Life&style

Otišle smo na spray tan, tretman samotamnjenja - je li nam boja doista izdržala 10 dana kako obećaju?

  • Sve su popularniji tretmani samotamnjenja čija cijena je od 200 do 250 kuna
  • Radi se o tretmanu koji se izvodi 10 minuta, a obećava preplanuli ten 10 dana
  • Novinarke miss7 testirale su spray tan u 3 salona i opisale su svaka svoje iskustvo

Ljeto se bliži i već sad priželjkujemo tamniju put. I ne možemo si to zamjeriti s obzirom na to da preplanula koža izgleda lijepo i privlačno. Međutim, izlagati se suncu ili zračenju u solariju nije baš najzdravije za kožu. Stoga su u posljednje vrijeme sve popularniji tretmani samotamnjenja, točnije spray tan tretmani, za koje kažu da su zdraviji za kožu. Riječ je o tretmanima tijekom kojih se boja nanosi špricanjem, a postupak traje do 10 minuta. Željenu nijansu dobiješ u nekoliko minuta, a boja se ispire nakon sedam do 10 dana. 

Možda vas zanima Skinuti kompletnu šminku krpom i vodom? Evo kako je završilo testiranje "gumice za brisanje makeupa" Rubrika Beauty Beauty

Zanimalo nas je kako izgleda cijeli postupak, kakvu boju kože možemo postići i koliko će se zadržati na našoj koži pa smo odlučile staviti spray tan tretmane na test. Posjetile smo tri različita salona u kojima se rade ovi tretmani kako bismo dobile što realniju predodžbu o njima. 

Prije odlaska na tretman treba pripremiti kožu za tretman. Najvažnije je napraviti piling cijelog tijela i to neposredno prije tretmana. Piling je potrebno napraviti na bazi vode tako da se u gel za tuširanje stavi talog od kave ili griz (mi smo odabrale griz). Nakon pilinga, na kožu se ne smiju stavljati nikakvi preparati kao što su losioni i kreme za tijelo, parfemi i dezodoransi. U suprotnom, mogu ostati mrlje od boje ili se boja neće moći dobro "uhvatiti". Također, preporučljivo je doći na tretman u tamnoj i širokoj odjeći jer boja neposredno nakon špricanja ostavlja tragove na odjeći. To smo i učinile. 

U nastavku donosimo naše iskustvo:
 

Ivona: Boja je izgledala vrlo prirodno, no i drugi je dan ostavljala mrlje

Salon: Salon ljepote Nani (Vlaška 62, Zagreb)

Cijena: 250 kuna

Na spray tan došla sam u jutarnjem terminu i oslobodila sam si cijeli dan od obaveza budući da sam dobila naputak da će boja ostavljati tragove na odjeći tijekom prvog dana. Ovo je bio prvi put da se susrećem sa spray tanom, nisam znala što me očekuje. U salonu su bili vrlo ljubazni i djelatnica me uputila u cijeli postupak. Tijekom špricanja bojom možeš ostati u svom donjem rublju, možeš se u potpunosti skinuti, a možeš dobiti i jednokratne gaćice, izbor je na tebi. Napomenuli su mi kako je riječ o potpuno "zdravoj" boji na bazi Aloe vere koja ne može štetiti koži i koja se, kako kažu, može čak i popiti bez posljedica.

 | Autor: miss7 miss7 Lijevo: prije tretmana; desno: poslije tretmana

Prije nego što je počeo postupak, djelatnica mi je dala jednokratnu kapu u koju sam skupila kosu. Potom mi je kremom namazala dijelove tijela na kojima je koža suha kako ne bi bili tamniji u odnosu na ostatak tijela. Također mi je namazala pregibe na zglobovima kako bi boja izgledala potpuno prirodno. Potom je započela postupak nanošenja boje. Boja se nanosi odozgo prema dolje i cijeli se postupak ponavlja dva puta. Traje otprilike pet minuta. Miris boje je prilično intenzivan i pratio me cijeli dan. Dobila sam upute da se ne smijem tuširati šest do osam sati nakon tretmana i da prvo tuširanje treba biti samo s gelom za tuširanje, a da kožu nakon toga trebam hidratizirati isključivo losionima na bazi vode. Nadalje, nakon tuširanja kožu je potrebno osušiti tapkanjem kako se ne bi skinula boja. 

 | Autor: miss7 miss7 Lijevo: prije tretmana; desno: poslije tretmana

Rezultat? Odmah vidljiv! I to mi se jako svidjelo. Međutim, cijeli dan me pratio taj intenzivan miris boje i bila sam jako ljepljiva. Ono što mi se nije svidjelo je to što je boja ostavljala tragove na odjeći i drugi dan. Boja je izgledala prirodno i bila je ravnomjerno nanesena, no otprilike tjedan dana nakon tretmana počela se gubiti na šakama, pregibima na zglobovima, stopalima, trbuhu, a na nogama mi je boja doslovno popucala. Moram napomenuti da sam se pridržavala svih uputa koje sam dobila za održavanje boje. Nakon 10 dana ostale su mi mrlje od boje po cijelom tijelu

 | Autor: miss7 miss7 Boja se počela neravnomjerno skidati nakon otprilike tjedan dana

