Life&style

Odabrano je 11 najljepših 'nebeskih šetnji' na svijetu; među njima je i naš vidikovac koji treba posjetiti

  • Ugledni 'Architectural Digest' odabrao je 11 najljepših nebeskih šetnica diljem svijeta, od Austrije do SAD-a, od Kine do Hrvatske
  • Osim što će na tim vidikovcima zastataje dah od ljepote, jednako impresivne su i staklene i čelične konzole, mostovi i staze po kojima šećemo diveći se prirodi i pogledu 
  • Među 11 odabranih našao se i Skywalk Biokovo, spektakularna šetnica koja je prije tri godine napravljena u Parku prirode Biokovo i s koje puca pogled preko Jadrana i do Italije

Premda dobro dizajnirana građevina može biti lijepa kada je izrađena u bilo kojem stilu, možda je arhitektura najbolja kada uokviruje i poštuje svoje prirodno okruženje. Naposljetku, neke od najpoznatijih i najcjenjenijih građevina, poput Fallingwatera (Kuće sa slapovima) Franka Lloyda Wrighta ili Taj Mahala, čine upravo to. 'Skywalks', vidikovci ili konzolne platforme za promatranje, također to čine. Nude neusporedive poglede na neka od najljepših svjetskih prirodnih čuda, a ove strukture koje je napravio čovjek predstavljaju najbolju ljudsku inovaciju. U nastavku donosimo 11 impresivnih nebeskih staza, nudeći jedinstvenu perspektivu onima koji su dovoljno hrabri da kroče na njih.

Biokovo Skywalk (Hrvatska)

Biokovo Skywalk nalazi se 1228 metara nadmorske visine i proteže se preko planine Biokovo i tamošnjeg Parka prirode. S ovog vidikovca pucaju pogledi daleko na Jadransko more i hrvatske otoke. Što je najspektakularnije, za bistrih sunčanih dana moguće je čak vidjeti Italiju u daljini.

Columbia Icefield Skywalk (Alberta, Kanada)

Smješten u Nacionalnom parku Jasper u Alberti, Kanada, Columbia Icefield Skywalk gleda na dolinu Sunwapta, koja se nalazi 280 metara ispod. Most sa staklenim dnom dizajnirao je PLC Construction i dovršen je 2014. godine. Dizajneri su dovršili detaljno miniranje i iskopavanje stijena duž ruba litice kako bi se izgradio vidikovac, a najudaljenija točka strši oko 35 metara izvan baze.

 | Autor: www.banffjaspercollection.com www.banffjaspercollection.com Foto: www.banffjaspercollection.com

Vidikovac Stegastein (Aurland, Norveška)

Izgrađen od čelika, borovine, betona i stakla, vidikovac Stegastein nalazi se blizu vrha planine Aurland. Atrakcija je dio Norweigan Scenic Route, koja je zbirka od 18 različitih cesta koje vijugaju kroz najljepšu prirodu. S vrha, koji se nalazi na 650 metara u zraku, moći ćeš vidjeti panoramski pogled na fjord, planine i rijeku Flåm.

 | Autor: www.visitnorway.com www.visitnorway.com Foito: www.visitnorway.com

Grand Canyon Skywalk (Peach Springs Arizona, Arizona)

Možda nema boljeg pogleda na Grand Canyon od Skywalka Grand Canyon, koji su dizajnirali MRJ Architects. Jedino od Sedam prirodnih čuda koje se nalazi u Sjedinjenim Državama, slojeviti pojasovi crvenog kamenja. mogu se vidjeti gotovo savršenom preciznošću s ovog vidikovca. Konzolni most u obliku slova U visi 1219 metara iznad kanjona i ima stakleno dno za pogled od 360 stupnjeva na okolni krajolik. Most je u vlasništvu je plemena Hualapai.

 | Autor: grandcanyonwest.com grandcanyonwest.com Foto: grandcanyonwest.com

Možda vas zanima Mala Stiniva jedna je od naših najljepših plažica te oaza mira i tišine u skrivenom kutku otoka Hvara Rubrika Life&style Life&style

