samo da štiti pluća već usporava i starenje tog organa.

Što kaže znanost?

Riblje ulje dobro je za pluća jer sadrži visoke razine omega-3 masnih kiselina. Tijelo ih koristi kao izvor energije, a postoje tri vrste koje su nam potrebne, omega-3, omega-6 i omega-9. Moderna prehrana tipično sadrži velike količine omega-6 i omega-9 masnih kiselina, koje tijelo i samo proizvodi, no omegu-3 možemo dobiti jedino iz hrane. Manjak omege-3 naziva se skorbutom našeg doba - toliko je malo unosimo prehranom. Uvrštavanje u prehranu dodataka s ribljim uljem, čudotvorne namirnice prebogate omage-3 masnim kiselinama nije stoga loša ideja. 

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Naravno ove veličanstvene masne kiseline (koje pomažu i kod drugih bolesti poput Alzheimera, bolesti srca i depresije) možemo unijeti u tijelo i prehranom. Namirnice s najviše omega-3 masnih kiselina su lanene sjemenke i laneno ulje, chia sjemenke, losos, skuša (i druga plava riba), orašasti plodovi, a najviše orasi.

Kronične bolesti, ali i upala pluća

Kad govorimo o zdravlju pluća, omega-3 održava djeluje povoljno na nekoliko načina. Kao prvo, bori se protiv upala koje su glavni uzrok oštećenja i disfunkcije pluća. U jednom japanskom istraživanju dokazano je da omega-3 pomažu u liječenju kronične opstruktivne plućne bolesti - stanja poput bronhitisa i emfizema spadaju u kategoriju KOPB što je peti vodeći uzrok smrti na svijetu. Rezultati studije pokazali su da su ispitanici koji su konzumirali omega-3 doživjeli smanjenje broja upalnih stanica, kao i manj upala pluća. Također, na šestominutnom testu hodanja mogli su hodati dalje i brže.

 | Autor: Pr/ Iskon Pr/ Iskon Riblje ulje u kapsulama: Natural Wealh (120,50kn); Sankt Bernhard (69,90kn): Solgar (148,84kn); Nutrimedica (159,90kn)

Brojne druge studije pokazale su da uzimanje dodataka ribljeg ulja zahvaljujući njegovim protuupalnim moćima može ublažiti druga upalna stanja pluća, astme i alergije, simptome poput oteklina u plućima i otežanog disanja. Riblje ulje može čak pomoći u zaštiti pluća blokirajući infekcije poput upale pluća. Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline posebno ciljaju na zaraznu bakteriju koja se naziva netipični haemofilus influenze (Hib). Ova vrsta bakterija često se nalazi u bolesnika s plućnim bolestima i često uzrokuje suženje i upalu u gornjim dišnim putovima.

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0