Life&style
Filmovi iz 80-ih

Omiljena filmska lista: 27 sjajnih filmova iz 80-ih koje svatko mora barem jednom pogledati

  • Popularna kultura trenutačno je opsjednuta 80-ima, a svoje prste u tome ima i serija Stranger Things 
  • Nije teško shvatiti zašto – naime, 80-e su, između ostaloga, bile zlatno desetljeće filma 
  • Donosimo popis filmova iz tog razdoblja koje bi svatko trebao pogledati, neke čak i više puta

'Prljavi ples', 'Footloose', 'E.T.'—toliko kultnih filmova rođeno je 80-ih i pokazalo se da su vrlo gledljivi i desetljećima kasnije. Ovi su filmovi, kad ih se pogleda kroz analitičku leću, čak i intrigantniji danas nego u vrijeme nastanka. Nadamo se kako će te ovaj popis nadahnuti da prošećeš stazom sjećanja i uživaš u bezvremenskim filmskim hitovima iz 80-ih. 

Nezaboravni filmovi iz devedesetih Možda vas zanima Ovih 26 nezaboravnih filmova iz 90-ih savršeni su za vikend maraton, a neki čak i za modnu inspiraciju Rubrika Life&style Life&style

1. 'Batman' (1989.)

Mnogo prije nego što su Robert Pattinson, Ben Affleck ili Christian Bale ikad kročili u Batmanovu pećinu, Michael Keaton preuzeo je ulogu maskiranog osvetnika. Ovaj pogled na slavnog superheroja, u kojem također glumi genijalni Jack Nicholson (zlog Jokera), postao je četvrti film s najvećom zaradom u cijelom desetljeću.

2. 'Kišni čovjek' (1988.)

Ova priča o Charlieju Babbittu (Tom Cruise) koji kreće na uzbudljivo putovanje s Raymondom, starijim autističnim bratom za kojeg nije ni znao da ga ima (glumi ga Dustin Hoffman), završila je odnijevši kući polovicu od osam Oscara za koje je bila nominirana, uključujući najbolji film i najboljeg glumca za Hoffmana.

3. 'Baby Boom' (1987.)

Diane Keaton glumi newyoršku poslovnu ženu koja je prisiljena napustiti sve (uključujući posao i vezu) kada je neočekivana smrt postavi za njegovateljicu djevojčice. U režiji Nancy Myers (koja je snimila 'Zamku za roditelje' i 'Pripravnik'), 'Baby Boom' ima sve karakteristike klasičnog filma iz 80-ih: rodne uloge, šaljivi humor i podstavljena ramena.

4. 'Izgubljeni dječaci' (1987.)

Mnogo prije 'Sumrak sage' ili čak 'Buffy, ubojice vampira', ova komedija/horor ažurirala je vampire za moderno doba na oštar i inovativan način.

5. 'Policajac s Beverly Hillsa' (1984.)

Eddie Murphy kao detektiv Alex Foley iz Detroita u filmu 'Policajac s Beverly Hillsa 'postao je kultni favorit iz 80-ih (i objektivno je urnebesan). Film je osvojio nagradu People's Choice za omiljeni film i osvojio nominacije za Zlatni globus i Oscara.

6. 'Aliens' (1986.)

Tko bi mogao gledati 'Aliens', a da ga Sigourney Weaver u ulozi opake Ripley potpuno ne oduševi?

7. 'Beskrajna priča' (1984)

Ova klasična fantazija prati priču unutar priče, dok maltretirano dijete otkriva portal knjige priča u mitsku zemlju Fantasia. Premda postoje neka zastrašujuća, dirljiva priča u konačnici govori o moći djece i mašte.

8. 'Stvor' (1982.)

Nazovite nas slabićima, ali 'Stvor' Johna Carpentera i dan danas je zastrašujuća.

9. 'Plavi baršun' (1986.)

Neodoljiva misterija Davida Lyncha govori o Jeffreyu (Kyle MacLachlan), koji pronalazi odsječeno ljudsko uho i kreće na dramatično, zastrašujuće putovanje.

10. 'Purpurna kiša' (1984.)

Neki povremeni slušatelji Princea možda neće znati da je njegov kultni album 'Purple Rain' zapravo soundtrack za njegov istoimeni mjuzikl. Polu-autobiografska rock drama prikazuje uspon umjetnika (glumi ga Prince osobno) do slave, dok svoj napeti osobni život pretače u svoju glazbu.

11. 'Otimači izgubljenog kovčega' (1981.)

Prvi iz epske franšize Indiana Jonesa, film 'Otimači izgubljenog kovčega' Stevena Spielberga zasigurno nije razočarao. Svatko tko je uspio izići iz kina, a da nije zaljubljen u Harrisona Forda kao Indyja, bio je potpuno slijep.

12. 'Terminator' (1984.)

Tko bi rekao da će budući guverner Kalifornije započeti svoju karijeru kao opaki ubojica koji putuje kroz vrijeme? Arnold Schwarzenegger skovao je danas poznatu rečenicu „Vratit ću se“, koja se pokazala istinitom - Terminator se snimao u četiri nastavka i kao televizijska serija.

13. 'Noćna mora u Ulici brijestova' (1984.)

