Life&style
Pogreške koje treba izbjeći u vrtu

Oprez! Ove godine bi svakako trebala izbjeći ovih 7 pogrešaka u vrtu

  • Proljeće nam se lagano približava i počinju prvi radovi u vrtu
  • Međutim, pogreške u vrtu mogu biti opasne po zdravlje, smetati drugima, štetiti prirodi ili samo koštati puno novaca 
  • Nauči kako ih izbjeći uz sljedeće savjete

Domaće povrće, cvijeće, začinsko bilje… Sve smo posadili svojim rukama i potom s veseljem gledamo kako raste kako bismo na kraju uživali u plodovima svog rada i truda. Nema li u tome nešto smirujuće? Mnogi od nas vole uživati u prirodi, u vrtu, u vlastitom mirisnom kutku sakrivenom od svakodnevice. Kako bi doista bila bezbrižna u svom vrtu, izbjegni ovih 7 najčešćih pogreška u vrtu…

Prskanje pesticidima

Nitko ne voli neželjene posjetitelje u vrtu. Kako bismo poduzeli nešto protiv njih, volimo posegnuti za kemijskim sredstvima. Ali, time također štetimo tlu, biljkama i, u konačnici, sebi. Toksini ulaze u podzemne vode preko tla. Oprez je osobito važan sa sastojkom glifosatom – ovaj aktivni sastojak smatra se kancerogenim. Alternativno, korov možeš počupati ručno ili koristiti biološku zaštitu usjeva.

via GIPHY

Rasipna si s vodom

Biljke trebaju vodu i u to nema sumnje. Ali, ne treba ih pretjerano zalijevati. Ako i dalje želiš bujni zeleni travnjak, trebala bi koristiti kišnicu. Osim toga, vrt treba zalijevati u pravo vrijeme. Istraživanja su pokazale da, na primjer, 90 posto vode od prskalice za travnjak ispari u podne, a da se uopće ne iskoristi. Stoga treba zalijevati u jutarnjim i večernjim satima.

Možda vas zanima Za neznalice poput mene dečki iz Dnevne doze biljaka ispričali su sve o njezi sobnih biljaka Rubrika Life&style Life&style

Jeftine biljke

Cvijeće i ukrasno bilje iz supermarketa je u Europi često kontaminirano pesticidima koji ugrožavaju pčele. Prema Greenpeaceovom istraživanju, 79 posto pregledanih ukrasnih biljaka sadržavalo je tvari koje su bile opasne za domaće životinje. U skladu s time trebali bismo dvaput razmisliti o kupovini i, ako si u nedoumici, pitati prodavača. Dobra alternativa: podrži lokalnog vrtlara. 

Koristiš vrtnu zemlju s tresetom

Ne samo da kvaliteta vrtnog tla pati od ove pogreške, nego je zemlja s tresetom je također loše za okoliš. Treset je poguban za biljke i male životinje. Stoga je potrebno koristiti tlo za zemlju za cvijeće bez treseta.

via GIPHY

Koristiš umjetno gnojivo

Bez gnojiva obično nema bujnog travnjaka i veličanstvenog cvijeća. Ali, kloni se umjetnih gnojiva. Rade više štete nego koristi. Biljke postaju ranjivije, a dugoročno uništavaš svoje tlo. Stoga bi trebala  koristiti organska gnojiva poput komposta ili humusa.

Koristiš puhalicu za lišće

Puhač lišća ili usisivač je glasan i dosadan, ali, još gore, troši nepotrebnu energiju. Također uništava sve što mu se nađe na putu, uključujući male životinje. Stoga ne treba biti previše lijen i koristiti stare dobre grablje.

Kako spremiti biljke preko zime u stan Možda vas zanima Prebacuješ svoje lončanice izvana na na toplo? Nemoj to raditi 'samo tako' Rubrika Life&style Life&style

Pogrešno hranjenje ptica

Ako želiš učiniti nešto dobro za ptice, trebaš koristiti pravu hranu, a ne jeftine masne kuglice (moraju biti bez ambrozije). Također bi trebala paziti da kupuješ samo dobro dizajnirane kućice za ptice. Hrana se ne smije smočiti i ptice ne smiju moći hodati u hrani - i tako jesti svoj izmet.

via GIPHY

Photo: shutterstock

Komentari 0