Life&style 12. siječnja 2022.

Omiljeni recept legendarne Sophie Loren: špageti s limunom

Recept glumice Sophie Loren za tjesteninu s limunom
Shutterstock. Recept glumice Sophie Loren za tjesteninu s limunom
  • Sophia Loren objavila je kuharicu prije više od 30 godina
  • Njezini špageti s limunom dobri su koliko i njezino glumačko umijeće
  • A mi, naravno, imamo recept legendarne glumice - laganije jelo dobro dođe u ove postblagdanske dane

„Sve što vidite dugujem špagetima“, rekla je jednom prilikom glumica Sophia Loren. Nekako je teško zamisliti filmsku divu s dijamantnom ogrlicom i uskim strukom kako se saginje nad zdjelom špageta. Ali, ona jest i ostaje Talijanka do srži i mora podijeliti svoje mjesto u povijesnim knjigama s još jednim talijanskim izvoznim hitom: tjesteninom u svim veličinama i oblicima.

Danas se 87-godišnja Oskarovka povukla iz javnosti. Manje je poznato da je Loren objavila dvije kuharice 1972. i 1998. godine. „Kuhanje je čin ljubavi, dar, način da podijelite male tajne koje se krčkaju na štednjaku“, izjavila je glumica.

Špageti s limunom za talijanski štih

Jedan se recept ističe u Loreninim kuharicama: njezini špageti s limunom. Prekrasna kompozicija vrhnja, češnjaka i osvježavajućeg limuna. Recept je jednostavan koliko i genijalan. Umak se mora kuhati onoliko dugo koliko je potrebno da tjestenina postane „al dente“. Uz ove špagete s limunom i tijekom tjedna možeš dočarati malo talijanskog štiha na svom tanjuru.

Stigla Harry Potter kuharica u hrvatskom prijevodu: kako pripremiti munjolike pogače i čarobne štapiće!

Sastojci za dvije porcije:

• 250 g špageta

• 60 g maslaca

• 3 režnjića češnjaka

• kora od 3 limuna

• 60 ml soka od limuna

• 120 ml vrhnja

• sol, papar

• 25 g naribanog parmezana

• šaka svježeg bosiljka

Harry Potter kuharica Možda vas zanima... Stigla Harry Potter kuharica u hrvatskom prijevodu: kako pripremiti munjolike pogače i čarobne štapiće! Rubrika Life&style Life&style

Priprema

1. Nasjeckaj češnjak, a koricu limuna naribaj. Iscijedi sok od limuna.

2. Zakuhaj veliki lonac vode. Kad voda postane pjenušava, posoli pa dodaj tjesteninu.

3. U međuvremenu u velikoj tavi rastopi maslac na srednjoj vatri. Lagano poprži nasitno nasjeckani češnjak. Dodaj pola vrhnja. Posoli i popapri, promiješaj te lagano pirjaj.

4. Kad je tjestenina gotova, ocijedi je te stavi u tavu. Prelij ostatkom vrhnja. Umiješaj sok i koru od limuna dok se rezanci dobro ne pomiješaju s umakom.

5. Dodaj parmezan i bosiljak pa posluži.

Komentari 0