Life&style

Oprez: znaš li se zaštititi od ovog virusa?

Više od polovice spolno aktivnih mladih osoba zaraženo je HPV virusom, a samo te jedan pregled dijeli od toga da provjeriš jesi li i ti jedna od njih.

Hrvatskom posljednjih mjeseci haraju porazni podaci koji navode kako je više od polovice spolno aktivnih mladih osoba zaraženo HPV virusom. Riječ je o infekciji koja dolazi bez ikakvih simptoma i znakova, a zaraženoj osobi prijeti čak šest različitih vrsta raka. Da bi stvar bila još gora, virus se, osim spolnim, prenosi i intimnim kontaktom kože o kožu.

Kako uopće dolazi do zaraze?
HPV se prenosi spolnim kontaktom putem sluznice ili dodirom kože na kožu. Svaka osoba koja je imala spolni kontakt s inficiranom osobom također može biti inficirana, a time prenijeti virus i na svoje spolne partnere, pritom ni ne sluteći da je zaražena. Veći broj partnera, potencijalno znači i veći broj zaraženih osoba. U većini slučajeva, infekcija je prolazna budući da imunitet sam savlada virus te on nestaje unutar 24 mjeseca. Ipak, ne tretira li se na vrijeme, HPV može biti izrazito opasan te uzrokovati određene vrste raka i druge bolesti. HPV infekcije mogu uzrokovati rak vrata maternice, rodnice i stidnice u žena, rak penisa u muškaraca, rak anusa i stražnjeg dijela grla, uključujući rak korijena jezika i krajnika (koji se naziva orofaringealnim rakom) u žena i muškaraca, kao i genitalne bradavice u muškaraca i žena. Potrebno je naglasiti kako nisu samo žene u opasnosti od posljedica infekcije HPV-om, već i muškarci, te da i jedni i drugi mogu oboljeti od raka. 

Ne odgađaj ginekološki pregled
Budimo iskreni - šanse da će itko na svoju ruku otići na pregled unatoč tome što nema baš nikakvih simptoma, vrlo su male. Iako će u nekom trenutku od istoga oboljeti čak 60 posto žena, samo će 4-6 posto isti morati liječiti, s obzirom na prolaznu prirodu infekcije. Dijagnoza se u žena postavlja pomoću brisa vrata maternice, poznatijim pod imenom PAPA test, odnosno brisom spolovila u muškaraca. Stanice se, zatim, u citološkom laboratoriju proučavaju pod mikroskopom ne bi li se uočile abnormalnosti. U slučaju da je test uredan, on bi se trebao provoditi najmanje jednom godišnje.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Bitno je i istaknuti cijepljenje protiv HPV-a koje se preporučuje prije stupanja u spolne odnose, odnosno prije zaraze HPV-om. U Hrvatskoj je omogućeno cijepljenje deveterovalentnim cjepivom kojim se besplatno mogu cijepiti i djevojčice i dječaci u osmom razredu.  

Bez panike
Zbog njegove prostranjenosti i izrazito visoke opasnosti od zaraze, gotovo je nemoguće u potpunosti se zaštititi. Zato je bitno znati kako se radi o infekciji koja je u većini slučajeva asimptomatska i ne traje dulje od dvije godine. Ranim otkrićem i potrebnom terapijom eliminirat će se svaka mogućnost njegovog daljnjeg razvitka. Zato je bitno na vrijeme zaštititi sebe i svoga partnera od neželjenih posljedica i svoje zdravlje uvijek staviti na prvo mjesto.

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0