Life&style
Muzej Iluzija u Bruxellesu

Priča o uspješnom hrvatskom izvoznom proizvodu: u Bruxellesu je otvoren 37. Muzej iluzija!

  • Jesi li znala da Muzej iluzija postoji u 36 gradova diljem svijeta? E, pa sad postoji i 37., otvorio se u Bruxellesu
  • Sve je počelo u Zagrebu prije sedam godina s prvim Muzejem iluzija koji je brzo postao najposjećeniji muzej u gradu
  • Od malog muzeja u Ilici s godinama je postao franšiza i vrlo dobar hrvatski izvozni proizvod

Jučer je otvoren 37. po redu Muzej iluzija, u glavnom gradu Belgije, Buxsellesu. Instalacije, jedinstveni hologramimi, Vortex tuneli, igre za razvoj logike i brojne nevjerojatne iluzije osim što sjajno zabavljaju posjetitelje ili ZATO što sjajno zabavljaju posjetitelje bile su razlog da se brojni svjetski gradovi stave na listu za otvaranje svog Muzeja iluzija. New York, Chicago, Dallas, Orlando, Šangaj, Dubai, Pariz, New Delhi, Atena, Kairo, Beč, Madrid, Stuttgart, Beograd, Kuala Lumpur, Dubai, Budimpešta, Milano, Tel Aviv... Impozantnoj listi kao 37. od svjetskih gradova pridružio se sada i Bruxelles. 

Muzej Iluzija u Bruxellesu | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Ako dosad nisi čula priču, početak je bio u Zagrebu 2015., a osnivači dvojica marketingaša i poslovnih partnera, Roko Živković i Tomislav Pamuković, a ideju su dobili gledajući na TV-u National Geographic i Brain Games, popularni znanstveni serijal koji istražuje kognitivnu znanost fokusirajući se na iluzije i psihološke eksperimente. I iz epizode u epizodu je gledateljima pokazivao kako ih je lako "nasamariti" i kako doista ne vide to što misle da vide. 

Ovaj dvojac napustio je dotadašnje karijere, uložio novac i bacio se naglavce u stvaranje Muzeja iluzija - danas jednog od najjačih hrvatskih izvoznih aduta kad je u pitanju kultura. Ovo je svakako nadraslo očekivanja... Nekad su eksponate skupljeli po cijelom svijetu, danas ih proizvode sami i to u domaćoj produkciji. Stvarno dobra hrvatska priča. Posebno ako znamo da je cilj otvaranje 100 lokacija na globalnoj razini do kraja 2026. godine...

Pariški dragulj suvremene umjetnosti: Životni projekt francuskog milijardera Françoisa Pinaulta

Muzej Iluzija u Bruxellesu | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Pa, ako još nisi bila, trk u Muzej iluzija (mogli bi se reklamirati i kao muzej koji potiče fotkanje, a ne zabranjuje ga). Osim u Zagrebu, kod nas postoji u Spliti i Zadru, a uskoro se otvara i u Dubrovniku.

Možda vas zanima Izložba koju ne treba propustiti: 'Dženin kabinet čuda' o 40 godina karijere Dženise Pecotić Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0