Life&style
Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta 1/19 Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta

Otkrijte urbanu stranu prekrasnog Frankfurta

Dok okreće novu stranicu u svom životu u Bonnu, Leonarda Crnčić otkrila nam je urbana 'it' mjesta u gradu na Majni koji joj je zadnjih godina itekako prirastao srcu

Kovčezi spakirani i kreće se u novu avanturu zvanu Bonn, Leonarda Crnčić (za sebe kaže da je napola purgerica, napola Samoborka) nije mogla poželjeti bolji rastanak od Frankfurta od priče o njemu koju je odlučila podijeliti s nama. Nije bilo lako, bez znanja jezika, iako potpora joj je bio dečko koji je odrastao upravo u gradu na Majni. Nedostajat će joj, kaže, šetnje uz obalu rijeke, promatranje užurbanih ljudi u odijelima, tržnice, urbana vibra... Frankfurt iz Leonardine perspektive?! Definitivno nije grad u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled, ali će vam se vrlo brzo zavući pod kožu i zvat ćete ga svojim gradom, dodaje.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić


- Neću vam ispričati povijesne činjenice, površinu, stanovništvo..., to pronađite na Wikipediji (smijeh). Ali mogu vam spomenuti da je to grad Johanna Wolfganga von Goethea te da je veličine Zagreba, možda čak i malo manji. I sama donedavno nisam Njemačku povezivala s turistički privlačnom destinacijom, prva asocijacija mi je bila #workworkwork, zemlja industrije, reda i rada. Vrlo je neobičan i netipičan njemački grad zbog arhitekture. Popularni nadimak Mainhattan nosi zbog skylinea koji podsjeća upravo na Manhattan.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Najbolji pogled je s Next Towera, no nema otvorenu platformu za posjetitelje, mi smo imali priliku posjetiti ga tijekom jednog eventa. Na zadnji kat robne kuće Galeria Kaufhof možete se popeti besplatno i napraviti par fotki s njihove terase. Ili prošetati do jednog od mostova na rijeci Majni - priča Leonarda i dodaje da vas ne obeshrabri “hladnoća” lokalaca, jako su “herzlich” (smijeh). Tijekom rata grad je potpuno uništen, tako da i nema veliku povijesnu jezgru. No staru su jezgru prije nekoliko godina počeli iznova graditi. No u pomoć “uskaču” muzeji.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić
- Duž obale rijeke Majne muzej do muzeja je. Svake prve subote u mjesecu je besplatan ulaz u neke od njih. Moj omiljeni je MMK 2 - Muzej moderne umjetnosti, inače imaju tri lokacije. Schirnkunsthalle je galerija koja uvijek dovodi jako zanimljive postave. Naturmuseum Senckenberg, Prirodoslovni muzej, ima vrlo zanimljivu kolekciju dinosaura i praživotinja u prirodnoj veličini. No moje najdraže ‘turističko’ mjesto je Palmengarten, mogla bih tamo danima biti. Slobodno ponesite deku i stvari za piknik. Staklenici s palmama, kaktusima, biljem iz cijelog svijeta, prekrasne livade, jezero na kojemu možete unajmiti pedaline ili čamac - oduševljeno govori. I dok je Zagreb u 8. mjesecu prazan zbog godišnjih odmora, Frankfurt toliko živne da ne želite otići na odmor.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- Svaki kvart ima svoju feštu kao kod nas na moru. Wäldchestag je tipična fešta s lunaparkom, šećernom vatom, kobasicama i pivom, ali jako simpatična jer se održava u šumi u blizini centra. Bergerstrassenfest je, pak, ulični festival, a Opernplatzfest se održava na trgu ispred predivne opere u centru. Nema veće sreće nego nakon posla u petak uputiti se na tipično frankfurtsko piće Apfelwein i promatrati ljude kako se druže - ističe Leonarda.  

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić   

Umjetnički festival na rijeci Sommerwerft, Leonardin najdraži Museumsuferfest jedan je od najposjećenijih festivala u Njemačkoj. Tu je i Bahnhofsvirtelnacht, koji se održava u “zloglasnom” kvartu kod glavnoga kolodvora. Slobodno se izgubite po uličicama, svašta skrivaju, dodaje Leonarda.
- U Bockenheimu, točnije u Leipzigerstrasse, nalazi se puno delikatesnih dućančića. Ne propustite Kochhaus, od finih kokica s okusima kokosa do pesta, kuharica, vina... Na dnevnoj bazi mijenjaju štandove u dućanu, a na njima možete naći recepte za jelo te sve sastojke potrebne za njega.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Tu je i Zalando Outlet plus TIGER, danski dućan s pristupačnim stvarima za dom. Westend, iliti upper east side Frankfurta, odmah je do Bockenheima. Predivne kuće, vile, zgrade - taman preko njega možete prošetati do centra. Nordend i Bornheim super su slatki kvartovi također s arhitekturom starogradnje u čijim ulicama se skrivaju fora kafići, restorani i dućani.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Frozen Yogurt Yomaro, e to je nešto prefino. Na Nordendu vrijedi posjetiti Bizziice, naj slatkač u gradu, bez laktoze, organski, bez grižnje savjesti možete uživati u njemu. Istočni dio Ost novo je naselje uz rijeku. Tamo se nalazi i nova zgrada Europske centralne banke iza koje je park koji jako podsjeća na one američke s košarkaškim igralištima. Preko rijeke zaputite se u Sachsenhhausen, kvart u kojem se nalaze restorani s tipičnom frankfurtskom hranom Grüne sosse, Frankfurter Wurstchen i Apfelwein - priča.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Shopping u Frankfurtu je čudo, smijući se govori Leonarda, od Chanela do Primarka, ima svega. Njezine omiljene adrese su COS i &otherstories. H&M Home, Depot, Habitat, nećete ostati zakinuti ni za kućne dekoracije. Ulica Zeil je druga najprometnija shopping ulica u Njemačkoj.
U centru ne propustite ni Konstablerwache Markt svakog četvrtka i subote. Općenito se domaći vole družiti na takvim mjestima, pojesti koju kobasicu i popiti koju čašu vina.
- Moj br. 1 u centru je Bunca, mjesto s meni najfinijom kavom preko puta Comerz Bank Towera. The Holy Cross Brewing Society, jako dobra kava i kolači. Brot und Seine Freunde ima najfiniji kruh, tipični njemački. Zatim Zeit für Brot, tamo morate otići na cinnamon buns iliti zimtschnecke s kokosom i bijelom čokoladom je moj favorit. U Bar Ohne Namen, ili kako ga još zovu Good times for Good People, možete doći na kolač, kavu, ručak ili koktel, nude sve. Jedan od naših dražih restorana je Im Herzen Afrikas, afrički restoran u kojem imate zaista dojam da ste u Africi, pijesak, praktički sjedite na podu, jedete rukama, nema besteka (smijeh), svira afrička glazba.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

U Frankfurtu je stvarno izbor velik, pravi multikulti, možete naći sve kuhinje svijeta - ističe. Vrijeme - oblačno, s još malo oblačnog. No kad se naviknete, dodaje Leonarda, ne može vas izbaciti iz takta. Jedinu zamjerku našla je u malim skupim kinima (smijeh). Priznaje, teška srca napušta ovaj multikulturalni grad, no s veseljem odlazi u novu njemačku pustolovinu.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0