Gulong Gorge Skywalk (Qingyuan, Kina)

Postoji više impresivnih načina da se pogleda klanac Gulong u Qingyuanu u Kini. Međutim, najljepši je sa vidikovca Gulong Gorge. Smješten u blizini Nine Waterfall, posjetitelji mogu prošetati staklenim mostom na visini od 328 metara, promatrati vodu koja se slijeva niz tropsku šumu sa staklene staze u obliku polulotosa ili izaći na kružnu platformu 'UFO'. 

 | Autor: www.trip.com www.trip.com Foto: www.trip.com

Dachstein Skywalk (Obertraun, Austrija)

Premda možda ne izgleda tako na fotografijama, ne moraš biti iskusan planinar da bi došla do Dachstein Skywalka. Ovaj vidikovac ponekad se naziva i 'stube u ništavilo', a nalazi se u blizini stanice žičare Dachstein i nudi nevjerojatan pogled na okolni alpski krajolik. Premda  se nećeš morati penjati uz liticu kako bi došla do tamo, preporučljivo je nositi stabilnu obuću i toplu odjeću.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @barbora.jezkova_

Nacionalni geološki park Longgang (Chongqing, Kina)

Godine 2015. napravljen je ovaj vidikovac u geološkom parku Longgang. Krške špilje, stalagmiti i travnjaci čine ovo područje osobito slikovitim, a možda nema boljeg mjesta za razgledavanje krajolika od ovog vidikovca. Protežući se 25 metara u kanjon, atrakcija je također bila najduža te vrste kada je otvorena.

 | Autor: www.trip.com www.trip.com

Skybridge na planini Tianmenshan (Zhanjiajie, Kina)

Putovanje Tianmen Skywalkom sigurno nije za one sa slabim srcem. Obujmivši se uz liticu, staza sa staklenim dnom klizi oko stjenovite planine 1432 metra u zraku. 

 | Autor: YouTube YouTube Foto: YouTube

Langkawi Skybridge (Langkawi, Malezija)

Prostirući se na 124 metara, Langkawi Skybridge jedan je od najdužih zakrivljenih visećih mostova na svijetu. Premda će hodanje visećim mostom sigurno pružiti prekrasan pogled, tu je i poseban vidikovac koji strši iznad džungle ispod. Smješten na 661 metara iznad razine mora, helikopter je korišten da doveze sve dijelove mosta na vrh planine, koji su kasnije spojeni.

 | Autor: TripAdvisor TripAdvisor Foto: TripAdvisor

Messner Mountain Museum Corones (Kronplatz, Italija)

Dizajniran od strane Zahe Hadid, Messner Mountain Museum Corones jedan je u nizu muzeja osmišljenih da odaju počast najspektakularnijim svjetskim vrhovima i podučavaju o njima. Prema web stranici ustanove, gosti će moći vidjeti Južni Tirol, Dolomite Lienz, planinu Ortler, planinu Marmolada i Alpe Zillertal s mjesta na vrhu Kronplatza.

 | Autor: www.messner-mountain-museum.it www.messner-mountain-museum.it Foto: www.messner-mountain-museum.it

Skywalk Fortica (Mostar, BiH)

Jedna od najnovijih atrakcija na ovom popisu, Fortica Skywalk u Bosni, dovršena je tek 2020. godine. Projekt je predvodilo Planinarsko-biciklističko društvo MTBA iz Mostara, kojima je cilj izgradnje bio pružiti turistima novu destinaciju i pogled na Mostar.

 | Autor: Facebook/Visit Hercegovina Facebook/Visit Hercegovina Foto: Facebook/Visit Hercegovina

Možda vas zanima Na čarobnoj plaži blizu Zadra nemoguće je snimiti lošu fotografiju, uistinu je jedna od najljepših Rubrika Life&style Life&style
Photo: www.trip.com
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    prekrasno