Life&style

Otputujte u glavni grad zemlje tulipana, vjetrenjača i klompi - Amsterdam

Još kad je gledala film “Vincent i ja” u srednjoj školi, 27-godišnja Bruna Zelić poželjela je posjetiti taj zanimljivi gradić prepun kanala i bicikla ni ne znajući da će jednog dana živjeti u njemu.

U “gradu grijeha”, u gradu u kojem ne postoje “normalna” pravila, u gradu u kojem se sve fantazije mogu ostvariti. No, kaže, Amsterdam je mnogo više od toga.


- Glavni grad Nizozemske, zemlje tulipana, vjetrenjača i klompi, spada u jedan od prvih urbanistički planiranih gradova sjeverne Europe. Ono što mi se najviše sviđa je što ima osjećaj metropole, ali je mali i sve se može obići biciklom. Uostalom, sve je prilagođeno njima jer tamo ima više biciklista nego ljudi (smijeh). Čak su i policajci na njima. Unajmite jedan za obilazak grada, ali pripazite na promet i lokalce koji nemaju razumijevanja za nespretne turiste na biciklima, tako da biste se lako mogli naći u opasnoj situaciji. Ako niste za to, odlučite se za višednevne karte za vožnju u tramvaju, autobusu i metrou po povoljnim cijenama. Ili si priuštite vožnju brodom kroz kanale.

 | Autor: arhiva arhiva

Karta je 10-20 eura po vožnji, a zaista ćete vidjeti Amsterdam iz nezamjenjive perspektive - savjetuje Bruna, koja trenutačno radi kao content manager za start up i freelance dizajner interijera. No kad je smještaj u pitanju, malo strpljenja neće škoditi. Kako je grad mali, s 1,36 milijuna stanovnika sa širom okolicom, a potražnja za stanovima velika, i cijene su visoke. No u centru se mogu pronaći hoteli, hosteli ili privatni stanovi po prihvatljivim cijenama dolazi li se na kraće staze. - Zanimljivo je da u Amsterdamu možete kampirati na određenim mjestima, jedno od njih je Camping Zeeburg koji nudi šarene bungalove za najam, kao i mjesto za kampiranje, a smješten je uz obalu rijeke - ističe Bruna te dodaje kako ovdje nećete vidjeti previše nebodera, a u centru su najčešće stare trokatnice.

Bez zavjesa na prozorima

- Nizozemci preferiraju visoke prozore zbog manjka svjetlosti, ali i zbog toga što se nekad davno naplaćivao porez po prozoru pa su gradili veće da bi platili manji porez. Zanimljivo je i da često nemaju zavjese. Ta kalvinistička tradicija proizlazi iz vjerovanja da ‘vjernici nemaju što skrivati od Boga’. Tako da se nerijetko nađete u situaciji da čekate semafor na biciklu, samo dva metra do vas obitelj ruča u dnevnom boravku, a dijeli vas samo stakleni zid. Zanimljivo je i da svaka kuća ima kuku na vrhu. To su male dizalice koje služe za unošenje namještaja kroz prozor jer su stubišta toliko uska da je nemoguće unijeti namještaj na drugi način - smijući se govori.

 | Autor: arhiva arhiva

Središte grada je trg Dam, koji i nije najreprezentativnije mjesto, iako je najveći i glavni trg. U blizini je svima ‘primamljiva’ četvrt crvenih svjetiljki poznata po noćnim klubovima i prijateljicama noći u staklenim izlozima koje mame prolaznike. Zabranjeno je fotografiranje, nemojte ni pokušavati jer se ispred svake zgrade nalazi zaštitar. Originalni naziv četvrti je De Wallen, što znači ‘maleni zidovi’, a ime je dobila po zidovima koji su podignuti uz obalu kanala. U povijesti je taj dio grada postao prometna luka koja je privlačila prostitutke. Tad je ulaz oženjenim muškarcima i svećenicima bio zabranjen, nastavlja Bruna, koja je silno htjela naučiti nizozemski, no kako tamo gotovo svi pričaju engleski (što nije ni čudno s obzirom na to da 30% stanovništva u Amsterdamu nije iz Nizozemske), još nije progovorila ovaj ne baš najzvučniji jezik. Ono na što se morala priviknuti bila je izravnost lokalaca. Kod njih, dodaje, nema uljepšavanja. A ono što joj najviše nedostaje osim obitelji i prijatelja je hrana. 


 | Autor: arhiva arhiva

- Nizozemci nemaju bogatu tradicionalnu kuhinju. Za doručak i ručak jedu hladni obrok, tek za večeru topli. A jedan uobičajeni ručak izgleda ovako; sendvič sa sirom (smijeh). Kod njih je uobičajeno doći kod bake na ručak i dobiti sendvič, što je kod nas nezamislivo. Od hrane kojom se diče su french fries, stroopwafel (tanko hrskavo tijesto premazano karamelom), bitterballen (pohane kuglice u kojima se nalazi mješavina mesa i povrća), haringe, male palačinke i, naravno, sir. Nisam preveliki ljubitelj nizozemske kuhinje, ali to i nije problem jer se tu može pronaći hrana iz svakog dijela svijeta - kaže. Amsterdam, dodaje Bruna, nudi pregršt sajmova. Čak 12 je svakodnevno otvoreno. Najpoznatiji je Alber Cyup u popularnom dijelu grada De Pijpu. Ako ste zainteresirani za second hand, nemojte zaobići Waterlooplein koji okuplja mnoštvo umjetnika, a dvaput na mjesec održava se tzv. amsterdamski hrelić, IJ-Hallen, na kojemu se može kupiti vintage namještaj. Tu je i nezaobilazan sajam cvijeća u centru. Jedina mana je promjenjivo vrijeme pa neka je kišobran uz vas.

 | Autor: arhiva arhiva

- Posreći li vam se sunce, parkova ima napretek, a ako vam ni to nije dovoljno, razni muzeji, točnije njih 73, ispunit će sva vaša očekivanja. Najpopularniji su Rijksmuseum, Van Gogh, Stedelijk... I za kraj nekoliko zabavnih činjenica zbog kojih ćete sigurno poželjeti posjetiti ovaj grad ako već niste (smijeh). Nakon Finaca Nizozemci piju najviše kave na svijetu, najmršaviji su i najviši na svijetu. Muškarci su u prosjeku visoki 184 cm, a žene 170 cm. A volite li jako mačke, u Amsterdamu postoji kafić u kojemu možete platiti tri eura za dva sata maženja s mačkama - priča.

Photo: arhiva

Komentari 0