Možda vas zanima Testirala sam 3 vodootporne maskare povoljnije cijene i evo koliko su izdržale Rubrika Beauty Beauty

Loredana: Bojala sam se da ću biti narančasta, ali boja je bila kao u najbolje dane ljeta

Salon: A new you (Ulica kralja Petra Krešimira IV. 9, Samobor)

Cijena: 200 kuna

Prilikom naručivanja, djelatnica u salonu mi je preporučila večernji termin s obzirom da boja ostavlja tragove na odjeći idućih 8 sati, odnosno do prvog tuširanja.Špricanje sam obavila u vlastitom donjem rublju jer boja bez problema odlazi u pranju s odjeće. Mogla sam birati između dvije nijanse: klasične i tamnije. Odabrala sam klasičnu. Cijeli je postupak trajao pola sata, a samo špricanje 10-ak minuta.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Lijevo: prije tretmana vidljivo blijeda i sa make-upom; desno: poslije tretmana i bez trunke make-upa

Najviše me bilo strah da ću iz salona izaći neprirodno narančasta, ali to se nije dogodilo. Izgledala sam kao u najbolje dane ljeta, a boja je bila ravnomjerno nanesena. Jedino mi se malo slabije primila na stopala jer sam odmah nakon tretmana uskočila u čarape i tenisice. Što se tiče ostavljanja tragova boje, djelatnica me upozorila da ću ostavljati tragove tu noć po posteljini, ali da ne brinem jer će potpuno otići u pranju. Tako je i bilo, a nakon prvog tuširanja boja se više nije skidala.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Lijevo: prije tretmana, desno: poslije tretmana

Što se tiče održavanja boje, jednostavno sam se mazala kremom za tijelo i skoro sam tjedan dana bila vidljivo preplanula. Boja mi se skidala potpuno prirodno, a najprije je otišla s lica, što je i logično s obzirom na svakodnevno čišćenje šminke. Bih li ponovila? Za neku svečaniju prigodu kao što je vjenčanje bih, ali za svaki dan mi je ipak preskupo. No, ako ne voliš solarije i trebaš brzo rješenje ovo je zaista dobra alternativa!

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Lijevo: prije tretmana, desno: poslije tretmana

Možda vas zanima Nivea je predstavila puder u jastučiću, a mi smo ga odmah odlučile testirati! Rubrika Beauty Beauty

Nika: Boja se skidala prirodno, kao nakon ljeta, a prvo je otišla s lica

Salon: Bela Make Up (Ilica 16, Zagreb)

Cijena: 200 kuna

Napravila sam piling grizom, došla u salon i pripremila se za tretman. Ostala sam u svom donjem rublju iako u salonu postoji opcija jednokratnih gaćica. Na dijelovima lica, koža mi je bila veoma suha pa mi ih je djelatnica namazala kremom kako ne bi poprimili tamniju nijansu od ostatka lica. Također dala mi je i kremu s kojom sam dobro namazala šake i dlanove. Djelatnica mi je pripremila nijansu za koju je procijenila da će mi dati prirodno tamniji izgled i krenulo je špricanje

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić
Lijevo: prije tretmana, desno: tri dana poslije tretmana

Proces sprejanja je trajao oko 5 minuta, ostala sa stajati još tri minute kako bi se boja primila. Krenula sam se oblačiti te mi je djelatnica savjetovala da skinem naramenice od grudnjaka putem do doma kako mi se ne bi ogulila boja. Pitala sam koji je postupak njege kože nakon boje te mi je savjetovano da se mažem masnijom kremom ili losionom za tijelo i lice. Kao i Ivonina i Loredanina, i moja koža je imala neobičan miris, no boja mi se nije preslikavala na odjeću.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić
Lijevo: ruka nakon tretmana, u sredini: tri dana nakon tretmana, desno: deset dana nakon tretmana

Iako je trebalo pričekati maksimalno 8 sati prije prvog tuširanja, ipak sam odlučila pričekati da prođe 10 sati od tretmana. Tuširala sam se mlakom vodom i gelom za tuširanje te je s mene otišao ostatak boje. Obrisala sam se tapkanjem, a zatim sam cijelo tijelo namazala masnijom kremom. Nakon tuširanja više nisam osjetila miris boje i već se vidjela lijepo ujednačena boja. 

Njegovala sam kožu kao što mi je bilo savjetovano te sam bila preplanula idućih tjedan dana, što se najviše vidjelo na nogama.  Boja mi se skidala skroz prirodno, kao nakon ljeta i sunčanja, jedino mi je lice prije izgubilo boju zbog čišćenja. Iskreno, bila sam prvi put na ovom tretmanu i mogu reći da me stvarno oduševio te bih voljela ponoviti tretman za neku posebnu priliku. Djelatnica mi je rekla da je najbolje ići na tretman nakon što pocrnimo na suncu pa je spray ten idealan za održavanje boje. 

Photo: miss7

Komentari 0