Life&style

Osam skrivenih neprijatelja blistavo bijelog osmijeha

Mislili ste da znate što sve može naštetiti ljepoti zubi? Sigurni smo da će vas neke od navedenih namirnica dobro iznenaditi

U blistav osmIjeh i zdrave zube treba je ulagati cijeli život za što je potrebna disciplina i dobre higijenske navike. Ali, vaši zubi se svakodnevno susreću s neprijateljima poput hrane, pića i raznih navika koje za kratko vrijeme mogu napraviti i mnogo štete. Donosimo osam najvećih neprijatelja vaših zubi.

1. Piercing
Piercing na jeziku mnogi smatraju "cool" modnim dodatkom, ali jeste li razmišljali što metalna kuglica u vašim ustima može učiniti zubima? Usna šupljina nije predviđena za metalne predmete, a svakodnevno lupkanje vašeg novog ukrasa na jeziku po zubima oštećuje caklinu i može dovesti do pucanja zubi i to onih prednjih.

2. Bijelo vino
Većina već zna kako crno vino uzrokuje promjenu boje zubi i ostavlja žućkaste mrlje ali bijelo vino može biti još štetnije. Bijela suha vina su kiselija pa oštećuju površinski sloj što može uzrokovati trajnu promjenu boje zubi.

 | Autor: Getty Images Getty Images

3. Limun
Iako je limun bogat izvor minerala i C vitamina sadrži i veliku količinu citrusa - jake kiseline koja nagriza zubnu caklinu što može uzrokovati prekomjernu osjetljivost zubi na toplinu i hladnoću.

4. Kockice leda
Za razliku od limunske kiseline koja nagriza caklinu, žvakanje leda može je dovesti do pucanja cakline. Žvakanje leda ima sličan efekt na zube kao škripanje jer se tako doslovno troše.

5. Sportski napici
Sportski napici nakon napornog treninga mogu biti vrlo osvježavajući za tijelo, ali isto tako vrlo opasni za zube. Oni također sadrže kiseline koje izazivaju koroziju zubi te potiču nastanak karijesa.

6. Lijekovi
Slina je zaštitnik usne šupljine, a lijekovi poput onih protiv depresije ili povišenog tlaka sadrže sastojke koji isušuju usta i smanjuju njenu proizvodnju te samim tim mogu uzrokovati deformaciju usne šupljine što također može dovesti do oštećenja zuba.

 | Autor: Getty Images Getty Images

7. Voda iz bazena
Plivanje je vrlo zdrav sport jer potiče rad mišića u cijelom tijelu, ali problem ne leži u sportu već u vodi iz bazena koja je prepuna kemikalija. Upravo mješavina raznoraznih dodataka koji održavaju kvalitetu vode uzrokuju njenu kiselost što može uzrokovati oštećenje zaštitne zubne cakline.

8. Želučana kiselina
Kiselina je najveći neprijatelj zuba, a to se odnosi i na onu želučanu. Žgaravica uzrokuje neugodan osjećaj, a osnovni simptom je povrat želučane kiseline iz želuca u jednjak koja se vraća u usnu šupljinu što baš poput limunske kiseline može biti kobno za vaše zube.
 

Photo: Getty Images

Komentari 0