Life&style

Otkriven je točan razlog zašto ti se jede čokolada u PMS-u

Nuricionistkinja je dala sasvim novi pogled na ovu 'slatku zagonetku'

Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima napokon imamo odgovor zašto je toliko teško reći NE čokoladi kad te "pere" PMS. 
Nutricionistkinja Melanie McGrice objavila je sažeti post s istraživanjima koji s različitih gledišta analiziraju ovu "slasnu" zagonetku.
Mnogi ljudi vjeruju kako je u pitanju hormonalni disbalans koji se javlja tijekom menstrualnog ciklusa. Razina estrogena, progesterona i hormona sreće (serotonina) opada,  a raste razina kortizola, hormona stresa. Rezultat cijelog tog hormonskog kaosa je tvoja potraga za čokoladom po kuhinji. Ukratko: jedemo da bi se osjećale bar malo sretnije. Međutim, Melanie nije uvjerena u ovo. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver
Kopala je malo više po arhivi istraživanja i pronašla ih nekoliko koji uspoređuju želju za čokoladom kod žena koji žive u različito razvijenim država i na različitim stranama svijeta. Otkrila je da na ovo postoji veliki utjecaj društva i kulture u kojem živiš. Također, žene si zbog svojih uobičajenih navika stvore sliku u glavi da im baš tad treba čokolada. Razmisli malo, koliko te puta frendica pitala hoćeš li nešto slatko dok si u menstrualnim grčevima? Ove su studije zapravo pokazale kako je u nekim dijelovima svijeta postalo sasvim uobičajeno da žene jedu čokoladu pred menstruaciju i što se češće druže jedne s drugima, tako ta želja počinje utjecati i na druge oko vas. 
Za kraj, Melanie zaključuje da je žudnja za čokoladom mješavina fiziologije tijela, psihologije i kulturnog uvjetovanja.

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0