Life&style

Otputujte s nama u prijestolnicu mode - Milano!

Koliko god sam se prije tijekom sportskog života žalila da nemam vremena za obitelj, prijatelje i često me znala “uhvatiti” klasična nostalgija za domom, danas mogu reći da se dulje od mjesec dana zadržim na jednome mjestu, prisjeća se Vesna Jelić, 34-godišnja bivša odbojkašica.

 Posljednjih 15 godina živi život “u kuferu”, no i dalje ima neprestanu želju za putovanjem, nije joj teško presjediti ni nekoliko letova kojih se stravično plaši (dok smo mi s njom pričali, bila je na putu za Las Vegas i Los Angeles, op. a.), a kad dođe na željeno odredište, osjećaj je neopisiv. Iako ima omiljene gradove poput Atene u koje rado svraća, ali rado otkriva i neke nove poput Milana. 
- Kako je ovo priča o Milanu, bilo mi je pod normalno prilagoditi datum putovanja u vrijeme Milano Fashion Weeka (smijeh) - dodaje Vesna, koja se prije godinu i pol dana i sama okušala u dizajnerskim vodama. S Anamarijom Asanović osnovala je brend Score 82:88 koji je trenutačno u mirovanju, ali želja da nastavi itekako postoji.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies


- Dakle, tjedan dana kad se svi najpoznatiji dizajneri, modeli, celebrityji, fotografi i blogeri nađu u istome gradu. Pa koji bi to ljubitelj mode propustio. Što ja radim tamo, pitat ćete se (jer nisam ništa od toga), ali modu stvarno smatram umjetnošću. Nisam trendseterica, ‘fashion victim’ i ne ganjam neke ‘it’ stvari, ali kao svaka žena imam svoj stil iako ne provodim puno vremena pred ogledalom, a za dnevne kombinacije najbitnije mi je da je udobno. Ono što me osobito iznenadilo na MFW-u je povratak tenisica, nose se na sve moguće kombinacije, skoro pa ih nose i na ‘red carpet’ haljine. Mene je to osobito razveselilo jer sam skoro pa cijeli život u njima (smijeh) - priča Vesna, kojoj ovo nije prvi put da posjećuje Milano, ali sigurno ni zadnji. Kako je relativno blizu Zagreba, a i voli voziti automobil, šesterosatna vožnja do njega ne predstavlja joj nikakav problem.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies


- Kad pomislimo na Milano, prije svega pomislimo na modu, čuvenu ulicu Montenapoleone i kako ne znamo od čega ćemo živjeti sljedeći mjesec kad šoping stigne na naplatu - smijući se priča Vesna i dodaje kako je osim mode oduševljavaju i restorani. Novecento, Giacomo Arengario, Convivium samo su neka od mjesta na kojima zadovoljava svoje gastronepce.

“Stvarno sjajna talijanska kuhinja, kao i ponuda vina”, kaže.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Nevjerojatno je i da je kava u nekom ‘no name’ kafiću toliko dobra. Ipak, izdvojila bih kafić odmah pokraj možda najrazvikanijega turističkog mjesta Duomo, iako je kava zaista svugdje dobra, a cappuccino se obvezno mora probati, nastavlja Vesna, koju jednako poput kvalitetne kave oduševljava i usluga Talijana prema gostima. Bilo da ste zvijezda ili običan smrtnik, ne rade razliku. “Što se smještaja tiče, hotela ima puno, meni omiljeni je Palazzo Parigi, ovisno o debljini budžeta. Iako je meni najdraži privatni smještaj, osim ako nisam na nekom otoku ili u resortu. Tako sam i u Milanu bila smještena u stanu, a uostalom meni on služi samo za spavanje jer, kad sam negdje, želim iskoristiti maksimum od grada u kojem jesam”, ističe. U Milanu je bila smještena nekoliko metara od Corsa Como, dijelu poznatom po noćnom životu, restoranima, kafićima, pa i šopingu. 
- Izdvojila bih Ganas i Radetzky kao mjesta na koja zalazim kad dođem ovdje. Stotinjak metara dalje na jednom potezu se nižu noćni klubovi kao što su Tocqueville i Hollywood, iako preferiram Armani Prive i Old Fashion u centru grada. Ali ako želite obaviti sve u koracima, Corso Como je mjesto gdje želite biti - govori i dodaje kako, naravno, u vrijeme fashion weekova i cijene hotela rastu. I to čak dva, tri puta su skuplji, pa radije birajte povoljniji privatni smještaj. “Najbolji termini za posjet Milanu su 6. i 12. mjesec. S jedne strane, rasprodaje, a s druge, smještaj je isplativiji”, savjetuje Vesna.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies


- Sam Fashion Week jako me se dojmio. Shvatila sam koliko su oni ne samo modno osviješteni nego i vrlo organizirani. Revije nikad ne kasne, zna se točno tko, što i gdje radi, a završnica je fenomenalna. Ja sam na kišovit i hladan dan došla u sakou-haljini i visokim čizmama, borila sam se s kišobranom koji sam kupila za dva eura. Ljudi su na -2°C dolazili bosi u sandalama, natikačama, u šoku sam bila dok su me svi gledali i komentirali... Ja, sa 195 cm, u visokim čizmama. I, da, zamijetili su me (smijeh), odmah su me pitali otkud mi sako... Je li ovaj, onaj dizajner, tko je u pitanju (smijeh). Zato ne mogu ne spomenuti svoju krojačicu Branku koja mi je sašila moje milanske kombinacije na koje su svi pali - govori Vesna i dodaje kako Milano ne čine samo šoping i moda.

- Milano je zapravo grad koji ti sjedne ili ne sjedne. Domaćima je na meniju, osim talijanskih slastica, svakako i nogomet koji je najpopularniji sport u Italiji. Arhitektura je vrijedna divljenja, a svakako jedna od najpopularnijih građevina ovoga grada je Milanska katedrala (Duomo di Milano), jedna od najvećih katedrala u svijetu nakon bazilike sv. Petra u Rimu i seviljske katedrale. A želite li predahnuti od razgledavanja, to možete učiniti u nekom od botaničkih vrtova ili parkova i vrtova koji za lijepog vremena itekako dođu do izražaja - govori Vesna.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0