Life&style

Problemi s kožom od premalo odmaranja ili manjka tjelovježbe

Pretjerano izlaganje suncu, stres, dijeta, dehidracija... sve to su faktori koji imaju negativan efekt

Kako bi vam koža izgledala zdravo, elastično i sjajno, potrebno je svakodnevno voditi brigu o njoj. Osim što je potrebno izbjegavati štetne faktore, neke stvari bi trebale postati dio svakodnevnog rituala i koža će vam biti zahvalna.

1. Pijete li dovoljno vode?

Voda je jedan od najvažnijih faktora kada je u pitanju zdrava koža. Ni jedan tretman neće imati koristi ako kožu izlažete dehidraciji. Koži je potrebna voda kako bi bolje funkcionirala. Liječnici i nutricionisti savjetuju da je svaki dan neophodno šest do osam čaša vode.

 | Autor: Getty Images Getty Images 2. Na kakvim ste dijetama?

Nutritivne vrijednosti hrane također imaju važnu ulogu. Određena hrana nikako ne ide u prilog zdravom izgledu kože. Neki čokoladu smatraju velikim krivcem za problematičnu kožu, ali ne slažu se svi stručnjaci s tom tvrdnjom. Bilo kako bilo, slijedite upute nutricionista kada ste na dijetama, ali svježe voće, vlakna i zeleno lisnato povrće svakako vam neće odmoći.

3. Piling, koliko često?

Mnogi stručnjaci savjetuju piling za zdraviji izgled kože. Uložite novac u kvalitetna sredstva za uklanjanje mrtvih stanica s kože i rezultat neće izostati. Pilinzi se preporučuju jednom do dvaput tjedno, na taj način koža će normalno disati. Ali, oprezno prilikom pilinga lica jer je koža na licu mnogo osjetljivija i tanja nego na ostatku tijela. Nikako se ne preporučuju ista sredstva za lice i ostatak tijela.

4. Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu

Najbolja preventiva starenja kože lica je izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu. Osim krema sa zaštitnim faktorom, lice od sunca možete zaštititi šeširom. Važno je i da na lice ne nanosite kreme koje su predviđene za tijelo. Osobi je potreban visoki zaštitni faktor koji po mogućnosti sadrži i vitamin C.

5. A što je s dnevnim ritualima?

Ako želite da vam koža izgleda zdravo, elastično i sjajno, u vašu svakodnevicu morate uvesti i neke rutine za njegu. U ponudi postoji velik izbor sredstava za čišćenje kože, krema za dnevnu i noćnu njegu. Odaberite neke prema vašem tipu kože. Bez obzira na to koliko ste navečer umorni, šminku je potrebno odstraniti prije spavanja, kao i nanijeti kremu za hidrataciju.

 | Autor: Getty Images Getty Images 6. Vježbate li?

Bez obzira na to pridržavate li se zdravih dijeta, trebalo bi i vježbati. Fizička aktivnost također utječe i na zdravlje kože. Ne samo da vježbanje pomaže da ostanete u formi, već i kožu održava elastičnom.

7. Ništa bez odmora

Zajednički problem većine ljudi je stres. Stručnjaci su ustanovili da se u mozgu osobe pod stresom, u adrenalnom korteksu, androgeni pretvaraju u hormon testosteron i kod muškaraca i žena. To rezultira pretjeranim radom lojne žlijezde. Time je koža na licu masnija, ali ostali dijelovi tijela ostaju suhi i dehidrirani. I zato je odmor prijeko potreban. Pravilan praznik uključuje od šest do osam sati neometanog spavanja svaki dan što će, između ostalog, utjecati i na obnavljanje kože.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0