Life&style

Održana humanitarna izložba akademskog kipara Pere Jelisića

Početkom adventa, već treću godinu za redom, kulturnu scenu Zagreba obogaćuje humanitarna izložba za Udrugu bolesnika oboljelih od melanoma, akademskog kipara Pere Jelisića (1939.) i njegova pokojnog sina, slikara Davora Jelisića (1975. – 2023.) preminulog od melanoma. Sada već tradicionalna, izložba na jednu večer pretvara obiteljski dom Jelisić Cooper u izložbenu galeriju gdje se uz umjetničko vodstvo povjesničarke umjetnosti Darije Alujević i popratni glazbeni program oživio duh nekadašnjih građanskih soareja. Pod mentorstvom suvremenika Ivana Meštrovića, kiparskih velikana Frane Kršinića i Vanje Radauša, Pero Jelisić gradio je i stvorio svoj prepoznatljivi umjetnički izraz.

 | Autor: Među kiparskim djelima zastupljenima na izložbi, pored jednostavnim geometrijskim reljefima prikazanih Sunca i Mjeseca, pripadaju i ona iz ciklusa Kapljica i Plamena, koji kipara zaokupljaju već desetljećima: „Kapljica je za mene trajna inspiracija – simbol nastajanja, simbol nestajanja i simbol novog rađanja“, objašnjava Pero Jelisić.

 | Autor: Svoje kiparske vještine vrsnog portretista na izložbi je posjetiteljima demonstrirao modelirajući portret u glini, dajući im time intiman uvid u svoj više od pola stoljeća dugotrajan i zreo umjetnički proces u kojem je od samih početaka posebna tema Nikola Tesla. Niz Teslinih portreta u različitim materijalima izveo je u punoj figuri, kao biste, medalje, reljefe i originalne kompozicije, a nekolicina njih postavljena je u javnim institucijama poput škola u Zagrebu i Vukovaru (Borovo naselje).

 | Autor: Impresivan slikarski opus njegova prerano preminulog sina, slikara Davora Jelisića, nastao u različitim crtačkim tehnikama, na izložbi je predstavljen apstraktnim kompozicijama u akrilu, nevjerojatne energije i snage, građene dinamičnim potezima naglašenog kolorita, ali i crtežima rađenima kombiniranom tehnikom i flomasterom, djelima koja je stvarao na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, što mu je omogućilo plodan prostor za rad i razvijanje talenta.

 | Autor:

Photo: None

Komentari 0