Life&style

One su pobijedile! Jesi li znala da su ove slavne žene izborile bitku s teškom bolešću?

  • Od raka dojke svake godine oboli oko milijun i pol žena u svijetu, a među njima i neke poznate dame
  • Mnoge od njih svoje su iskustvo s ovom zloćudnom bolesti podijelile s javnošću i tako educirale, inspirirale te pomogle drugim ženama koje se bore s ovom zloćudnom bolesti
  • U nastavku ti donosimo njihove priče koje te možda potaknu da redovito radiš samopregled dojki 

Rak dojke najučestalija je zloćudna bolest od koje obolijevaju žene, ali i drugi najučestaliji tumor uopće. S obzirom na to da se svake godine dijagnosticira oko 1,67 milijuna novih slučajeva, logično je da su među oboljelim ženama i one slavne. Iako je svaka od njih imala drukčiju priču i drukčiji put do ozdravljenja, jedno im je zajedničko - sve one progovorile su o svom iskustvu s rakom dojke kako bi educirale, inspirirale i pomogle drugim ženama koje se nalaze u sličnoj situaciji. 

 | Autor: Instagram @fofocaartista Instagram @fofocaartista

Cynthia Nixon

Najpoznatija po ulozi Mirande u kultnoj seriji "Seks i grad", ovoj 53-godišnjoj glumici dijagnosticiran je rak dojke u 40. godini. Budući da joj je i majka bolovala od iste bolesti, Nixon je na mamografiju krenula već s 35 godina. Čim je saznala dijagnozu, podvrgnula se lumpektomiji i radioterapiji, a o svemu je progovorila tek dvije godine kasnije kad se riješila zloćudnog tumora. Od tada je mnogo puta istaknula važnost redovitog odlaska na mamografiju. Naime, njezin je tumor bio toliko mali da ga doktor ne bi ni primijetio da nije bilo prijašnjih snimki mamografije koje su bile uredne i na kojima nije bilo ničeg. 

 | Autor: Instagram @misskylieminogue Instagram @misskylieminogue

Kylie Minogue

Australska pjevačica, koju ponajviše pamtimo po pjesmi "Can't Get You Out of My Head" iz 2001. godine, za rak dojke saznala je zahvaljujući samopregledu. Sa samo 36 godina napipala je kvržicu na dojci i otišla na pregled, ali ispostavilo se da nema ničega. Međutim, slušajući svoju intuiciju, nekoliko mjeseci kasnije odlučila je ponovno otići na pregled i saznala da ipak ima tumor. Nekoliko dana nakon dijagnoze obavila je lumpektomiju i odradila kemoterapiju. Od tada je u medijima nekoliko puta poručila svim ženama da slušaju svoju intuiciju i zatraže drugo mišljenje ako je potrebno. 

Christina Applegate

Ova 48-godišnja glumica pojavljivala se u mnogim filmovima i serijama, ali ponajviše je pamtimo po dvije uloge - Kelly Bundy u sitcomu "Bračne vode" te kao Amy, sestru Rachel Green u mnogima omiljenoj seriji "Prijatelji". Njezina je majka dva puta imala rak dojke, a Christini je dijagnosticiran sa samo 36 godina. No osim raka dojke, Christina je saznala da nosi BRCA gen, odnosno nasljedni rak dojke, što znači da bi se i nakon lumpektomije on mogao vratiti. Zato se, umjesto toga, Christina odlučila na dvostruku mastektomiju, iako joj je rak otkriven u samo jednoj dojci. Od tada nastoji podignuti svijest u javnosti o važnosti genskog testiranja kao preventivne mjere za sve žene. 

 | Autor: instagram @princejackson instagram @princejackson

 | Autor: instagram @sherylcrow instagram @sherylcrow

Sheryl Crow

Američkoj glazbenici kojoj možemo zahvaliti na pjesmama "If It Makes You Happy" i 2Soak Up The Sun2 te na pjesmi "The First Cut Is The Deepest", koju je otpjevala u nekoć "it" seriji "One Tree Hill", rak dojke dijagnosticiran je 2006., kad je imala 44 godine. Nasreću, rak je otkriven u ranoj fazi, pa je Sherly nakon lumpektomije i radioterapije potpuno zdrava. Međutim, ono što je naučila iz tog iskustva i što od tada poručuje drugim ženama jest da nauče staviti sebe i svoje zdravlje na prvo mjesto. U jednom intervjuu za health.com izjavila je kako se uvijek brinemo za druge dok radimo i obavljamo još tisuću drugih stvari, a zapravo trebamo naučiti same sebi biti prioritet i brinuti se o svome zdravlju. 

 | Autor: Instagram @ritawilson Instagram @ritawilson

Rita Wilson

Glumica i pjevačica (te supruga Toma Hanksa) koju smo gledali u filmovima "Romansa u Seattleu" i "Odbjegla nevjesta", za svoju je dijagnozu saznala 2015. u dobi od 58 godina. Iako je prvi nalaz bio negativan, Rita je odlučila potražiti drugo mišljenje - pokazalo se da ipak ima rak dojke, nakon čega se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji. Od tada je u remisiji i mnogo je puta u javnosti poručila ženama da vjeruju svojem instinktu ako im se nešto ne čini u redu i zatraže drugo mišljenje. 

Pozovi prijateljicu i sklopite #pinkypromiss - obećanje uz koje ćeš lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki. Ova kampanja pokrenuta je u partnerstvu Klinike za tumore KBC-a Sestre Milosrdnice, udruge Europa Donna, Nismo same i Sve za nju, pod pokroviteljstvom Roche Hrvatska. Više na pinkypromiss.24sata.hr

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Instagram @jesushair
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    jo kelly bundy svu srecu im zelim