Life&style

Organiziraj se! Neka ti idući dan teče 'kao po špagi'

Ustani se ranije, otrči koji krug oko zgrade, napravi popis stvari koje trebaš napraviti taj dan i isplaniraj zdravi doručak. Tako otprilike zvuče svi popisi koji ti pomažu organizirati život. No što bi se dogodilo da taj popis napraviš samo večer prije?

Postoje dva glavna tipa ljudi prema organiziranosti - jutarnji i večernji. Kao pravi novinari i naš mozak najbolje radi u ponoć, kad smo već odavno trebali spavati. Tada se rađaju ideje i tijekom dana se dogodi još hrpa obaveza za koje nismo ujutro znali. Iako se kaže kako je jutro pametnije od večeri, moramo priznati da se to rijetko događa. Zato smo razmislili i na papir napisali nekoliko korisnih stvari koje možeš napraviti večer prije kako bi ti sljedeći dan bio puno produktivniji.

1. Tijekom dana zapisuj obveze na više manjih papirića

Kada dođeš doma, vjerojatno ćeš u torbi imati hrpu malih papirića koje ćeš potom lako po važnosti poredati u tablicu u Wordu ili klasično, u rokovnik ili na papir. Možda na prvu ova metoda zvuči kaotično, no kada bolje razmisliš uopće nije loša. Naime, kada tijekom dana zapisuješ stvari u bilježnicu ili rokovnik, može se dogoditi da se u jednom trenutku sve pomiješa i više ne možeš skužiti što je bitno, a što ne. Zatim cijeli niz brojeva koje upisuješ i brišeš, križaš... Zato su papirići izvrsna i vrlo korisna stvar. Dakle, kada dođeš doma jednostavno izvadiš sve male papiriće, postaviš ih na stol jedan pored drugog i počneš zapisivati. Stvari se dijele na važne, manje važne i ne toliko važne. Odredi boju koja će obilježavati najvažnije stvari i kod nje stavi tri X- a, tri kvačice ili tri uskličnika. Ista stvar je s manje važnom stvari, kojoj daš drugu boju i dva X- a/ kvačice/ uskličnika. 

2. Odvoji vrijeme za sebe i zabilježi ga

Ako si napravila listu što sve moraš obaviti sutra, vrijeme je da se opustiš. Nekom je dovoljno deset minuta, a nekom dva sata. Ovisi sve o sljedećem danu i količini obaveza koje te očekuju. Ako na tvojoj "to do" listi ne postoji puno stvari, čestitamo i zavidimo ti :). Onda možeš nesmetano gledati serije s Netflixa i dva sata u komadu - ne osuđujemo nego smo ljubomorni. Možeš pročitati nekoliko poglavlja knjige koju si nedavno posudila ili staviti opuštajuću masku na lice. Što god činila, ovo nije vrijeme za kućanske poslove, nego za tebe. Kao dodatan savjet: Ako si primijetila da ti prolazi vrijeme, a ne znaš kako, onda je vrijeme da počneš sve zapisivati.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Vrijeme za kućanske poslove

Htjela ne htjela, odgovorna si za svoje kućanstvo. Neće nitko oprati suđe ili tvoju odjeću. Osim ako živiš s nekim, ali i tada bi trebala postojati podjela poslova. Ako živiš sama, lakše je pospremiti životni prostor. Jedan tanjur je lakše oprati nego pet tanjura, slažeš se? Ako je prekasno da usisavaš jer će susjedi dobiti živčane slomove, prebriši pod. Nije isti efekt, ali barem će ti biti lakše kada sutra dođeš s posla i zatekneš kuću urednijom.

4. Hidratacija i podizači energije

Svatko ima svoje prehrambene navike i nećemo ti govoriti što bi trebala jesti. No, bez tekućine se ne može. Voda je i dalje ključna, broj jedan bez kojeg ne bismo mogle funkcionirati tijekom dana. Ako misliš da je pijenje više od dvije litre vode u danu previše, dobra opcija su i sve vodice za detoks koje se mogu napraviti u svega dvije minute. Voda je također ključna za hidratizaciju, a mozak ti poručuje u kojem trenutku trebaš piti više tekućine. Bilo bi dobro pripaziti s tim znakovima jer ponekad kada si žedna možeš osjećati osjećaj gladi. Da bi se to spriječilo, tekućine bi bilo dobro piti u manjim količinama kroz cijeni dan. Trebaš li usput instant energiju za mozak? Mix sušenog voća i orašastih plodova je fantastičan. Poput grožđica i oraha ili brusnica i badema.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0