Life&style

Od dječaka koji je mucao do nezamijenjivog glasa Dartha Vadera: Umro je James Earl Jones

  • Američki glumac James Earl Jones umro je u svom domu u dobi od 93 godine
  • Od teškog životnog početka u mnogočlanoj siromašnoj obitelji s američkog juga popeo se do jednog od najboljih glumaca i ovječao se Oscarom 2011.
  • Kao mladi Afroamerikanac rušio je mnoge granice u svijetu šoubiza, a njegov baršunasti, duboki glas zauvijek ćemo pamtiti iz 'Ratova zvijezda', ali i crtića 'Kralj lavova'

Glumačka karijera Jamesa Earla Jonesa trajala je gotovo 60 godina, ali ono po čemu ćemo ga pamtiti je taj glas. Bio je to dubok, veličanstven kontrabas; jednom opisan kao zvuk koji je "Mojsije čuo kad mu se obratio Bog". Bio je glas Dartha Vadera u originalnoj trilogiji 'Ratovi zvijezda', dočaravajući samo govorom punu moć mistične Sile.

 | Autor: Profimedia Profimedia

Rođen je 1931. u Mississippiju, a njegov otac Robert Earl Jones napustio je obitelj nedugo nakon rođenja sina. Obitelj je bila velika, s 13 članova, pa su Jamesa odlučili poslati da živi s bakom u Memphisu kako bi si financijski olakšali život. No, kad su ga dovezli do nje tako se očajnički držao za auto da ga nisu mogli odvojiti od njega. “To je bio jedini način na koji sam mogao izraziti da želim ostati s njima”, ispričao je. I uvjerio ih je, no iskustvo je bilo toliko traumatično da je počeo mucati i to nije prestalo sve do tinejdžerske dobi. Bilo je tako loše da neko vrijeme nije uopće mogao govoriti i komunicirao je samo pišući! Kao sreća u nesreći, upravo ga je mucanje odvelo u glumu - u srednjoj školi je otkrio da ne muca kad izgovara napamet naučen tekst.

Studirajući glumu, živio je s ocem. "Bilo je prekasno da se povežemo kao otac i sin. Ako to niste napravili u djetinjstvu, ništa od toga" rekao je James jednom, no uštedio je na najamnini za stan i dobio dobar savjet. Kao mu se i otac sam pokušao probiti kao glumac i nije uspio rekao mu je da želi li glumiti, neka to bude zbog njega samoga, jer novca u glumi nema.

 | Autor: Profimedia Profimedia Kako bilo, James Earl Jones se u vrijeme kad Afroamerikancima nije to bilo ni najmanje lako, 60-ih probio na Broadwayju gdje je imao glavne uloge čak i u Shakespearovim djelima. 1968. osvojio je nagradu Tony za portret velikog crnog boksača Jacka Johnsona u 'Velikoj bijeloj nadi', a kasnije je nominiran i za Oscara u filmskoj verziji drame. Bio je tek drugi tamnoputi glumac nakon Sidneya Poitiera koji je dobio takvu čast.

 | Autor: Profimedia Profimedia

Prva filmska uloga bila je ona u filmu  Stanleyja Kubricka 'Dr Strangelove', a kasnije se pojavio u nizu filmova kao što su 'Conan Barbarin', 'Coming to America', 'Field of Dreams', 'Patriot Games', 'Clear and Present Danger'. Zamišljao bi sebe kao glumca naučnika koji pihvaća se ponude koje naiđu i za to dobiva plaću. Jednom je o tome rekao: "Denzel Washington, Sidney Poitier, Robert Redford, Tom Cruise... ti momci imaju dobro isplanirane karijere. Ja samo kažem, 'OK, učinit ću to' gdje god naiđem na posao.

 | Autor: Profimedia Profimedia I dovelo ga je to do brojnih odličnih uloga i izvedaba po kojima ćemo pamtiti Jamesa Earl Jonesa. 2011. njegova je glumačka karijera ovjenčana nagradom Oscar za životno djelo, a svakako će zauvijek u našoj memoriji ostati uklesan kao glas Dartha Vadera, ali i kao glumac koji nam je ispričao priču o Simbi u crtiću 'Kralj lavova'. 

 | Autor: Profimedia Profimedia

Photo: Profimedia
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Legenda