Life&style

Oprez s tamponima! Manekenka izgubila nogu zbog sindroma toksičnog šoka

Nakon što je prije pet godina izgubila nogu zbog toksičnog šok sindroma, Lauren Wasser sada je uložila svu svoju snagu u podizanje svijesti o ovoj jako rijetkoj bakterijskoj infekciji

Sve je počelo kada je, tada 24-godišnja, manekenka Lauren promijenila tampon. Nakon nekoliko sati počela je osjećati simptome gripe, mučninu i tutnjanje u glavi. Nije se osjećala dobro pa je ranije otišla s prijateljičinog tuluma. Sljedeće čega se sjeća je policija koja ju je probudila kucajući joj na vrata. 

Ništa joj nije bilo jasno i bila je jako zbunjena, a tim više što su joj policajci rekli da mora hitno nazvati mamu jer je jako zabrinuta za nju. "Nikad se nakon toga nisam čula s mamom, a nakon što je nazvala sve moje prijateljice i digla potpunu uzbunu, krenula je prema mom stanu", prisjetila se Lauren.  

Mama je pozvala policiju i nakon 30 minuta provalili su u stan. Lauren je ležala na podu sobe s temperaturom od 41 stupanj, bubrezi su joj otkazivali i imala je infarkt. Kasnije su joj liječnici rekli da ju je možda desetak minuta dijelilo od smrti. 

Doktori su odmah pogledali ima li tampon i čim su ga locirali poslan je u laboratorij gdje je potvrđena infekcija i sindrom toksičnog šoka. Obitelj je pripremljena za najgore, a a Lauren je stavljena u induciranu komu dok je prolazila kroz višestruke transfuzije. Infekcija se pretvorila u gangrenu i liječnici su joj odlučili amputirati zaraženu nogu. 

Danas, pet godina od nesretnog događaja, Lauren je otkrila kako joj prijeti amputacija i druge noge. Naime, njezian lijeva noga ima otvorenu ranu, nema petu i nema prste, a svakodnevno se bori s nesnosnim bolovima. "Za nekoliko mjeseci ću svakako trebati amputirati i lijevu nogu, ta je odluka za mene neizbježna."

"Ovo je bio pakao. Bila sam jadna i mrzila sebe i cijeli svijet... bilo mi je muka što sam živa." Toksični šok sindrom je rijetka komplikacija koja nastaje zbog bakterijske infekcije, a najčešće je uzrokovana stafilokoknom bakterijom. Dok imaju menstruaciju, žene su joj najpodložnije jer se povezuje s korištenjem tampona. Vjeruje se kako bakterija može ekstra narasti u prisustvu natopljenog tampona - zbog čega se tamponi i trebaju mijenjati svaka 3-4 sata. 

Nakon svega, Lauren kaže da je zahvalna na iskustvu i da ju je promijenilo iz temelja. "Srce mi ne bi bilo puno. Ne bih se osjećala kao da nešto vrijedim na svijetu. Ne bih ostavila nikakav pozitivni utjecaj." Lauren je nastavila svoju karijeru modela i postala dio svjetske kampanje koja se zalaže za istraživanja dugoročnih efekata tampona te sve potencijalne opasnosti koje predstavljaju za žene. 

Photo: Instagram

Komentari 0