Life&style

Ona je sve to: i pin-up djevojka i teta u vrtiću

Haljine koje se ne viđaju na svakom koraku, retro make up i frizura na kojoj bi joj pozavidjela i sama Dita Von Teese...Vintage-stil koji njeguje odgajateljica Maja Milinković nas je oduševio, baš kao i osobnost ove multitalentirane djevojke. Znamo da će i tebe!

"Osobno nisam imala negativnih iskustava kada je moja radna okolina u pitanju. Od kolega dobivam samo komplimente, a roditeljima sam zanimljiva i nikad nisam imala niti jedan negativan komentar. A djeca? Ona su vrlo zahvalna po tom pitanju. Vole te takav kakav jesi jer si njihov" smije se odgajateljica Maja Milinković, i započinje svoju priču koju inspirira kultura pedesetih godina, horor filmovi, drama. Ljubav prema vintage kulturi započela je prije “nekih 7 godina”, kada je Maja bila u posjetu Sarajevu. Tamo su joj na jednoj radionici napravili vintage makeover, koji joj se toliko svidio da je odlučila da to postane njezin novi stil!  

 | Autor: John Pavlish John Pavlish

Kako vintage stil ne bi bio potpun bez interesantne frizure, Maja Milinković se bacila na usavršavanje te tehnike i u tome postala toliko uspješna da je sudjelovala kao stilist vintage frizura na festivalu Dolce Vita u Rovinju i Vintage Zagreb Festivalu. Savršena frizura zahtijeva i savršen outfit, a Maja svoje pronalazi na nekoliko mjesta. Bitne zagrebačke pin up adrese su “Ulični ormar” i “Vintage Circus”, dok ona ima još par asova u rukavu: “Osobno, vjerna sam svojoj dragoj prijateljici i dizajnerici Blanki Medak koja šiva prekrasne komade po originalnim vintage krojevima, dok nakit izrađujem sama od fimo mase. Izradila sam cijelu paletu naušnica i ogrlica inspiriranu vintage nakitom. Najviše prevladavaju cvjetne naušnice svih oblika i boja. Moram spomenuti još jedan izvor vintage torbica, nakita i vintage namještaja a to je Igor Recek znan i kao Gangster.”  Ističe i kako je najviše veseli kada kombinira odjeću inspiriranu hororcima s nekom, recimo, vintage suknjom.

 | Autor: John Pavlish John Pavlish

Ako Maju netko pita tko joj je omiljena pin-up ikona, bez razmišljanja će odgovoriti: Cherry Dollface, predivna pin-up djevojka čije tijelo krase brojne tetovaže. Zabavna je i zanimljiva u kombiniranju vintagea i modernog. Zahvaljujući njezinim tutorijalima naučila sam jednostavne tehnike izrade vintage frizura.”
Do prije desetak godina kod nas pin-up kultura i nije bila baš poznata stvar, dok je danas ta scena itekako razvijena.  Festivali koje Maja preporučuje su Trash'n'Burn Festival u Svetom Martinu na Muri i Tear it up!! festival u Medulinu koji se održavaju svake godine. Razvoj vintage scene omogućio je osim festivala, i brojna događanja koja su pogodovala pin-up kulturi: razni rockabilly koncerti, “bilo strani bilo domaći”, kaže i dodaje da se takava vrsta glazbe često pušta u Vintage Industrial Baru, Bikers Beer Factoryju, ili Johannu Francku: “Ako ste željni dobre rockabilly glazbe tu su naši bendovi vrijedni slušanja: “B and the Bops”, “Johnny and his Rockin' Tunes”, “Swingers”... 
Ova zanimljiva odgajateljica osim izražene ljubavi prema drami, njeguje i afinitet prema horor filmovima. Kako kaže, filmovi strave se povezuju s pin-upom putem psychobilly žanra koji u sebi povezuje psychobily glazbu i punk. “To je glazba koju volim i s njom sam ušla u cijeli pin-up kontekst. Tako je i moj vintage izgled na početku bio usmjeren više na mješavinu psychobillya i vintagea, a sada je vise nježniji i damski.” 

 | Autor: John Pavlish John Pavlish No, baš kao i vintage kultura, Majina ljubav je i njezin posao, a ona radi s grupom djece s pojačnim dramskim odgojem što znači da su u klasične metode odgoja uvedeni principi suvremenog dramskog odgoja. A sve to na kraju “vrtićke godine” bude okrunjeno dvijema predstavama. Također, Maja izvan vrtića sudjeluje u radu Udruge Parktikum, kao voditeljica dramskih grupa za djecu od 7 do 11 godina, a u slobodno vrijeme izrađuje ukrase za kosu i cvjetove koje obožavaju djevojčice iz njezine vrtićke grupe. 
“Posao odgojitelja je vrlo odgovoran posao i ponekad stresan, ali jednako tako zabavan i pun emocija. U jednom danu ja prođem kroz sve emocije s djecom i ponekad to ponesem sa sobom kući preispitujući sebe i svoje rečenice i postupke jer djeca sve upijaju kao spužve i zato je za mene ovaj posao jedna velika odgovornost”.

 | Autor: John Pavlish John Pavlish

“Djecu ne učim o pin-up kulturi jer to nije njihov svijet. Kad sam na poslu, ja sam u njihovom svijetu gdje im dajem da se razvijaju svojim tijekom i prema svojim interesima. Možda maleni utjecaj koji dajem je putem glazbe. Često za vrijeme proslava rođendana u vrtiću pustim Johnnyja Casha ili Jerryja Lee Lewisa “. Ah, dječice, ni ne znate kako ste sretni što ste dobili ovako zanimljivu tetu!
 

Photo: John Pavlish

Komentari 0