Life&style

Odzvonilo je njihovoj šutnji? Ravnateljstvo HRT-a će se o slučajevima spolnog uznemiravanja morati očitovati u Saboru

  • Je li napokon odzvonilo zataškavanju i ignoriranju slučajeva seksualnog uznemiravanja na HRT-u? Ravnateljstvo bi se o cijeloj situaciji trebalo oglasiti na tematskoj sjednici triju Odbora Hrvatskog sabora koja će se održati u petak, 12. veljače
  • Inicijatorica sjednice, saborska zastupnica Marija Selak Raspudić nam je kazala kako očekuje da će se sjednici odazvati pozvani predstavnici Ravnateljstva i Radnog vijeća HRT-a, kako bi se oglasili na temu "Što institucije mogu učiniti da bi spriječile spolno zlostavljanje"
  • "Bilo bi doista neobično da se Ravnateljstvo HRT-a ne odazove Saboru jer je i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije njima nadležan i tamo će se morati suočiti sa svim pitanjima", kazala nam je Selak Raspudić. Eventualni nastavak šutnje o ovim pitanjima u očima javnosti bi samo potvrdio teze o sustavnom zataškavanju slučajeva spolnog uznemiravanja.
  • miss7 će se kroz svoju kampanju #ŽenaZaŽenu boriti da ovakvih stavova i slučajeva više nikada ne bude, da se zaštite žrtve seksualnog nasilja, a krivci procesuiraju

Ni dva tjedna nakon što su u javnost zahvaljujući tjedniku Nacional dospjela potresna svjedočanstva novinarki HRT-a koje su progovorile o spolnom uznemiravanju, vodstvo javne televizijske ustanove nije se odlučilo službeno očitovati o ovim slučajevima. Također, još uvijek nije osnovano neovisno povjerenstvo koje bi zaprimalo i istraživalo prijave seksualnog uznemiravanja. Dovoljni su ovo razlozi da se posumnja kako vrh HRT-a nastoji sustavno zataškati ova zlodjela.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Možda vas zanima Zataškava li vrh HRT-a afere vezane uz seksualno uznemiravanje? Povjerenstvo za istragu slučajeva nije osnovano.... Rubrika Life&style Life&style

"Vodstvo ovu temu želi gurnuti na margine"

Štoviše, ova nadasve ozbiljna pitanja u javnosti nastoje prikazati kao osobne nesuglasice između kolega te pokušaje pojedinaca da opstruiraju rad trenutačne uprave. Sanja Mikleušević Pavić, predstavnica Hrvatskog novinarskog društva i nekoć istaknuto lice informativnog programa javne televizije, priznala nam je kako je na nekoliko razina zgrožena reakcijom vodstva HRT-a na iznesene optužbe.

"Prva je da se oni koji odluče progovoriti  - javno diskreditiraju, a druga je da javni servis koji bi trebao biti svjetionik medijske i svake druge borbe protiv ovakvih oblika ponašanja ne želi o tome provesti ozbiljnu i temeljitu i što je najvažnije - neovisnu istragu, jer je ona koju je proveo Glavni ravnatelj kako se pokazalo - tek farsa puna propusta. Treća je da vodstvo HRT-a koristi poluge svoje vlasti unutar HRT-a kako bi stvarnu "istinu" o tome što događa – prilagodio sebi, a ne svim zaposlenicama i zaposlenicima", kazala nam je dodajući kako po njezinom mišljenju vodstvo "želi ovu temu što prije gurnuti na margine, iako je duh iz boce odavno izašao".

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic Sanja Mikleušević Pavić

Možda vas zanima Maja Sever o seksualnom nasilju na HRT-u: Strašno mi je da na 20 metara od mene netko proživljava takve stvari Rubrika Life&style Life&style

Poziv na očitovanje

Ipak, čini se kako će se vodstvo HRT-a ovog petka napokon morati javno oglasiti o aferi koju već neko vrijeme bezuspješno nastoji sakriti pod tepih. Naime, saborska zastupnica i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić inicirala je održavanje zajedničke tematske sjednice Odbora za ravnopravnost spolova, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na temu "Što institucije mogu učiniti da bi spriječile spolno zlostavljanje".

Sjednica će se održati u petak, 12. veljače, a organizira se povodom aktualnih slučajeva spolnog uznemiravanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu (ali i nekoliko drugih fakulteta) te na Hrvatskoj radioteleviziji s ciljem razmatranja preporuka za jasnije definiranje protokola o postupanju u slučaju spolnog uznemiravanja te moguće prilagodbe zakonodavnog okvira koja bi išla u smjeru jasnije i kvalitetnije osude spolnog uznemiravanja.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic Marija Selak Raspudić

"Javnost ima pravo znati što se tamo događa"

Na navedenu sjednicu pozvani su predstavnici relevantnih institucija, a među njima su i predstavnici Ravnateljstva HRT-a, predstavnici Radničkog vijeća HRT-a te ministrica Nina Obuljen Koržinek u čijoj je nadležnosti i rad javne televizije. "Očekujem da će se oni odazvati i da će se po prvi puta razgovarati o tim pitanjima. Riječ je o javnoj instituciji i javnost ima pravo znati što se tamo događa", kazala nam je Selak Raspudić, dodajući sljedeće:

"Bilo bi doista neobično da se Ravnateljstvo HRT-a ne odazove Saboru jer je i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije njima nadležan i tamo će se morati suočiti sa svim pitanjima. Sada postoji i formalni poziv da se dođu očitovati." Uistinu, odbijanje sudjelovanja na spomenutoj sjednici i eventualni nastavak šutnje o ovim pitanjima u očima javnosti bi samo potvrdio teze o sustavnom zataškavanju slučajeva spolnog uznemiravanja.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Možda vas zanima Inačica #MeToo pokreta uzdrmala je naše krajeve, no jedan slučaj prolazi ispod radara, unatoč užasnoj priči Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

Nužna je rasprava o ovoj temi

O tome kako je nužno da se u Saboru raspravi o slučaju HRT-a izjasnilo se prošlog tjedna i Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka, koji je istaknuo kako trenutno vlada "pandemija seksualnog nasilja". Saborska zastupnica Sandra Benčić o ovoj je temi tom prilikom kazala sljedeće:

"Imamo situaciju vrlo ozbiljnih, dokazanih, potkrijepljenih optužbi za zataškavanje i neprocesuiranje slučajeva seksualnog uznemiravanja na HRT-u koje završavaju odbijanjem Uprave da se osnuje neovisno povjerenstvo kojem bi žene mogle anonimno, u zaštiti, prijaviti što im se i od koga dogodilo. Nego se inzistira, i to od čelnika te institucije, da se suočavaju s vlastitim zlostavljačima."

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic Sandra Benčić

U svom obraćanju medijima, upozorila je kako se vodeće garniture javne televizije nastavljaju zakopavati još dublje u situaciju eklatantnog primjera institucionalnog nasilja i stvaranja apsolutno nesigurne atmosfere za žene koje tamo rade te da je rasprava o njihovom (ne)djelovanju pri sprječavanju spolnog uznemiravanja od javnog interesa.

Photo: Shutterstock

Komentari 0