Life&style

Langošice - tako fine i ukusne, a tako jednostavne za napraviti. Isprobaj ovaj super recept!

  • Počela je sezona božićnih sajmova u Hrvatskoj i pravo je vrijeme da započne zagrijavanje za blagdansko raspoloženje
  • Našim gradovima prevladavaju neodoljivi mirisi iz adventskih kućica, a predlažemo ti da isprobaš super recept za popularno jelo na adventu
  • Sastojke sigurno već imaš spremne, a najbolje od svega je što ga možeš jesti i kao slatko i kao slano jelo

Otvoreni su božićni sajmovi diljem Hrvatske. Duge večeri, ulice obasjane lampicama, božićne pjesme, nasmijana lica, mirisi kuhanog vina i blagdanskih specijaliteta... Teško da ovom blagdanskom duhu itko može odoljeti. Ako već nisi, mislimo da je pravo vrijeme da blagdansku atmosferu započneš i kod kuće. A to ne možeš bolje započeti nego pripremom hrane, koja je popularna u ovo blagdansko vrijeme.

via GIPHY

Kako se ne možemo odlučiti volimo li više slatka ili slana jela, pripremile smo recept za langošice iliti "poderane gaće", koje možeš poslužiti kao slasticu, ali i kao slano jelo. Ne može bolje, zar ne? Hrvatima je ovo mađarsko tradicionalno jelo dobro poznato, ali pod različitim nazivima. Naime, u svakom dijelu Hrvatske ustalio se drugačiji naziv pa se tako osim langošica i poderanih gaća još koriste nazivi: pecipaje, fanjki, dalmatinski uštipci, mekike... Karakteristično za ove lepinje je to što su izvana hrskave, a iznutra sočne, a jedina "mana" im je što ne smiješ čekati da se ohlade. A kome bi se ovo "za prste polizati" jelo i stiglo ohladiti?! U nastavku ti donosimo recept:

Sastojci

  • 1/2 kg brašna (glatkog) + još 3-4 jušne žlice
  • 1,5 žličica soli
  • 1 jušna žlica rakije
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 dcl Jamnica gazirane mineralne vode
  • 1/2 dcl hladnog mlijeka
  • ulje za prženje

Priprema

1. U  posudi izmiješaj sve suhe sastojke - pola kilograma brašna, jedan prašak za pecivo i jednu i pol žličicu soli. Potom ulij tri decilitra Jamnica gazirane mineralne vode, pola decilitra hladnog mlijeka i jednu jušnu žlicu rakije. Sve zajedno dobro izmiješaj dok ne dobiješ mekano tijesto. Potom pospi tijesto s tri do četiri žlice brašna, uobliči ga i ostavi u posudi. 

 | Autor: miss7 miss7

2. Zagrij ulje na tavi. Ruke umoči u tanjur u koji trebaš prethodno staviti malo ulja. Masnim rukama otkidaj komade tijesta veličine breskve. Lagano razvuci tijesto i peci ga u dubokoj masnoći na tavi.

 | Autor: miss7 miss7

3. Poderane su gaće gotove kada poprime zlatnu boju. Izvadi ih na papir koji će upiti višak masnoće i spremne su za serviranje!

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

U slast!

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0