Life&style 02. rujna 2015.

Izložba Veronike Allmayer-Beck "Via Dolorosa"

Umjetnica Veronika Allmayer-Beck u četvrtak 3. rujna u Galeriji PM, koja se nalazi u sklopu HDLUa, otvara izložbu pod nazivom "Via Dolorosa". Izložba je otvorena do 13. rujna.

Nakon desetogodišnjeg rada u modi i modnoj industriji, gdje se svakog trenutka sve mijenja velikom brzinom, a što je temelj svijeta mode, ubrzo se gubi energija i počinje potraga za dubljim značenjima života, uravnoteženoj trajnosti u tišini. Grabimo i posežemo za informacijama i slikama svega što nas okružuje ne pokušavajući svrstati sve to u suvislost i smisao, nešto što nam pruža stabilnost i što nas usmjeruje. Odavno se izgubilo vjerovanje u klasične luke mira poput religije i tradicije. Živimo brže, više i glasnije. Evoluirali smo i pitanje je tko još uvijek živi u mjestu rođenja? Selimo se, putujemo, sve možemo dosegnuti. Svijet je postao dostupan te ne moramo više voditi živote naših roditelja već imamo mogućnost graditi vlastite stvarnosti. Ovaj je rad osoban i poseže za potrebom stvaranja privatnog oslonca te potrebe za manifestiranjem sebe iz nove perspektive. Rad se poigrava kontradikcijom u pronalaženju dubljeg smisla života na temeljima današnjeg konzumerističkog i ubrzanog društva. ”Postoji li uopće potreba da se u nešto doista i vjeruje?“

Via Dolorosa, na četrnaest slika iskupljenja, naslonjena na postajama Križnog puta. 14 prikaza izrađenih u tehnici kolaža tj. recikliranja reklamnih letaka koji nas svakodnevno bombardiraju na ulici, u tramvaju, u poštanskim sandučićima, ispred ulaznih vrata i u stanu. Posebne ponude supermarketa, limenke bezalkoholnih pića, nogometne vijesti i ostali svakodnevni Junk; sve to nametnuto uključuje bljeskove i kič koji se uglavnom povezuje s vjerskim suvenirnicama. A s druge strane upravo kič vjerskih suvenirnica, iako toliko „blještav“, uspješno je zasjenjen neukusom i nadmetanjem velikih korporacija. Kroz reciklažu lažnog sjaja umjetnica će dati novi sjaj stvarnim vrijednostima. Reciklažom uvjerenja pokušat će stvoriti svoju novu religiju i vidjeti što iz toga proizlazi.

 

Komentari 0