Life&style

Oplodila je svoju jajnu stanicu psećom spermom

Učinila je to Slovenka Maja Smrekar koja definitivno nije sišla s uma nego je ovaj poduhvat u službi umjetnosti. I osim što je šokantan pa privlači pozornost, ovoj je umjetnici donio i nagradu. Poruka njezine umjetnosti? Pročitajte...

U Linzu traje umjetnički projekt pod imenom ARTE_mis: slovenska umjetnica Maja Smrekar nagrađena je za to ove godine na Prix Ars Electronica u Linzu sa Zlatnom Nicom. 

Točnije rečeno, njen projekt je u manjoj mjeri umjetnički – više je genetska tehnologija: umjetnica je dopustila znanstvenicima da joj izvade jajašce, a potom je u nju u laboratoriju usađena stanica psa. Zvuči užasno? Pa... pomalo da, no ipak se mora reći kako nije bio oplodnje. Da skratimo zamršeno medicinsko objašnjenje samo ćemo prenijeti riječi austrijskog portala nachrichten.at koji tvrdi kako je riječ bila o somatskoj stanici iz koje ne mogu nastati spolne stanice. 

 | Autor: AEC AEC

Rezultat te akcije bila je hibridna stanica iz koje bi – teoretski – moglo nastati biće koje bi bilo mješavina čovjeka i psa. Taj mješanac je umjetnički, kao i filozofsko-teoretski pogled na vrstu čije su šanse za preživljavanje „na planetu zemlji bolje nego naše“. Na internetskoj stranici AEC još piše: „U krajnjoj liniji i zbog toga jer će se to miješano biće bolje ponašati prema svojoj okolini od nas.“ 

Smrekar je prije te akcije privukla pozornost javnosti s „K-9 topologijom“, kad se nakon dugogodišnjeg rada počela povezivati sa psima. Izradila je miris od svog serotinina pomiješanog sa psećim. 

 | Autor: AEC AEC

Ovi projekti su, blago rečeno, pomaknuti i stvoreni da šokiraju. Bez obzira na etička pitanja, izvore financiranja i slično, postavljaju se i pitanja poput: koliko daleko se smiju životinje koristiti za „umjetnost“, a da im se ne našteti s takvim „eksperimentiranjem“.   

Photo: AEC
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Hellena

    Čuj ovo...fuj! Još je i napravila parfem od psećeg smrada i svog serotonina haha...onda je ona normalnija od one što je snimala kako rađa mačku iz zezancije...
  • mario

    i koliko ih okotila?
  • pavao

    I za to je dobila nagradu????Majko mila kuda ide ovaj svijet i takvi umjetnici, da ti se život zgadi.