Life&style

Odabrala struka: Mario Mandarić je najbolji chef u Hrvatskoj, a Dominik Bečvardi najbolji barmen

U utorak, 27. rujna, u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, održana je sedma konferencija Raise the Bar na kojoj je Coca-Cola HBC Adria s profesionalcima iz HoReCa sektora podijelila najnovije trendove iz svijeta ugostiteljstva i turizma. 

 | Autor:

Po prvi put na konferenciji su dodijeljene nagrade Chef’s Choice i Bartender’s Choice, o čijim su dobitnicima odlučili barmeni i chefovi iz cijele Hrvatske. Priznanje struke za najveći doprinos u 2022. godini dobili su glavni chef splitske Kinoteke Mario Mandarić te suvlasnik i glavni barmen Peaches & Cream Bara Dominik Bečvardi.

 | Autor: Mario Mandarić, dobitnik nagrade Chefs Choice  | Autor: Dominik Bečvardi, dobitnik nagrade Bartenders Choice

„Na konferenciji Raise the Bar potičemo izvrsnost izgradnjom zajedništva i dijalogom te ju podižemo na višu razinu predavanjima istaknutih svjetskih stručnjaka i odavanjem priznanja onima koji nesebično dijele znanje i pomažu u razvoju novih generacija kuhara i barmena. Kao društveno odgovorna tvrtka, Coca-Cola HBC Adria predano stvara prilike koje mladim talentima omogućuju da lakše izgrade karijeru u svijetu ugostiteljstva. Tri programa projekta Raise the Bar do sada je uspješno završilo 45 barmena, barista i konobara, a deset mladih kulinarskih i slastičarskih talenata nagradili smo stipendijama za školovanje na svjetskim učilištima. Ove smo godine razvili program Raise the Bar Youth namijenjen dodatnoj edukaciji učenika ugostiteljskih i turističkih škola“, istaknula je Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca-Cole HBC Adria.

 | Autor: Ruža Tomić Fontana, Coca Cola HBC Adria

Najpoznatiji svjetski stručnjaci iz svijeta gastronomije i ugostiteljstva podijelili su svoja iskustva. Agostino Perrone, direktor Connaught Bara i Giorgio Bargiani, glavni miksolog Connaught Bara, najboljeg bara na svijetu prema The World’s 50 Best Bars, otkrili su kako s educiranim osobljem dolaze do svjetskih nagrada i opstaju na vrhu. Predsjednica izbora The World’s 50 Best Bars Asia i osnivačica portala The Dram Attic Priyanka Blah ukazala je što je ključno za izgradnju karijere u ugostiteljstvu, dok je glavni chef i suvlasnik londonskog restorana KOL & KOL Mezcaleria Santiago Lastra otkrio kako je, kombiniranjem britanskih sastojaka s meksičkom tradicijom, tehnikama i okusima, ostavio svoj potpis u svijetu kulinarstva.

 | Autor: Santiago Lastra  | Autor: Agostino Perrone

Više od dvije trećine (68,8 %) ispitanih ugostitelja smatra da će glavni izazov ugostiteljstva u 2023. godini biti nedostatak radne snage, pokazala je anketa agencije Ipsos. Pri tome 72,7 % njih pozitivnim je ocijenilo poslovanje tijekom glavne turističke sezone, a 68,8 % očekuje dobre rezultate u post sezoni. Kada je u pitanju podizanje kvalitete hrvatskog ugostiteljstva, 61 % ispitanih ugostitelja istaknulo je da najvažnijim smatra podizanje razine i kvalitete znanja radnika.

 | Autor: Priyanka Blah  | Autor: The Connaught Martini Masterclass

Kvaliteti hrvatskog ugostiteljstva zasigurno će doprinijeti i polaznici pete generacije Akademije Raise the Bar kojima su na konferenciji dodijeljeni certifikati Coca-Cole HBC i European Bartender School za uspješno završen program koji obrađuje teme koje odgovaraju potrebama poslodavaca i prate najnovije svjetske trendove.

Photo: None