Life&style

Oho, kraljičin platinasti jubilej proslavio se i u Šibeniku! Evo kako...

  • Platinasti jubilej obilježen je i puno južnije od Velike Britanije, u Šibeniku
  • Pred svojim cvjetnim atelierom, florist Luka Čular je priredio zabavu u čast Elizabethe II.
  • Poslužen je čaj uz Victoria sponge, Lemon tart te Eton mess, a dame su došle u šeširima

Prošli su vikend Ujedinjeno Kraljevstvo, Commonwealth i cijeli svijet slavili 70 godina vladavine kraljice Elizabete II., no Platinasti jubilej britanske vladarice, dostojno je obilježen i u našem Šibeniku. Naime, domjenak upriličen u čast povijesnog jubileja Elizabethe II. organizirao je najpoznatiji gradski florist Luka Čular, pa je tako njegiv atelier Lukin cvjetni kutak, smješten u staroj gradskoj jezgri, bio poprište glamuroznog okupljanja.

 | Autor: Borna Jonjić Borna Jonjić Zanimljivo je da je Šibenik odigrao ključnu ulogu u tijeku britanske, ali i svjetske povijesti kada je britanski kralj Edward VIII. doputovao u ovaj dalmatinski grad u ljeto 1936. godine s odabranicom svoga srca Wallis Simpson. Tu ih je čekala jahta 'Nahli'n s kojom su se otisnuli na Kornate. Predaja kaže da je upravo ljepota ovog kraja potaknula kralja da donese konačnu odluku da abdicira kako bi oženio gđu Simpson. Njegov je brat potom postao kralj George VI., da bi ga 1952. godine naslijedila njegova najstarija kći Elizabetha koja vlada i danas.

 | Autor: Ante Carić Ante Carić

Uzvanike su dočekali engleski slatki specijaliteti, Victoria Sponge i Lemon Tart

Kao veliki ljubitelji lika i djela popularne vladarice, mladi je Luka elegantnim okupljanjem ispred svojeg ateliera donio Šibeniku dašak kraljevskog glamura. Uzvanici su tako imali priliku uživati u slatkim delicijama britanskog gastronomskog naslijeđa pa su se na domjenku  poslužili Victoria sponge, lemon tart te Eton mess, dok su se ispijali kokteli s pjenušcem Kir Royal i Mimosa.
“Povod okuplanja bio je Platinasti jubilej kraljice Elizabethe II., dakle 70 godina na tronu britanske vladarice. Bez obzira što ljudi mislili o britanskoj monarhiji, ne može se poreći činjenica da je kraljica čitav život posvetila služeći svojem narodu kako je javnosti i obećala još kao princeza kada je imala 21 godinu. Otkako je postala kraljicom svoj je posao državnog poglavara obavljala odgovorno i uzorno, a to radi i dalje, unatoč poznim godinama. Bila je i jest primjer ostalim državnim poglavarima širom svijeta. Ali i svima nama jer je na vlastitom primjeru pokazala što znači odgovornost, požrtvovnost, ali i što znači držati do svoje riječi. Zadivila je sve posvetivši posljednjih 70 godina ulozi koju joj je namijenila sudbina. Što naravno nije uvijek bilo lako. Kraljica je i osebujna modna ikona te ljubiteljica cvijeća te je ovaj domjenak bio idealna prilika da se domaća javnost upozna i sa cvijećem koje vladarica voli i koje se kroz njene bukete, kako vjenčani, a pogotovo krunidbeni, upisalo u povijest”, kaže Luka Čular.

 | Autor: Ante Carić Ante Carić Simpatični je Luka ovim domjenkom želio unijeti i malo radosti u staru gradsku jezgru te je potaknuo dame da se na događanju pojave sa šeširima, upravo po uzoru na dress code kraljičinih vrtnih zabava i konjskih utrka Royal Ascot. Tijekom eventa uzvanici i ostali mogli su kupiti Lukinu rekonstrukciju kraljičinog krunidbenog buketa te ostalo cvijeće koje voli, kako Elizabetha II., tako i njezina obitelj.
 | Autor: Ante Carić Ante Carić I kako je kraljica za vrijeme posjeta Zagrebu 1972. u svojoj zdravici na ručku u Banskim dvorima svim građanima Hrvatske zaželjela neprekidan uspjeh i svaku sreću, tako je i Luka zajedno s uzvanicima od srca nazdravio Njezinom Veličanstvu zaželivši joj da još dugo vlada.  | Autor: Luka Čular Luka Čular

Photo: Borna Jonjić/Ante Carić

Komentari 0