'Noćna mora u Ulici brijestova' bila je toliko vraški dobra da se doslovno poigravala s našom percepcijom snova naspram stvarnosti. Ujedno i kao kinematografski pionir i apsolutno proganjajući horor film, priča o Freddyju Kruegeru i danas živi u našim noćnim morama.

14. 'Umri muški' (1988.)

Nedvojbeno jedan od najboljih akcijskih filmova svih vremena, Bruce Willis kao John McClane bio je toliki hit da je film iznjedrio četiri nastavka i seriju videoigara.

15. 'Autsajderi' (1983.)

Film Francisa Forda Coppole iz 1983. imao je, u najmanju ruku, zvjezdanu glumačku postavu: Patrick Swayze, Tom Cruise, Emilio Estevez, Rob Lowe, Matt Dillon i Diane Lane zajedno su u filmu. Kultna drama o odrastanju…

16. 'Istjerivači duhova' (1984.)

Pokrećući jedan od najvećih kulturnih fenomena do danas, zvijezde 'Saturday Night Live' Dan Aykroyd i Billy Murray imali su publiku u šaci dok su snimali svoje pustolovine u borbi s nadnaravnim. Film je bio toliko voljen da je franšiza iznjedrila više nastavaka, uključujući samo žensku verziju iz 2017. s Kristen Wiig i Leslie Jones u glavnim ulogama.

17. 'Poltergeist' (1982.)

Osamdesete su donijele horor na novu razinu sa Spielbergovim 'Poltergeistom'. „Sjajno“ je malo reći kada je u pitanju ova priča puna napetosti s nadnaravnom tematikom u kojoj glumi glumica koja je premlada da uopće uđe sama u kino.

18. 'Ostani uz mene' (1986.)

Filmska adaptacija romana Stephena Kinga Roba Reinera okupila je četiri tinejdžera u uzbudljivoj drami o odrastanju.

19. 'Top Gun' (1986)

S 24-godišnjim Tomom Cruiseom u uniformi, nije ni čudo da je 'Top Gun' odmah postao favorit. Ahhh, te osamdesete…

20. 'Istrebljivač' (1982)

Ovaj znanstveno-fantastični film s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi klasik je žanra i fascinantan je za gledanje. Osim toga, potrebno ga je pogledati ako želiš gledati nastavak s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi.

21. 'E.T.' (1982.)

Blockbuster Stevena Spielberga brzo je postao jedan od filmova s najvećom zaradom svih vremena, katapultiravši malu Drew Barrymore u zvijezde.

22. 'Footloose' (1984.)

Naravno, filmovi iz 80-ih bili su nepotpuni bez seksi glavnog muškarca, poput Kevina Bacona. Kakva bi bila ljestvica najboljih filmova desetljeća bez priče Herbeta Rossa o plesu i kršenju pravila?

23. 'Slobodan dan Ferrisa Buellera' (1986.)

Matthew Broderick učinio je izostajanje iz škole događajem kao Ferris Bueller, tinejdžer s razrađenim planom da ostane kod kuće „bolestan“ od škole, a zatim još razrađenijim planom što će umjesto toga raditi tijekom dana. Ovaj hit film ima sve što volimo kod filmova iz 80-ih: (ponekad iritantnu) tinejdžersku tjeskobu, sjajan humor i avanturu—što ga čini doista nezaboravnim.

24. 'Prljavi ples' (1987.)

Ljetna romansa, zabranjena ljubav (ako ostavimo po strani čudnu razliku u godinama, ubojiti plesni pokreti i seksi glavni muškarac? Film Waynea Blaira iz 1987. donio nam je epsku ljubavnu priču između neobične djevojke Baby i mračnog i zamišljenog Johnnyja te nedvojbeno najlegendarniju plesnu rutinu svih vremena.

25. 'Povratak u budućnost' (1985.)

Ovaj klasik znanstvene fantastike/komedije postigao je veliki uspjeh (bio je to film s najvećom zaradom 1985.) i katapultirao je Michaela J. Foxa u status certificirane A-liste. U filmu, Marty McFly (Fox) putuje u prošlost i dovodi vlastitu egzistenciju u opasnost kada prekine susret svojih roditelja i prisiljen je ispraviti stvari…

26. 'Kad je Harry sreo Sally...' (1989.)

Ovaj rom-com klasik Nore Ephron i Roba Reinera govori o Harryju Burnsu (Billy Crystal) i Sally Albright (Meg Ryan), dvoje najboljih prijatelja koji se zaljube jedno u drugo. Premisa se čini jednostavnom, ali Ephronov scenarij je majstorski tečaj razvoja karaktera i socijalne psihologije.

27. 'Klub ranoranilaca' (1985.)

Ovaj klasik Johna Hughesa iznjedrio je srednjoškolske stereotipe kakve danas poznajemo: sportaš, princeza, štreber, neshvaćeni buntovnik…

Možda vas zanima Vizualno predivan, romantičan i beskrajno šarmantan, ovaj film lagano ide među naše favorite godine! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Lionsgate movies
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ljudisujeleni

    a Brazil? ništa? Pariz-texas? Platoon, Rambo, Bachelor party, Coming to America, Crocodile Dundee, Malcom (aus.), Police Academy, Trio Amigos, Top sEcret, Bogovi su pali na tjeme, Trading places, The Goonies, Officer and a Gentleman, The Big Blue, Dune, They Live, ... prikaži još!