Life&style

Oprez: ovo može kontracepciju učiniti nedjelotvornom

Kontracepcijska tableta slovi kao jedna od najsigurnijih metoda protiv začeća. Međutim, zbog nekih neobičnih okolnosti može se dogoditi da postanu nedjelotvorne

Gotovo svaka žena koja ih uzima, zna kako antibebi pilule nisu sto posto pouzdane ako uz njih uzimaju još neke lijekove ili imaju neki neku bolest. Ali ne znaju svi kako neke prehrambene namirnice mogu smanjiti sigurno djelovanje kontracepcijske tablete. Otkrit ćemo ti koje su to: 

#1. Grejp i pomelo 

U tom voću nalazi se tvar naringin koje im daje gorkast okus, ali i može omesti enzim u našem tijelu koji je zadužen za „primanje“ lijekova. Stoga se pilula ne može tako dobro razgraditi. Time ne pada samo djelotvornost, nego se također povećava količina sastojka estradiola (iz tablete) u krvi. To može uzrokovati bolne grudi te povećati opasnost od tromboze. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

#2. Kantarion 

Najčešće ga nalazimo u homeopatskim pripravcima te dodacima prehrani. Kantarion povećava razgradnju stranih tvari u organizmu, pa se može dogoditi da neke tvari iz tablete ne budu potpuno djelotvorne. 

#3. Suho voće i sok od jabuke 

Tko unutar četiri sata nakon uzimanja kontracepcijske tablete sjedi na zahodskoj školjki i ima proljev, može kontracepciju izbaciti u toalet. Suho voće ili sok od jabuke ne sadrže tvari koje direktno smanjuju djelovanje antibebi pilule, međutim uzrokuju neželjene pojave poput proljeva – koji pak može smanjiti djelovanje tablete. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0