Life&style
1/17

Odaberite idealnu kombinaciju boja za svoj dom

Izbor boja, koje u velikoj mjeri određuju atmosferu i izgled svakog interijera, ponajviše govore o karakteru i osobnom ukusu vlasnika. Ipak, prilikom uređenja valja imati na umu i namjenu svake prostorije, a u slučaju dječjih soba spol i dob djeteta.

Poželjno je uzeti u obzir i dotok (intenzitet) prirodne svjetlosti u prostoriji, kao i voditi računa o prirodnom okolišu u kojem se prostor nalazi. Osim izbora boja važna je i njihova kombinacija (omjer njihove primjene na različitim dijelovima interijera, od zidova do namještaja i dekorativnih elemenata).

 | Autor: Thermic Thermic

Različite boje i njihovo kombiniranje

Polazeći od imperativa da se svatko u svom domu ili radnom prostoru mora dobro i ugodno osjećati, konačan izbor boja u najvećoj mjeri ovisi o osobnom ukusu vlasnika. Ipak, postoji i nekoliko pravila gdje  i kako ih upotrebljavati s obzirom na krajnji željeni učinak. Svijetle boje čine prostor vizualno većim i prostranijim, dok će ga tamne boje vizualno smanjiti. Obje varijante (svijetla i tamna) će u svakom prostoru dati eleganciju i osjećaj smirenosti, za razliku od žarkih boja koje ga pak čine veselim i mladenački optimističnim.

Kako boje mogu uvelike utjecati na raspoloženje, hladnije, smirujuće boje tamnijih tonova 'smjestit' će se u spavaće i radne sobe te kupaonice (npr. zelena, plava), dok će njihova svjetlija varijanta dobro 'sjesti' u dječje sobe ili čekaonice. Narančasta i crvena poželjne su za kuhinje i blagovaonice zbog poticanja apetita, dok žuta može djelovati intelektualno stimulativno, čime zavređuje da se uzme u razmatranje za radne sobe. Žarko ljubičasta i roza u pravilu zrače ženstvenošću, živošću i 'pozitivom'.

 | Autor: Dulux Dulux

Crno-bijeli kontrast

Iako se odabir ove kombinacije može činiti pomalo 'ziheraškim' i predvidivim jer djeluje čisto i profinjeno u gotovo svakom prostoru, valja imati na umu da ovaj uvijek popularni kontrast nikada ne izgleda 'izvan svog vremena'. U ovoj kombinaciji najvažnije je pogoditi dobar balans – kako se težnja za ujednačenom primjenom crne i bijele zna pokazati suviše kompliciranom (a često i ne suviše 'sretnim' rješenjem), savjetujemo da radije odaberete koja će (bijela ili crna) prevladavati, dok će je druga u manjoj mjeri samo pratiti.

 | Autor: IKEA IKEA

Iako bezvremenska, ova kombinacija može zračiti hladnoćom, stoga je se može po potrebi nadopuniti i s nekom drugom bojom – siva ili crvena uvijek će se pokazati dobrim izborom. Crno-bijelu kombinaciju preporučujem za sve suvremene prostore, kao i za kupaonice uređene u klasičnom stilu.

Neutralna paleta

Ovaj odabir uključuje sve ne-boje (bijela i crna) u svim njihovim nijansama, primjerice prljavo bijelu, slonovaču, sve nijanse sive… Postoji i tzv. prijelazna neutralna paleta koja uključuje plavu, plavo-zelenu nijansu, zelenu, lila i neke nijanse sive, a od toplih boja koje naginju kategoriji neutralne palete je terakota, ili bijela s “mutnim” dodatkom crvene ili žute.

 | Autor: Dulux Dulux

Iako se može kombinirati s toplijim bojama, savjetujemo ih koristiti samo u detaljima, kako se ne bi narušila čistoća i jednostavnost kojom zrači neutralni kolorit. Neutralna paleta dobro će izgledati u svim prostorima, a posebno je pogodna za one manje kvadrature, kao i za prostore uređene u suvremenom i klasičnom stilu, kao i nekim varijantama rustike.  

Žarke kombinacije boja

Ovdje se mogu svrstati žarkocrvena (ili grimizna), žarko ružičasta, oker žuta i žarko narančasta. Ako želite prostor urediti u tri žarke boje, predlažemo omjer 60:30:10. Ako je prostor uređen kombiniranjem žarkih boja, predlažemo da strop bude u nekoj od nijansi bijele (kako bi se 'smirila' velika količina energije), kao i upotrebu jednostavnog tamnog ili svijetlog drvenog ili željeznog namještaja. Žarke kombinacije će dobro izgledati u tinejdžerskim sobama, hodnicima, studentskim stanovima, a sa sobom neminovno nose osjećaj optimizma, topline i razigranosti.

 | Autor: Dulux Dulux

Ako kombinirate primarne boje (plava, žuta i crvena), predlažemo oprez. Primjerice, plava će uz crvenu izgledati još plavije, kao i obratno, stoga predlažemo njihovo 'razbijanje' na način da, ako je crvena boja dominantna, dodate plavu samo u tragovima – (omjer 90:10)., a poželjno je i dodatno razbijanje komplementarnim bojama ili nekim od neutrala.

Ako se ne možete odlučiti za osnovnu boju prostora, predlažemo da na nekoliko većih komada bijelog kartona nanesete željenu boju i stavite je na nekoliko 'ključnih' mjesta u prostoru kako biste osjetili atmosferu kojom će ta boja 'zračiti'. Isti princip koristite i prilikom donošenja odluke o kombinaciji boja.  Ako neka prostorija (npr. hodnik) ima položaj da će veći dio dana biti izložena suncu i jakom vanjskom svjetlu, savjetujemo izbjegavanje ultra žarkih boja jer postoji mogućnost da prostor suviše 'zabljesne'.

 | Autor: Dulux Dulux

Žarko crvena boja u pravilu ne izgleda dobro u sobama male djece, dok sivo-ružičasta kombinacija nije omiljena među gurmanima jer (navodno) nepovoljno utječe na tek. Uvijek uskladite boje i stilove – npr. suviše žarkih boja narušit će minimalistički uređene prostore u kojima bi trebala prevladavati neutralna paleta.

Kako uz pomoć boja popraviti raspoloženje tijekom tmurnih zimskih dana, provjerite na portalu Zdrava Krava.

Inspiraciju za odabir idealnih boja za svoj doma potražite u galeriji...

Photo: Dulux

Komentari 0