Life&style

Osjetite duh Božića u obiteljskoj čaroliji Tolkienovih u Arkadiji

  • Jedna od najljepših božićnih priča, inspirirana Pismima Djeda Božićnjaka velikoga J. R. R. Tolkiena u novom izdanju Lumena, ispripovijedana je u nesvakidašnje lijepom, sofisticiranom i nostalgičnom interijeru zagrebačke knjižare Arkadija 
  • Međunarodno poznati umjetnik i dizajner Mario Miše izradio je čarobnu instalaciju s nekoliko tisuća umnoženih pisama, crteža, omotnica i zvijezda koje su nekoć, posute snijegom i obilježene polarnim poštanskim markama, stizale Tolkienovoj djeci   
  • Tolkien nas podsjeća na to da je smisao Božića u okupljanju obitelji i prijatelja, lijepim riječima i zagrljajima, čitanju, maštanju i kreiranju novih svjetova te vremenu i pažnji koju posvećujemo drugima, ističe Mario Miše 

Jednom davno, u doba kad nije bilo interneta i mobitela, djeca J. R. R. Tolkiena dobivala su uz božićne darove nježna i šaljiva pisma Djeda Božićnjaka u kojima je omiljeni starac sa Sjevernog pola drhtavim i nesigurnim rukopisom opisivao i crtao svoju kuću, prijatelje i neobična zbivanja na vrhu svijeta.  

Kako je izgledala ta obiteljska čarolija Tolkienovih, koju je jedan od najmaštovitijih književnika svih vremena izvodio od 1920. do 1943. u svojoj kreativnoj radionici, može se vidjeti ovih dana u dirljivom, nesvakidašnje lijepom interijeru i izlozima knjižare Arkadija na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Nostalgična božićna priča u Arkadiji inspirirana je novim, raskošnim izdanjem knjige Pisma Djeda Božićnjaka u prijevodu Marka Marasa i u nakladi Lumena. 

 | Autor: PR PR

Razigrani vjetar sa Sjevernog pola donio je u prizemlje i na stubište knjižare nekoliko tisuća umnoženih pisama, crteža, omotnica i zvijezda koje su nekoć, posute snijegom i obilježene polarnim poštanskim markama, stizale Tolkienovoj djeci – Johnu, Michaelu, Christopheru i Priscilli. Zajedno s dragocjenim obiteljskim uspomenama, u tu je zagrebačku knjižaru Školske knjige stiglo blagdansko obilje pozitivnih vibracija i vedar duh zajedništva iz kućanstva Djeda Božićnjaka u kojemu su, uz njegova glavnog pomoćnika Sjevernog Medvjeda i tajnika, vilenjaka Ilberetha, svoje mjesto pronašli snježni vilenjaci, crveni gnomi, snjegovići, špiljski medvjedi… 

Nenadmašan književni svijet legendarnog J. R. R. Tolkiena – iz kojega su izrasla njegova nezaboravna djela Hobit, Gospodar prstenova, Silmarillion, Pad Númenora i Húrinova djeca (objavljena u izdanju Lumena) – oživljen je u prostoru Arkadije zahvaljujući dobrom duhu Mariju Miši koji već devet godina zaredom osmišljava arkadijsko blagdansko ruho.  

 | Autor: PR PR

Taj međunarodno priznati slikar, kipar i dizajner, nastanjen u Londonu i Barceloni, poznat je po suradnji s mnogim velikim imenima i institucijama iz svijeta mode, kazališta i filma te blagdanskom uređenju londonskog Oxford Streeta. Hrvatsku je publiku, među ostalim, oduševio krunama i oglavljima za baletnu predstavu Bajadera, fantastičnim scenografijama za manifestaciju More knjiga na Zrinjevcu te magičnom atmosferom na predstavljanju Službene Harry Potter kuharice u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. 

Bajkovitu je stropnu instalaciju u Arkadiji Mario Miše napravio od recikliranih materijala i dopunio božićnim drvcem s primjercima Pisama Djeda Božićnjaka te oslikanim zvijezdama u izlozima – rasvjetnim elementima koji stvaraju nostalgičan starinski ugođaj i pozivaju na čitanje. U stvaranju toga čarobnog interijera danonoćno mu je pomagala vrijedna skupina od dvanaest pomoćnika, vila i vilenjaka koji studiraju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.  

 | Autor: PR PR

„Inspiraciju za ovogodišnji blagdanski ugođaj pronašao sam u Tolkienovim Pismima Djeda Božićnjaka koja nas podsjećaju na to da smisao Božića nije u gomilanju materijalnih vrijednosti i pohodima u šoping-centre, nego u okupljanju obitelji i prijatelja, lijepim riječima i zagrljajima, čitanju, maštanju i kreiranju novih svjetova, u vremenu i pažnji koju posvećujemo drugima, pogotovo djeci i starijim osobama. Primijetio sam da je u Hrvatskoj gotovo nestao običaj pisanja božićnih čestitaka, a u Velikoj Britaniji, primjerice, ta je tradicija još uvijek živa. Želimo inspirirati roditelje da sa svojom djecom čitaju Pisma Djeda Božićnjaka, uživaju u dobroćudnim dogodovštinama sa Sjevernog pola i pokušaju izraditi vlastite verzije obiteljskih pisama i čestitaka”, istaknuo je Mario Miše.  

Otkrijte pravi duh Božića u Arkadiji uz Tolkienova Pisma Djeda Božićnjaka koja već godinama nadahnjuju mnoge obitelji da stvaraju vlastite običaje božićnog pripovijedanja i pisanja pisama! I ne zaboravite što je taj mudri književnik, filolog i sveučilišni profesor na početku knjige zabilježio: „Eto nam Božića. Tu divotu ne može ukaljati ništa 'komercijalno' ako mu to ne dopustimo.” 

 | Autor: PR PR

Photo: PR

Komentari 0